Κορονοϊός: Με 2.800 νεκρούς σε μια μέρα και στα όπλα για άρση του lockdown στις ΗΠΑ

Ρωσία και Τουρκία οι δύο χώρες με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μετά τις ΗΠΑ, το τελευταίο 24ωρο.
Ένοπλοι συμμετέχοντες σε διαμαρτυρία υπό την ονομασία "Η Πορεία των Πατριωτών", με αίτημα την άμεση άρση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στις ΗΠΑ (Πανσυλβάνια, 20 Απριλίου).
Ένοπλοι συμμετέχοντες σε διαμαρτυρία υπό την ονομασία "Η Πορεία των Πατριωτών", με αίτημα την άμεση άρση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στις ΗΠΑ (Πανσυλβάνια, 20 Απριλίου).
NICHOLAS KAMM via Getty Images

Άνευ προηγουμένου για τους περίπου τέσσερις μήνες κατά τους οποίους εξαπλώνεται ο κορονοϊός σε όλο τον πλανήτη, είναι ο αριθμός των νεκρών που ανέφεραν οι αρχές των ΗΠΑ το τελευταίο 24ωρο αφού ξεπέρασαν τους 2.800. Την ίδια στιγμή η χώρα, στην οποία κάποιοι διαδηλώνουν για την άμεση άρση των περιοριστικών μέτρων, συνεχίζει να είναι πρώτη στον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί ενώ επίσης στο τελευταίο 24ωρο η Ρωσία και η Τουρκία είναι οι δύο χώρες που την ακολουθούν στη λίστα με τον υψηλότερο αριθμό νέων ασθενών σε ημερήσια βάση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τα 2.575.875, οι νεκροί τους 178.669 ενώ συνολικά 704.142 έχουν αναρρώσει και 57.216 είναι σε κρίσιμη ή σοβαρή κατάσταση.

Και ενώ κάποιοι διαδηλώνουν κατά του lockdown κάποιοι αργοπεθαίνουν και γιατροί και νοσηλευτές μάχονται να τους κρατήσουν στη ζωή (Νέα Υόρκη, 20 Απριλίου)
Και ενώ κάποιοι διαδηλώνουν κατά του lockdown κάποιοι αργοπεθαίνουν και γιατροί και νοσηλευτές μάχονται να τους κρατήσουν στη ζωή (Νέα Υόρκη, 20 Απριλίου)
ASSOCIATED PRESS

ΗΠΑ - 45.343 νεκροί, 819.175 ασθενείς

Νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων στις ΗΠΑ μετά από μερικά 24ωρα μείωσης, με τους νεκρούς σε μια ημέρα να ανέρχονται σε 2.804 ενώ τα κρούσματα κυμαίνονται στο ίδιο επίπεδο τις τελευταίες ημέρες και έφτασαν τα 25.985.

  • Αντιμέτωπος με τεράστια αύξηση της ανεργίας, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα επιβάλλει με εκτελεστικό διάταγμα «παύση» της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ αρχικά για 60 ημέρες, διευκρινίζοντας ότι αφορά εκείνους που επιδιώκουν να εξασφαλίζουν τις λεγόμενες πράσινες κάρτες — άδειες μόνιμης παραμονής — και όχι όσους ζητούν βίζες προσωρινής διαμονής και εργασίας. Δεν θα έχει εφαρμογή για τους εποχικούς εργαζόμενους, διαβεβαίωσε, αλλά για όσους επιδιώκουν να λάβουν πράσινη κάρτα, ενώ θα προβλέπονται κάποιες εξαιρέσεις. «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον αμερικανό εργαζόμενο», υπογράμμισε ο Τραμπ «θα ήταν άδικο οι Αμερικανοί να αντικατασταθούν από ξένα εργατικά χέρια».

  • Διακομματική πλειοψηφία των Αμερικανών δήλωσε ότι επιθυμεί την παραμονή στο σπίτι, ώστε να προστατευτεί από τον κορονοϊό, παρά τις συνέπειες που υπάρχουν για την οικονομία, σύμφωνα με δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos). Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε και μία μείωση της αποδοχής των χειρισμών του Τραμπ για την πανδημία. Συνολικά, το 72% των ενηλίκων στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους «μέχρι οι γιατροί και οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας να πουν ότι η κατάσταση είναι ασφαλής». Στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται ποσοστά 88% των Δημοκρατικών, 55% των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και 7 στους 10 ανεξάρτητους.

  • Ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ μπορεί να είναι χειρότερο από το πρώτο, καθώς θα συνέπιπτε με την έναρξη της μετάδοσης της εποχικής γρίπης, προειδοποίησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος υπεύθυνος των αμερικανικών υγειονομικών υπηρεσιών. Ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών στις ΗΠΑ, κάλεσε τους Αμερικανούς να προετοιμαστούν και να εμβολιαστούν κατά της γρίπης. ”Υπάρχει μια πιθανότητα η επίθεση του ιού στη χώρα μας τον ερχόμενο χειμώνα να είναι στην πραγματικότητα ακόμη πιο δύσκολη από αυτό που ζούμε”, δήλωσε ο Ρέντφιλντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Washington Post. ”Θα έχουμε την επιδημία της γρίπης και την επιδημία του κορονοϊού ταυτοχρόνως”, προειδοποίησε.

    Θεοκλής Ζαούτης: Θα φτάσουμε στην ανοσία βήμα-βήμα

    «Είναι η χειρότερη διεθνής κρίση στην εργασία μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Οι Ιταλοί δίνουν τριπλή μάχη: κατά του κορονοϊού, της φτώχειας και του φασισμού. Εδώ πολίτες στοιχίζονται περιμένοντας να λάβουν τρόφιμα από νεο-φασιστικής οργάνωσης (Ρώμη, 21 Απριλίου).
Οι Ιταλοί δίνουν τριπλή μάχη: κατά του κορονοϊού, της φτώχειας και του φασισμού. Εδώ πολίτες στοιχίζονται περιμένοντας να λάβουν τρόφιμα από νεο-φασιστικής οργάνωσης (Ρώμη, 21 Απριλίου).
FILIPPO MONTEFORTE via Getty Images

Ισπανία - 21.717 νεκροί, 208.389 ασθενείς

Νέα μεγάλη αύξηση το τελευταίο 24ωρο στον αριθμό των κρουσμάτων που έφτασαν τα 3.968 αλλά και αύξηση στον αριθμό των νεκρών που ανήλθαν σε σε 430. Στο μεταξύ σήμερα έχουν ήδη ανακοινωθεί μέχρι στιγμής άλλοι 435 θάνατοι και 4.211 νέα κρούσματα αριθμοί ήδη αυξημένοι συγκριτικά με τα προηγούμενα 24ωρα.

  • Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του σχεδιάζει να αρχίσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου να χαλαρώνει τα μέτρα του lockdown που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του νέου κορονοϊού. Οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν σιγά-σιγά και σταδιακά ώστε να διασφαλισθεί η ασφάλεια, δήλωσε ο Σάντσεθ στη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου, κατά την οποία πρόκειται να ζητήσει από τους βουλευτές να παρατείνουν μέχρι τις 9 Μαΐου την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει στην Ισπανία. Το lockdown επιβλήθηκε στην Ισπανία στις 14 Μαρτίου.

Ιταλία- 24.648 νεκροί, 183.957 ασθενείς

Στα ίδια επίπεδα των τελευταίων ημερών- με τις διαρκείς μικρές ή κάπως μεγαλύτερες αυξομειώσεις- ήταν ο αριθμός των θανάτων και των κρουσμάτων και την Τρίτη αφού ανήλθαν σε 2.729 και 534 αντίστοιχα.

Γαλλία - 20.796 νεκροί, 158.050 ασθενείς

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές και ο αριθμός των νέων ασθενών και θανάτων στη χώρα με τις αρχές να αναφέρουν 2.667 και 531 αντίστοιχα.

"Κουράγιο" (Παρίσι, 21 Απριλίου)
"Κουράγιο" (Παρίσι, 21 Απριλίου)
Stephane Cardinale - Corbis via Getty Images

Γερμανία - 5.086 νεκροί, 148.453 ασθενείς

Με 1.388 νέα κρούσματα και 224 θανάτους την Τρίτη η εικόνα για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού και των απωλειών παραμένει η ίδια τα τελευταία 24ωρα.

