Ινδία: Διασώθηκαν τρεις οικογένειες Ροχίνγκια που ζούσαν σαν σκλάβοι

Ινδία: Διασώθηκαν τρεις οικογένειες Ροχίνγκια που ζούσαν σαν σκλάβοι
Alkis Konstantinidis / Reuters

Τρεις οικογένειες Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ που αποτελούνταν συνολικά από 13 μέλη διασώθηκαν στην πόλη Άγκρα στη βόρεια Ινδία το Σαββατοκύριακο, αφού πέρασαν έναν χρόνο να εργάζονται ως σκλάβοι, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Οι τρεις οικογένειες είχαν πάει στην Ινδία από τον καταυλισμό προσφύγων όπου διέμεναν στο Μπανγκλαντές όπου και τους προσέγγισε ένας διακινητής και τους υποσχέθηκε δουλειά. Τελικά όμως βρέθηκαν να εργάζονται πάρα πολλές ώρες χωρίς να πληρώνονται, κατήγγειλαν οι ακτιβιστές που ενημέρωσαν τις αρχές.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει ότι οι καταυλισμοί προσφύγων Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές είναι πρόσφορο έδαφος για τους διακινητές προσώπων, ενώ η πρόσφατη μεγάλη εισροή προσφύγων από τη Μιανμάρ θέτει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε κίνδυνο.

«Οι εργοδότες είχαν πληρώσει τους διακινητές αυτούς και αρνούνταν να καταβάλλουν μισθούς στους εργάτες λέγοντας ότι τα χρήματα συμψηφίζονταν με το ποσό που είχαν δώσει στους διακινητές», δήλωσε ο Νίρμαλ Γκοράνα, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για την Εξάλειψη της Αναγκαστικής Εργασίας.

«Ήρθαν στην Ινδία πιστεύοντας ότι θα βρουν εργασία και ασφάλεια (…) όμως ζούσαν σε μια καλύβα και το ενοίκιο για αυτή αφαιρούνταν από τους ανύπαρκτους μισθούς τους», κατήγγειλε.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχει κατατεθεί προσφυγή εναντίον του εργοδότη, όμως μια έρευνα που διεξάγεται έχει επιβεβαιώσει ότι οι πρόσφυγες ζούσαν σαν σκλάβοι.

«Οι άνδρες μάζευαν πλαστικά μπουκάλια από τις χωματερές. Ήταν σε κακή κατάσταση όταν τους σώσαμε», σχολίασε ο Ράτζου Κούμαρ, δικαστικός της επαρχίας Άγκρα.

Σχεδόν 870.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές, περιλαμβανομένων περίπου 660.000 μετά τις 25 Αυγούστου, για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού της Μιανμάρ.

Ωστόσο η εισροή προσφύγων Ροχίνγκια στην Ινδία ξεκίνησε πριν χρόνια, με σχεδόν 40.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας να ζουν την τελευταία δεκαετία στη χώρα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή