Το 326 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τα στρατεύματα και τους πολεμικούς ελέφαντες του βασιλιά Πώρου στη μάχη του Υδάσπη, στην Πενταποταμία (σήμερα περιοχή Παντζάμπ στο Πακιστάν, κοντά στην πόλη Μπχέρα). Ο μακεδονικός στρατός απέκτησε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της Πενταποταμίας και συνέχισε την προέλαση του στην αρχαία Ινδία.
2.350 περίπου χρόνια αργότερα, ένας απόγονος του αρχαίου Ινδού βασιλιά μίλησε στον Greek Reporter για τον Μέγα Αλέξανδρο και την αρχαία αλλά και σύγχρονη Ελλάδα.
Η δυναστεία του Πώρου ούτε τερματίστηκε όπως αυτή των Αχαιμενιδών της Περσίας, ούτε ο Μέγας Αλέξανδρος ανέλαβε άμεσα τον έλεγχο του κράτους του. Αντίθετα, ο Πώρος συνέχισε την κυριαρχία του ως Σατράπης, με μια διευρυμένη περιοχή σχεδόν 85.000 τετραγωνικών μιλίων.
Στα τέλη του Μάρτη, ο απόγονος του βασιλιά Πώρου, ο Αϊσβαρία Τσάντρα Κατότς, στέφθηκε 489ος ράτζα της παλαιάς βασιλικής οικογένειας της περιοχής στο όχυρο του Κάνγκρα. Μάλιστα αυτό είχε να συμβεί εδώ και περίπου 400 χρόνια λόγω παύσης.
Ο επίτιμος βασιλιάς συμμετέχει ενεργά τόσο σε οικογενειακές επιχειρήσεις όσο και στην τοπική πολιτική του κράτους.
Είναι διευθυντής του Kangra Group, του Indiabulls Group και της Royal Expeditions και προωθεί ενεργά το Kάνγκρα (πόλη και δημοτικό συμβούλιο στην περιοχή Kάνγκρα στην ινδική πολιτεία Χιμάτσαλ Πραντές. Είναι επίσης γνωστό ως Ναγκαρκότ) ως τουριστικό προορισμό διεθνώς.
Ο κ. Αϊσβαρία Τσάντρα Κατότς στέφθηκε πριν από δύο εβδομάδες ως ο Raja ( επίτιμος βασιλιάς) αυτής της περιοχής. Η οικογένειά του είναι πολύ δημοφιλής και ο ίδιος ανταποδίδει την αγάπη που του δείχνουν οι ντόπιοι δουλεύοντας για την ευημερία του Kάνγκρα.
Ερωτηθείς από τον Greek Reporter για τον βασιλιά Πώρο, ο απογόνος του είπε: «Ο Πώρος δεν είναι απλά ένα όνομα, αλλά ένας τίτλος, που σημαίνει λιοντάρι του βουνού, και δόθηκε στον πρόγονό μου από τον Μέγα Αλέξανδρο ως αναγνώριση της γενναιότητάς του.
«Ο βασιλιάς Πώρος παρουσίασε μια δυνατή πρόκληση απέναντι στον τεράστιο στρατό του Αλέξανδρου. Δεν λέω ότι ο Πώρος νίκησε τον Αλέξανδρο, αλλά σίγουρα πιστεύω ότι η έκβαση της μάχης που έδωσαν ο ένας εναντίον του άλλου ήταν κάπως αμφίρροπη. Αυτό έκανε τον Αλέξανδρο να δεχτεί τον Πώρο ως Σατράπη, προσθέτοντας περισσότερη επικράτεια στο ήδη υπάρχον βασίλειό του, και κατά συνέπεια ο Αλέξανδρος έπρεπε να ακολουθήσει μια διαφορετική και πιο δύσκολη διαδρομή καθώς αναχωρούσε.
Ως παιδί, θυμάμαι μια χάλκινη επιγραφή της συνθήκης μεταξύ του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του προγόνου μου Βασιλιά Πώρου από την οικογενειακή μας συλλογή. Εφερε το αποτύπωμα τόσο από την παλάμη του Μεγάλου Αλεξάνδρου όσο και του Βασιλιά Πώρου, μολονότι ήταν θαμπές. Μάλιστα προγονοί μου τις είχαν δείξει στον Λόρδο Τζωρτζ Κέρζον (Πρώτος Αντιβασιλέας της Ινδίας κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας).
Στην πραγματικότητα, χρησιμοποίησαν αίμα βουβάλου για τα αποτυπώματα της παλάμης, καθώς μιας χημική αντίδραση σε αυτό επιτρέπει στα αποτυπώματα παλάμης να χαρακτούν σε χάλκινες πλάκες. Αλλά μετά πήγα να σπουδάσω στο εξωτερικό και χάσαμε αυτό το πολύτιμο τεχνούργημα από τη συλλογή μας στο Κάνγκρα».
