Ο διάσημος αρχαιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζαχί Χαουάς ξεκινά με την ομάδα του μια συναρπαστική αναζήτηση με στόχο τον εντοπισμό του τάφου του μεγαλύτερου λόγιου των αρχαίων χρόνων και αρχιτέκτονα της Πυραμίδας του Φαραώ Ζοζέρ: του Ιμχοτέπ ή Ιμούθη. Ο τάφος, η θέση του οποίου παραμένει άγνωστη, θεωρείται ότι περιέχει θησαυρούς και αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για την αρχαία Αίγυπτο.
Αναζητώντας απαντήσεις στη νεκρόπολη της Σακκάρα, η ομάδα των αιγυπτιολόγων θα φέρει στο φως τάφους με τοιχογραφίες και σαρκοφάγους που περιέχουν χρυσό και μυστηριώδεις μούμιες.
Το ντοκιμαντέρ «Τάφοι της Αιγύπτου: Ιμούθης, ο αρχιτέκτονας των πυραμίδων» θα προβληθεί με διπλό επεισόδιο στις 23 Ιουνίου στις 22:00 και στις 29 Ιουνίου στις 18:35 στο Viasat History.
Η ζωή του Ιμούθη εκτυλίσσεται με φόντο το Παλαιό Βασίλειο, γύρω στον 27ο αιώνα π.Χ.. Γεννημένος στο Δέλτα του Νείλου, αναδείχθηκε ως βεζίρης του βασιλιά Ζοζέρ, του δεύτερου Φαραώ της Τρίτης Δυναστείας. Ωστόσο, η κληρονομιά του εκτείνεται πολύ πέρα από τα διοικητικά του καθήκοντα. Θεωρείται ο αρχιτέκτονας πίσω από την επαναστατική βαθμιδωτή πυραμίδα του Ζοζέρ στη Σακκάρα.
Πρόκειται για μια μνημειώδη κατασκευή που προανήγγειλε μια νέα εποχή στην αρχιτεκτονική των πυραμίδων. Αυτό το εντυπωσιακό οικοδόμημα δεν ήταν μόνο βασιλικός τάφος, αλλά συμβόλιζε επίσης τη θεϊκή εξουσία του Φαραώ, απαθανατίζοντας την αρχιτεκτονική ιδιοφυΐα του Ιμούθη.
«Ήταν ο πρώτος στον κόσμο που χρησιμοποίησε πέτρινες κολώνες στην αρχιτεκτονική και η Πυραμίδα του Βήματος είναι το μεγαλύτερο πέτρινο κτίριο που χτίστηκε στην εποχή του. Το αποκαθιστούμε τώρα. Στη Γκίζα, μπορέσαμε να βρούμε στοιχεία για το πώς κατασκευάστηκε η πυραμίδα του Χέοπα. Βρήκαμε τρύπες διαμέτρου περίπου 40 εκατοστών που έκαναν οι Αιγύπτιοι για να φτιάξουν μια ακριβή τετράγωνη βάση. Στη συνέχεια έσκαψαν στο συμπαγή βράχο για να δημιουργήσουν τη βάση που είχε ύψος 9 μέτρα. Όλες οι πέτρες για την κατασκευή του πυρήνα της πυραμίδας προήλθαν από τη Γκίζα, νότια της Μεγάλης Πυραμίδας, και η ράμπα για τη μεταφορά τους εγκαταστάθηκε στη νοτιοανατολική γωνία ως μόνιμο χαρακτηριστικό», εξηγεί ο Ζαχί Χαουάς.
Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, συναντάμε τον Χαουάς στην αρχαία νεκρόπολη της Σακκάρα, νότια του Καΐρου, την οποία ανασκάπτει εδώ και αρκετές δεκαετίες, ελπίζοντας να ανακαλύψει τον τάφο του Ιμούθη, ο οποίος θεοποιήθηκε εκατό χρόνια μετά τον θάνατο του, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι εκτός των άλλων, πρέπει να ήταν ιατρός με σημαντικές δεξιότητες.
Στο δεύτερο επεισόδιο, ο διάσημος αρχαιολόγος ανασκάπτει τον περίβολο του Gisr El-Mudir, στους πρόποδες της Πυραμίδας του Βήματος. Οι ομάδες του θα ανακαλύψουν σαρκοφάγους που περιέχουν μούμιες -μεταξύ των οποίων και μία στολισμένη με χρυσό- καθώς και πλούσια διακοσμημένους τάφους.