Σχεδόν 170 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο από τα πολυπληθέστερα κρατίδια της Ινδίας τις τελευταίες ημέρες εν μέσω ενός κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα, την στιγμή που τα νοσοκομεία κατακλύζονται από ασθενείς. Ο καύσωνας προκαλεί συχνές διακοπές ρεύματος, αναγκάζοντας το νοσηλευτικό προσωπικό να χρησιμοποιεί βιβλία για να δροσίζει τους ασθενείς,
Στο βόρειο κρατίδιο Ούταρ Πραντές, 119 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη τις τελευταίες ημέρες, ενώ το γειτονικό κρατίδιο Μπιχάρ ανέφερε 47 θανάτους, σύμφωνα με τα τοπικά δελτία ειδήσεων και τους αξιωματούχους υγείας.
″Τόσοι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από τη ζέστη που δεν έχουμε ούτε λεπτό για να ξεκουραστούμε. Την Κυριακή μετέφερα 26 πτώματα”, δήλωσε στο Associated Press ένας οδηγός νεκροφόρας στην πόλη Ντεορία. Πολλοί κάτοικοι δήλωσαν ότι φοβόντουσαν να βγουν έξω από τα σπίτια τους μετά το μεσημέρι.
Αρνούνται να δεχτούν ασθενείς τα νοσοκομεία λόγω υπερπληρότητας
Το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην πόλη της Μπαλία, στο Ούταρ Πραντές δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερους ασθενείς. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το νεκροτομείο ήταν γεμάτο μετά τον θάνατο 54 ανθρώπων, όλοι τους ηλικιωμένοι που έπασχαν από διάφορα προβλήματα υγείας, κατά τη διάρκεια του καύσωνα.
Ορισμένες οικογένειες κλήθηκαν να πάρουν τα πτώματα των συγγενών τους στο σπίτι τους.
Την Κυριακή, ο πολιτειακός υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι μια διμελής ομάδα θα εξετάσει τι προκάλεσε τον μεγάλο αριθμό θανάτων και θα διερευνήσει πόσοι από αυτούς σχετίζονται άμεσα με τη ζέστη.
Ενώ οι βόρειες περιοχές της Ινδίας είναι γνωστές για την αφόρητη ζέστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι θερμοκρασίες ήταν σταθερά πάνω από το κανονικό επίπεδο, σύμφωνα με την ινδική μετεωρολογική υπηρεσία, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν τους 43,5 βαθμούς Κελσίου.
”Εκδίδουμε προειδοποιήσεις για κύματα καύσωνα τις τελευταίες ημέρες”, δήλωσε ο Ατούλ Κούμαρ Σινγκ, επιστήμονας στην την ινδική μετεωρολογική υπηρεσία.
Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ζήτησαν από τον κόσμο να προετοιμαστεί για το κύμα καύσωνα ως την Κυριακή, όταν ο αριθμός των νεκρών άρχισε να αυξάνεται.
Χωρίς νερό, ρεύμα και κλιματιστικά
Η κατάσταση επιδεινώνεται από συνεχείς διακοπές ρεύματος σε όλη την περιοχή, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους χωρίς τρεχούμενο νερό, ανεμιστήρες ή κλιματιστικά.
Ο επικεφαλής υπουργός του Ούταρ Πραντές, Γιόγκι Αντιτιγιάναθ δήλωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Προέτρεψε τους πολίτες να συνεργαστούν και να χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια με σύνεση.
Χαοτικές σκηνές στα νοσοκομεία θυμίζουν εποχές κορονοϊού
Μέσα στο περιφερειακό νοσοκομείο της Μπαλία, οι χαοτικές σκηνές θυμίζουν την πανδημία του κορονοϊού, με τις οικογένειες και τους γιατρούς να αγωνίζονται, καθώς πολλοί ασθενείς χρειάζονταν επείγουσα φροντίδα. Οι διάδρομοι μύριζαν ούρα, σκουπίδια και ιατρικά απόβλητα, ενώ οι τοίχοι του νοσοκομείου ήταν λερωμένοι με σάλια από φύλλα βετέλ.
«Ολόκληρο το προσωπικό μας βρίσκεται εδώ για τρεις συνεχόμενες ημέρες και είναι εντελώς καταπονημένο», δήλωσε ο Δρ Αντίτγια Σινγκ, ιατρός επειγόντων περιστατικών.
Οι θάλαμοι του νοσοκομείου δεν είχαν λειτουργικά κλιματιστικά και οι μονάδες ψύξης που είχαν εγκατασταθεί δεν λειτουργούσαν σωστά λόγω των διακυμάνσεων του ρεύματος. Οι φροντιστές αερίζανε τους ασθενείς με βιβλία και σκούπιζαν τον ιδρώτα τους σε μια προσπάθεια να τους κρατήσουν δροσερούς.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα πιο σοβαρά περιστατικά μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία σε κοντινές μεγαλύτερες πόλεις, όπως το Βαρανάσι, και ότι περισσότεροι γιατροί και ιατρικά μέσα στάλθηκαν στο περιφερειακό νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν την κρίση που προκλήθηκε από τη ζέστη.
Οι ειδικοί σε θέματα κλίματος λένε ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και πως η Ινδία πρέπει να προετοιμαστεί καλύτερα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειές τους. Μελέτη του World Weather Attribution, μιας ακαδημαϊκής ομάδας που εξετάζει την πηγή της ακραίας ζέστης, διαπίστωσε ότι ένα καυτό κύμα καύσωνα τον Απρίλιο που έπληξε τμήματα της Νότιας Ασίας έγινε τουλάχιστον 30 φορές πιο πιθανό λόγω της κλιματικής αλλαγής.