  • «Τερατωδώς κακή» χαρακτηρίζει την ιδέα των διακοπών φέτος το καλοκαίρι ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και καθηγητής Επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ και προειδοποιεί για τον κίνδυνο υποτροπής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. «Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός το καλοκαίρι να βιώσουμε σοβαρή υποτροπή, νέο lockdown και πολλούς θανάτους. Ακόμη και οι καλύτερες διακοπές δεν αξίζουν τον κόπο», δηλώνει ο κ. Λάουτερμπαχ σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Watson» και εκτιμά ότι μέχρις ότου η ζωή μας επιστρέψει στους ρυθμούς του 2019, θα έχουμε φθάσει στο 2022. «Ακόμη και αν έχουμε εμβόλιο, είναι ασαφές αν θα μπορεί να εμβολιαστεί ο καθένας ή αν θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες», εξηγεί και επισημαίνει επιπλέον ότι ο ιός πιθανότατα θα μεταλλαχθεί. Τονίζει ακόμη ότι θα ήθελε η αναστολή της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας του πληθυσμού να διαρκέσει περισσότερο και φέρνει ως παράδειγμα την στρατηγική της Νότιας Κορέας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη κάθε χώρα να διατηρεί κάποιο απόθεμα υλικών για το ενδεχόμενο πανδημίας. «Εδώ στην Γερμανία θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κατασκευάζουμε τον δικό μας προστατευτικό ρουχισμό, μάσκες, φάρμακα», προσθέτει και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «για τον πολιτισμό μας, ο κορονοϊός υπενθυμίζει κάτι πολύ σημαντικό: ότι η υγεία, η κοινωνική ευημερία και η ειρήνη δεν είναι αυτονόητα».

Banksy (Σαουθάμπτον, Αγγλία, 21 Απριλίου)
Banksy (Σαουθάμπτον, Αγγλία, 21 Απριλίου)
Naomi Baker via Getty Images

Ηνωμένο Βασίλειο - 17.337 νεκροί, 17.337 ασθενείς

Δεύτερο 24ωρο μείωσης του αριθμού των νέων κρουσμάτων στα 4.301 αλλά και νέα αύξηση του αριθμού των θανάτων συγκριτικά με την Κυριακή και τη Δευτέρα που είχαν υποχωρήσει σημαντικά, αφού την Τρίτη ανακοινώθηκαν 828 νεκροί.

  • Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να είναι προσεχτική σχετικά με την πρόωρη άρση των μέτρων κοινωνικού περιορισμού. Η άρση των περιορισμών και το ενδεχόμενο της επιστροφής στην εφαρμογή τους, θα προκαλούσε μεγαλύτερη καταστροφή στην οικονομία, σύμφωνα με συνέντευξη του Μπέιλι στην εφημερίδα «Daily Mail».

  • Η Βρετανία θα πρέπει να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα για τον χειρισμό από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον της κρίσης με τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσαν οι αντιπολιτευόμενοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. ”Μόλις ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση, θα χρειαστεί βεβαίως να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για να εξεταστεί επισήμως η ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πανδημία, ώστε να μπορούμε να αντλήσουμε τα διδάγματα”, δήλωσε ο Εντ Ντέιβι, ο ένας από τους δύο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος.

Επαναπατρισμός Τούρκων Πολιτών (Αεροδρόμιο Μους Αλπασλάν, 21 Απριλίου)
Επαναπατρισμός Τούρκων Πολιτών (Αεροδρόμιο Μους Αλπασλάν, 21 Απριλίου)
Anadolu Agency via Getty Images

Τουρκία - 2.259 νεκροί, 95.591 ασθενείς

Τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών παρέμεινε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και θανάτων που ανέφεραν οι αρχές και ανήλθαν σε 4.611 και 119 αντίστοιχα. Ο αριθμός των νέων ασθενών την Τρίτη ήταν ο υψηλότερος μετά από αυτόν στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Ιράν - 5.391 νεκροί, 85.996 ασθενείς

Συνεχίζεται η σταθερή τάση μείωσης του αριθμού τον αναφερόμενων νέων κρουσμάτων και την Τετάρτη αναφέρθηκαν ακόμη λιγότερα και συγκεκριμένα 1.194 και μειωμένος αριθμός νεκρών στους 94.