Όταν ρωτήθηκε από τον Greek Reporter για τις απόψεις του για τον Μέγα Αλέξανδρο, ο βασιλιάς Κατότς είπε ότι «ήταν ένας μεγάλος πολεμιστής, αλλά ο στρατός του ήταν πολύ κουρασμένος για να προχωρήσει και έπρεπε να υποχωρήσει από την Ινδία. Ένα θεατρικό έργο δύο πράξεων ανέβηκε προς διασκέδαση του Αλέξανδρου κοντά στον ποταμό Υφαση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ενός μελετητή. Η άλλη γραμμή αίματος της οικογένειάς μας ήθελε να βοηθήσει τον Αλέξανδρο, αλλά ο πρόγονός μου ο βασιλιάς Πώρος πολέμησε εναντίον του.
«Ο Αλέξανδρος, σεβόμενος τη γενναιότητά του και αναγνωρίζοντας τη δύναμή του, πήρε την περιοχή από την άλλη γραμμή αίματος της οικογένειας (τον νεότερο Πώρο) και την έδωσε στον πρόγονό μου. Ακόμη και οι Σελευκίδες που διαδέχθηκαν τον Αλέξανδρο κυβέρνησαν έξω από τα σύνορα του βασιλείου του προγόνου μου στο Αφγανιστάν.
«Σύμφωνα με την προφορική μας ιστορία λέγεται πως ένας από τους προγόνους μου, γιος του Πώρου, παντρεύτηκε μια ξαδέρφη του Αλέξανδρου. Δεν έχουμε κάποιο γραπτό αρχείο για αυτό, αλλά εμείς οι Ινδοί συνηθίζαμε να κρατάμε ζωντανή την ιστορία μας προφορικά, ενώ υπάρχουν ακόμα ελληνικές φυλές στην περιοχή του Χιμάτσαλ Πράντες».
Όταν ρωτήθηκε αν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, και αν παρατήρησε κάποια ομοιότητα μεταξύ της χώρας μας και του βασιλείου των προγόνων του, ο Βασιλιάς Κατότς απάντησε: «Ναι, φυσικά, έχω επισκεφτεί την Ελλάδα! Είναι μια όμορφη χώρα. Έμεινα σε ένα χωριό εκεί με την οικογένεια ενός φίλου και διαπίστωσα ότι ενώ έτρωγα κάποιος από την οικογένεια έφτυσε για να διώξει το κακό, κάτι πολύ παρόμοιο με αυτό που κάνουμε και εμείς οι Ρατζπούτ (ινδική κάστα), και αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρον για μένα.
«Λατρεύω τα ελληνικά νησιά, τη φυσική ομορφιά της χώρας και την ομοιότητα των οχυρών στην Ελλάδα με τα οχυρά του Βασιλείου μου. Το οχυρό μου, το οχυρό Kάνγκρα, είναι ένα από τα παλαιότερα οχυρά της Ινδίας αλλά δεν μοιάζει καθόλου ως ένα τυπικό ινδικό οχυρό! Στην πραγματικότητα μοιάζει πολύ με τα οχυρά της Ανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα με τα ελληνικά οχυρά. Όταν ήμουν στην Ελλάδα, έκανα στο ημερολόγιό μου μια λίστα από οχυρά που είδα ότι έμοιαζαν πολύ με το οχυρό Kάνγκρα, το οποίο έχει έναν πολύ τετράγωνο σχεδιασμό».
Τέλος όταν ρωτήθηκε για τα ταξίδια και τον τουρισμό, ο βασιλιάς Κατότς είπε: «Το Kάνγκρα είναι πολύ όμορφο λόγω της φύσης του, της τέχνης του, της ιστορίας του και της παρουσίας της Αυτού Αγιότητας του Δαλάι Λάμα στην κοντινή Νταραμσάλα. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν για την ιστορία μας και ελπίζω να μπορέσω να διαδώσω τη γνώση του βασιλείου των προγόνων μου.
«Το επόμενο έτος σηματοδοτεί την 2350η επέτειο της Μάχης του Υδάσπη που διεξήχθη μεταξύ του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του προγόνου μου και ελπίζουμε, μαζί με εσάς και όσους συνδέονται με τον Greek Reporter, ότι η Ελληνική Πρεσβεία στην Ινδία και άλλοι θα μπορέσουμε να την τιμήσουμε μαζί στο Κάνγκρα».
Πηγή: Greek Reporter