
Το συμφέρον της χώρας μας πάνω από όλα, είναι η καλύτερη λύση απέναντι στην παγκοσμιοποίηση. Αυτή είναι η πολιτική γραμμή που ακολουθεί η Ινδία η οποία προχωρά στο δρόμο που χαράσσει η Αμερική. Η φόρμουλα MAGA(Μake America Great again) του Τραμπ συμπλέει με την φόρμουλα MIGA (Make India Great Again) με τις δύο μαζί να αποτελούν μία «μεγάλη συνεργασία για την ευημερία» την οποία ο Ναρέντρα Μόντι ονόμασε MEGA.Σύμφωνα με τον έμπειρο δημοσιογράφο του CNN, Γουίλ Ρίπλει πρόκειται για μία «πολύ έξυπνη στρατηγική μάρκετινγκ που αντηχεί με τον Τραμπ».
Στις 14 Φεβρουαρίου 2025 ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν για μία ατζέντα θεμάτων που περιλάμβανε την ενίσχυση της μεταξύ τους εμπορικής σχέσης καθώς και το κοινό μέτωπο που χτίζουν απέναντι στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας .Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Αμερική πρόκειται να εισάγει περισσότερα αμερικανικά πετρέλαια και αέριο για να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Πρωθυπουργός Μόντι δήλωσε ότι η Ινδία στοχεύει να διπλασιάσει το εμπόριο με τις ΗΠΑ μέχρι το 2030. Στις 14 Φεβρουαρίου 2025 έκανε ανάρτηση στο X, αποκαλώντας τη συνάντησή του με τον Τραμπ «εξαιρετική» και έκανε λόγο για ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες εκφράστηκαν ζεστά ο ένας για τον άλλον. «Ο Τραμπ βάζει το έθνος πρώτο όπως εγώ »είπε ο Ναρέντρα Μόντι ενώ ο Τραμπ χαρακτήρισε το Μόντι σπουδαίο φίλο του και δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες έχουν διατηρήσει τη σχέση τους ανέπαφη. Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν αναμφίβολα ότι υπάρχει πολιτική χημεία μεταξύ Τραμπ και Μόντι με τον τελευταίο να δηλώνει για τη δεύτερη θητεία Τραμπ « αντιπροσωπεύοντας τα 1,4 δισεκατομμύρια της χώρας μου ,αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που σας βλέπω ξανά στον Λευκό Οίκο. »
Αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τις χωρίζουν και αν εξετάσουμε την ουσία του πράγματος ,αυτό που τις ενώνει στο παρόν είναι ότι και οι δύο ηγέτες των χωρών βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα. Αμφότεροι οι δύο ηγέτες λειτουργούν επαγωγικά στην ατζέντα διαχείρισης των θεμάτων των χωρών τους θέλοντας ,αφού αντιμετωπίσουν εγχώρια ζητήματα ,να βγουν δυναμικά προς τα έξω στη διεθνή σκηνή.
Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν με ενθουσιασμό το σύνθημα του Πρωθυπουργού Τραμπ, το οποίο βρήκε πρόσφορο έδαφος στο συλλογικό ασυνείδητο του ινδικού λαού.Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε στην εξουσία μέσω του συνθήματος «Κάντε την Αμερική Μεγάλη Ξανά», το οποίο χτύπησε στην καρδιά του αμερικανικού εθνικισμού με υποσχέσεις να περιορίσει τη λαθρομετανάστευση, να φέρει πίσω θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, να αμφισβητήσει τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές και να καταπολεμήσει την αυξανόμενη «woke» κουλτούρα.
Ο Πρωθυπουργός Μόντι από την άλλη έχει ένα συγγενές όραμα, το Viksit Bharat 2047.Το Viksit Bharat 2047 είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οράματος της Κυβέρνησης της Ινδίας, με στόχο να μετατρέψει την Ινδία σε ανεπτυγμένο έθνος μέχρι το 2047, σηματοδοτώντας την 100η επέτειο της ανεξαρτησίας της. Ο κύριος στόχος αυτής της οράματος είναι να προάγει τη συμπεριληπτική οικονομική συμμετοχή όλων των πολιτών.
Ο Μόντι υποστηρίζει την επιστροφή στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ινδίας, την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής μέσω του Make-in-India, την αποθάρρυνση των κινεζικών εισαγωγών—ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το λογισμικό και η ενέργεια—και την αυστηρή παρακολούθηση της διασυνοριακής διείσδυσης. Ο Μόντι βλέπει τον εαυτό του ως έναν υπερμεσολαβητή, έχοντας καταφέρει να ισορροπήσει στην λεπτή γραμμή του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας χωρίς να πάρει πλευρά. Στον πόλεμο της Γάζας επίσης, ο Μόντι διατήρησε τους αυξανόμενους δεσμούς της Ινδίας με το Ισραήλ χωρίς να υπονομεύσει τις παραδοσιακές φιλίες με την Παλαιστίνη και τα αραβικά κράτη.
Το πολιτικό μότο του Τραμπ «Κάνουμε την Αμερική ξανά σπουδαία» συμπίπτει με την ιδεολογία της εκσυγχρονιστικής εθνικής ατζέντας του Μόντι. Για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον εξέχουσας σημασίας ρόλο της Ινδίας στη συμμαχία QUAD (συμμαχία μέλη της οποίας είναι οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία)στον ινδοειρηνικό ωκεανό. Η Αμερική επιθυμεί ενίσχυση του ρόλου της στον Ινδικό ωκεανό μέσω της σύσφιξης σχέσεων με την Ινδία πράγμα που θα επιτευχθεί αρχικά με εντονότερες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους. Ο πρόεδρος Τραμπ και ο Μόντι συμφώνησαν το Δελχί να εισάγει περισσότερα αμερικανικά πετρέλαια και αέριο.
Ο Ινδός ηγέτης από την πλευρά του, επιδιώκοντας να επιρρώσει τις εμπορικές σχέσεις με την Αμερική, δήλωσε ότι ήταν ανοιχτός στη μείωση των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα, στην επαναπατρισμό των παράτυπων Ινδών υπηκόων και στην αγορά στρατιωτικών μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον ΗΠΑ και Ινδία δεσμεύονται σε ενίσχυση της μεταξύ τους αμυντικής συνεργασίας με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώνει ότι η Ουάσινγκτον προχωρά στην παροχή μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ινδία. Στον τομέα αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι στρατιωτικές πωλήσεις στην Ινδία θα αυξηθούν κατά δισεκατομμύρια δολάρια από το 2025.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι αυτός και ο Πρωθυπουργός Μόντι έχουν φτάσει σε μια σημαντική συμφωνία, τοποθετώντας τις ΗΠΑ ως κορυφαίο προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ινδία. Επεσήμανε ότι οι δασμοί της Ινδίας, οι οποίοι μπορεί να υπερβαίνουν το 70 τοις εκατό σε αμερικανικά προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα, αποτελούν ένα «μεγάλο ζήτημα» και ότι οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του εμπορικού ελλείμματος με την Ινδία.
«Σήμερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ινδία ανέρχεται σχεδόν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια, και ο Πρωθυπουργός Μόντι και εγώ έχουμε συμφωνήσει να διαπραγματευτούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις μακροχρόνιες ανισότητες,» πρόσθεσε ο Τραμπ.
Όσον αφορά τη θέσπιση κοινού μετώπου μεταξύ των 2 χωρών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στις 15 Ιανουαρίου, μια ισχυρή επιτροπή έρευνας της Ινδίας υπέβαλε την έκθεσή της για τις δραστηριότητες οργανωμένων εγκληματικών ομάδων και τρομοκρατικών οργανώσεων που επηρεάζουν τόσο την Ινδία όσο και τις ΗΠΑ. Η έρευνα διατάχθηκε ως απάντηση στις αμερικανικές κατηγορίες σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του Πάνουν, ο οποίος αντιμετωπίζει 104 υποθέσεις σε όλη την Ινδία.
Σε δήλωσή του, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ινδίας (MHA) επιβεβαίωσε ότι η επιτροπή έρευνας, η οποία έλαβε πλήρη συνεργασία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είχε προτείνει νομικές ενέργειες κατά ενός ατόμου με γνωστούς εγκληματικούς δεσμούς. Ενώ το υπουργείο δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του ατόμου, δήλωσε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα.
Ο Πρόεδρος Τραμπ ρωτήθηκε για την παρουσία σιχ αυτονομιστικών ομάδων στις ΗΠΑ. Ενώ δεν έδωσε άμεση απάντηση, είπε ότι η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Επιπλέον οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν στην δημιουργία κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με τον πρόεδρο Τραμπ να επιβεβαιώνει ότι η διοίκησή του έχει εγκρίνει την έκδοση του Ταχάουρ Ράνα, ενός βασικού υπαίτιου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 26/11 του 2008 στη Μουμπάι της Ινδίας.
Ο Ράνα, Καναδός υπήκοος πακιστανικής καταγωγής, βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση σε ένα κέντρο κράτησης στο Λος Άντζελες. Είναι στενά συνδεδεμένος με τον Ντέιβιντ Κόλμαν Χέντλει, έναν Πακιστανό-Αμερικανό τρομοκράτη και έναν από τους κύριους συνωμότες πίσω από τις επιθέσεις. Ο Τραμπ αναφέρθηκε στον Ράνα ως «πολύ κακό», τονίζοντας τη σημασία της δικαστικής του δίωξης στην Ινδία.
Μία από τις σημαντικές ανακοινώσεις από τη συνάντηση Μόντι-Τραμπ ήταν η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εγκρίνει την έκδοση του Ταχάουρ Ράνα, ενός υπόπτου που συνδέεται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μουμπάι το 2008, οι οποίες άφησαν 166 ανθρώπους νεκρούς. Ο Πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε την απόφαση σε μια συνέντευξη τύπου μαζί με τον Πρωθυπουργό Μόντι, αποκαλώντας το άτομο «έναν από τους πιο κακούς ανθρώπους του κόσμου».
Ο Ράνα, ο οποίος είχε προηγουμένως καταδικαστεί στις ΗΠΑ για παροχή υλικής υποστήριξης στην τρομοκρατική ομάδα Λασκάρ ε Τάιμπα, είχε πρόσφατα χάσει μια νομική μάχη για να μπλοκάρει την έκδοσή του. Τέλη Ιανουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την αίτηση αναθεώρησης του Ράνα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μεταφορά του στην ινδική κυβέρνηση.
Με όλες αυτές τις κοινές ενέργειες για συμμαχία μεταξύ των χωρών γίνεται σαφές ότι θέλουν να λειτουργήσουν ως συγκοινωνούντα δοχεία στις εξελίξεις του 21 ου αιώνα. Φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει κοινό μέτωπο μεταξύ Δύσης και Ανατολής όπως φαίνεται από την ιδεολογική ταύτιση Ινδίας και ΗΠΑ το οποίο μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στην κινέζικη ατζέντα που ακολουθεί εξωτερική πολιτική απομόνωσης και όχι σύμπραξης.