Ρωσία - 513 νεκροί, 57.999 ασθενείς

Η χώρα ήταν η δεύτερη μετά τις ΗΠΑ με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων την Τρίτη ενώ συνεχίζεται η τάση ταχείας εξάπλωσης του ιού τις τελευταίες ημέρες με τις αρχές να αναφέρουν 5.642 νέα κρούσματα. Σήμερα μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί ακόμη 5.236 νέοι ασθενείς και 57 νεκροί. Ο δε αριθμός των νεκρών αν και 51 είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στη χώρα ενώ δεδομένου του αυξημένου αριθμού νέων ασθενών σε καθημερινή βάση το επόμενο διάστημα αναμένεται και μεγαλύτερη αύξηση των θανάτων.

Αφίσα προτρέπει τους πολίτες να γίνουν δηλώσουν εθελοντές και να βοηθήσουν ηλικιωμένους που έχουν αναγκαστικά κλειστεί στα σπίτια τους.
Αφίσα προτρέπει τους πολίτες να γίνουν δηλώσουν εθελοντές και να βοηθήσουν ηλικιωμένους που έχουν αναγκαστικά κλειστεί στα σπίτια τους.
Mikhail Metzel via Getty Images

Βραζιλία - 2.761 νεκροί, 43.368 ασθενείς

Νέα αυξητική τάση του αριθμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των νεκρών το τελευταίο 24ωρο αφού καταγράφηκαν 2.336 και 154 αντίστοιχα.

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Κίνα: Ανακοίνωσε 30 νέα κρούσματα 23 από τα οποία ήταν «εισαγόμενα». Στο καθημερινό ενημερωτικό της δελτίο, η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας ανέφερε επίσης ότι εντοπίστηκαν 42 ασυμπτωματικοί φορείς ενώ δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος το προηγούμενο 24ωρο στη χώρα όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊός, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019. Άλλοι 28 ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, μετά την αποθεραπεία τους.

Ρουμανία: Περισσότερα από χίλια στελέχη του υγειονομικού προσωπικού έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και έξι έχουν χάσει τη ζωή τους, επισήμανε, σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας Νέλου Τατάρου. Γιατροί και νοσηλευτές είχαν διαμαρτυρηθεί ότι καλούνται να ριχθούν στη «μάχη» ενάντια στον κορονοϊό δίχως να έχουν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, όπως στολές, γάντια και ασπίδες. Πολλοί ήταν αυτοί που σκέφτονταν να παραιτηθούν. Ο Τατάρου υπογράμμισε ότι από τις αρχές Απριλίου, η κατάσταση για το υγειονομικό προσωπικό έχει αλλάξει προς το καλύτερο, αφού τα νοσοκομεία είναι, πλέον, εξοπλισμένα με επαρκή και κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας. «Πριν από τρεις-τέσσερις εβδομάδες, όταν πήγα στη Σουτσεάβα, μπορούσα να δω την έλλειψη προστατευτικών ”εργαλείων”, μπορούσα να δω τον φόβο, την απελπισία, το πώς νιώθει κάποιος που βρίσκεται στην ”πρώτη γραμμή” (καταπολέμησης του ιού) με ”γυμνά χέρια”» τόνισε ο κ. Τατάρου, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή, πλέον, αποτελεί παρελθόν. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη Ρουμανία ανήλθε σε 9.242 και των θυμάτων σε 507, ανακοίνωσε η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας (GCS). Τα τελευταία θύματα του ιού είναι έξι γυναίκες και τρεις άνδρες, ηλικίας μεταξύ 32 και 83 ετών.

Πολωνία: Μπορεί να ανοίξει και πάλι τα ξενοδοχεία τον Μάιο στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της χαλάρωσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, όπως δήλωσε ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ. ”Το άνοιγμα των ξενοδοχείων θα πρέπει να αποφασισθεί τον Μάιο, περιλαμβανομένων των ξενοδοχείων στις παραλίες”. Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στην Πολωνία ξεπέρασε σήμερα τις 10.000, ενώ οι νεκροί έφθασαν τους 404. Το υπουργείο ανακοίνωσε πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε στις 10.034 σ′ αυτή τη χώρα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων.Η κυβέρνηση άρχισε προχθές, Δευτέρα, να χαλαρώνει μερικούς από τους περιορισμούς που έχει επιβάλει εξαιτίας της πανδημίας.

Δημοφιλή