Ιμάμογλου: Η Αγία Σοφία εργαλειοποιείται για λόγους εσωτερικής πολιτικής

Τη διαφωνία του με τους χειρισμούς Ερντογάν εξέφρασε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
OZAN KOSE via Getty Images

Τη λύπη του γιατί το θέμα της Αγίας Σοφίας εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, διατύπωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, να υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι και οι δύο πόλεις φιλοξενούν παγκόσμια μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Αγία Σοφία, τα οποία και πρέπει να τα προστατεύουμε.

Επιπλέον, οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, να συνεργαστούν και να συναντηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στην Αθήνα, ενώ μίλησαν και για τη διπλωματία των πόλεων, που πολλές φορές έχει τη δύναμη να γεφυρώνει χάσματα και διαφορές.

Ο συντονιστής της συζήτησης και διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς ήταν εκείνος που ρώτησε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης αν συμφωνεί να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί και ο Εκρέμ Ιμάμογλου απάντησε πως λυπάται γιατί ένα ζήτημα όπως αυτό (για την Αγία Σοφία) εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και τη θρησκεία, είπε ο κ. Ιμάμογλου, για να προσθέσει ότι και η Τουρκία και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με πολύ μεγαλύτερες και σοβαρότερες προκλήσεις. Ανέφερε δε, με νόημα, πως κάποιες φορές, σε κρίσιμες στιγμές, κάποιες χώρες χρειάζονται τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δύσκολες προκλήσεις.

Μιλώντας για την Αθήνα και την πανδημία, ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε πως για εκείνον η κρίση αποτέλεσε μια ευκαιρία για να αντιμετωπίσει μία σειρά δομικών προβλημάτων της πόλης, και είπε πως ήρθε η ώρα για τις μεταρρυθμίσεις. Ο δήμος άρχισε να ψηφιοποιείται, δημιουργήθηκε ένα νέο κέντρο για τους άστεγους, για τους ναρκομανείς, και δόθηκε κατ′ οίκον βοήθεια σε αυτούς που είναι ευάλωτοι για να μην είναι μόνοι τους.

Μπακογιάννης: Η Αγία Σοφία δεν μπορεί να είναι θέμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων

Το μήνυμα ότι η προστασία της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης της βελτίωσης των σχέσεων Αθήνας και Κωνσταντινούπολης έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στον ομόλογο του της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Επιθυμώ να συνεργαστώ με τον Δήμαρχο για να βελτιώσουμε και να χτίσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι η Αγία Σοφία μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο σημείο εκκίνησης. Η Αγία Σοφία δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι θέμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ανήκει σε ολόκληρο τον κόσμο. Για την ακρίβεια είναι ένα σύμβολο διαπολιτισμικού διαλόγου, ένα σύμβολο θρησκευτικής ελευθερίας, ένα σύμβολο της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ πολιτισμών. Και είναι σημαντικό για όλους μας να έχουμε τη μεγάλη τιμή να διαθέτουμε μεγάλα πολιτιστικά μνημεία στις πόλεις μας και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προστατέψουμε αυτήν την κοινή κληρονομιά, και να διασφαλίσουμε ότι θα την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Είμαι χαρούμενος που ακούω τον συνάδελφο μου, τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης να είναι θετικός στην συνεργασία.

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορωνοϊού και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από την χώρα μας αλλά και ειδικότερα από τον Δήμο της Αθήνας τόνισε μεταξύ άλλων: Στην χώρα μας η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά. Οι αποφάσεις ελήφθησαν γενναία και έγκαιρα. Αυτές οι αποφάσεις έδιναν προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή έναντι όλων των άλλων. Σε ότι αφορά τον Δήμο Αθηναίων προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε το διάστημα αυτό για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολύ καιρό. Να δώσω κάποια παραδείγματα. Η πόλη της Αθήνας είχε την ευκαιρία να αναδιαρθρώσει πολύ γρήγορα όλες τις υπηρεσίες της και ουσιαστικά να μπει στην ψηφιακή εποχή, που σημαίνει ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες μας. Στον κοινωνικό τομέα , παραδώσαμε ένα νέο σύγχρονο κέντρο αστέγων, ένα νέο κέντρο για τους τοξικοεξαρτημένους που αναζητούν καταφύγιο, να δημιουργήσαμε ένα κοινωνικό πρόγραμμα με τίτλο «βοήθεια στο σπίτι plus» για να διασφαλίσουμε ότι οι συνάνθρωποι μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δεν θα είναι μόνοι. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι όλοι μας νομίζω κατά τη διάρκεια της καραντίνας καταφέραμε να επαναξιολογήσουμε τον τρόπο ζωής μας και να δώσουμε προτεραιότητα στο κοινωνικό σύνολο.

Σε ότι αφορά την πορεία του τουρισμού στην πόλη το επόμενο διάστημα ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε, μεταξύ άλλων: Η Ελλάδα και η Αθήνα δεν είναι μόνο ένας όμορφος προορισμός, δεν είναι μόνο τα αξιοθέατα της, δεν είναι μόνο η ιστορία της. Είναι και ότι μπορούμε να έχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για την υγεία των επισκεπτών μας. Γι’ αυτό, παρότι αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη περίοδο, είμαι αισιόδοξος. Δεν νομίζω ότι όλα έχουν χαθεί. Αλλά αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο αυτό το καλοκαίρι. Αφορά το επόμενο και το μεθεπόμενο καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει ένας αγώνας ταχύτητας μεταξύ των πόλεων. Κοιτάξτε τι γίνεται στο Μιλάνο, στη Ρώμη, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη. Όλες οι πόλεις αλλάζουν και εξελίσσονται γιατί θέλουν να προσελκύσουν τρία πράγματα. Να προσελκύσουν το ανθρώπινο ταλέντο, να προσελκύσουν επενδύσεις και επίσης να προσελκύσουν τουρισμό. Η Αθήνα έχει ξεκινήσει αυτή την αλλαγή. Ξεκίνησε σήμερα με τον Μεγάλο Περίπατο. Η Αθήνα συμμετέχει σε αυτόν τον αγώνα δρόμου.

Μιλώντας για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Ακολουθούμε ένα καινούριο μοντέλο δημοσίων έργων στην Ελλάδα, με το οποίο ουσιαστικά ζητάμε την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην καθημερινότητα τους, όχι μόνο στην θεωρία αλλά και στην πράξη.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή