Oι υπεύθυνοι της άγριας ζωής στη δυτική πολιτεία του Rajasthan, στην Ινδία, επιχειρούν να σώσουν ένα πουλί που βρίσκεται υπό εξαφάνιση, με τεχνητή γονιμοποίηση.
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχημένη εκκόλαψη νεοσσού μέσω τεχνητής γονιμοποίησης και τώρα περιμένουν τα αποτελέσματα της επιχείρησης διάσωσης του Ardeotis nigriceps (Ινδική ώτιδα), ενός αγριόγαλου που μοιάζει με παγώνι και πλέον μετρά πληθυσμό μόλις 150 ατόμων.
Ένα μοναχικό ενήλικο αρσενικό σε ένα από τα δύο κέντρα αναπαραγωγής στην πόλη Jaisalmer εκπαιδεύτηκε να παράγει σπέρμα χωρίς ζευγάρωμα, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για να εμποτίσει ένα ενήλικο θηλυκό στο δεύτερο κέντρο, περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά. Αξιωματούχοι είπαν ότι η ανάπτυξη ήταν σημαντική καθώς άνοιξε τη δυνατότητα δημιουργίας τράπεζας σπέρματος.
Με την πάροδο των ετών, η απώλεια ενδιαιτημάτων, η λαθροθηρία και οι συγκρούσεις με εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχουν επηρεάσει τα συγκεκριμένα πουλιά. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί από περισσότερα από 1.000 τη δεκαετία του 1960 σε περίπου 150 άτομα σήμερα.
Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο Jaisalmer και ως εκ τούτου, οι ακτιβιστές για τη διατήρηση της προστασίας του λένε ότι ο βιότοπος του πουλιού στην πόλη πρέπει να προστατεύεται.
Αλλά αυτή η γη είναι επίσης πρωταρχικό ακίνητο για τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φέρνοντας στις αρχές μια μοναδική πρόκληση διατήρησης.
Το συγκεκριμένο πτηνό μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό όσο το παγώνι (το εθνικό πουλί της Ινδίας), αλλά είναι εξίσου εντυπωσιακό, λέει ο Sumit Dookia, οικολόγος που μελετά το πουλί για σχεδόν μια δεκαετία. Το ογκώδες πουλί, που ζυγίζει μεταξύ 15 κιλών και 18 κιλών, όταν ενηλικιωθεί, είναι ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά που πετούν στην Ινδία.
Κάποτε είχε παραγωγική παρουσία στην Ινδία και εντοπιζόταν σε τουλάχιστον 11 πολιτείες, αλλά σήμερα, ο πληθυσμός του περιορίζεται κυρίως στο Rajasthan. Μερικά άτομα του πληθυσμού μπορεί να εντοπιστούν και στη νότια πολιτεία Karnataka και στη δυτική πολιτεία Gujarat.
Το ντροπαλό πτηνό παίζει σημαντικό ρόλο στην τροφική αλυσίδα καθώς τρέφεται με τρωκτικά, φίδια και άλλα παράσιτα και είναι επίσης το κρατικό πουλί του Rajasthan, όπου αποκαλείται «Godawan» από τους ντόπιους.
Οι οικολόγοι λένε ότι τα τελευταία χρόνια, ο βιότοπος της μεγάλης Ινδικής ώτιδας στο Jaisalmer έχει κατακλυστεί από πάρκα ηλιακής και αιολικής ενέργειας, οδηγώντας σε αύξηση των αεροπορικών ατυχημάτων.
Για να ενισχύσει τον πληθυσμό του πουλιού, η κυβέρνηση του Rajasthan συνεργάστηκε με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το Ινστιτούτο Άγριας Ζωής της Ινδίας για να ξεκινήσει ένα κέντρο αναπαραγωγής διατήρησης στην πόλη Sam το 2018. Ένα άλλο κέντρο αναπαραγωγής δημιουργήθηκε στο χωριό Ramdevra το 2022, λέει ο Ashish Vyas, ένας κορυφαίος αξιωματούχος των δασών στο Jaisalmer.
Ως πρώτο βήμα, οι ερευνητές συνέλεξαν αυγά που βρέθηκαν στη φύση και τα εκκόλαψαν σε κέντρα επώασης. «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 45 πουλιά και στα δύο κέντρα, 14 εκ των οποίων είναι νεοσσοί που εκτρέφονται σε αιχμαλωσία (συμπεριλαμβανομένου αυτού που γεννήθηκε μέσω τεχνητής γονιμοποίησης)», προσθέτει.
Το σχέδιο είναι να ενισχυθεί περαιτέρω ο πληθυσμός του πουλιού και στη συνέχεια να απελευθερωθούν τελικά στη φύση. Αλλά οι οικολόγοι λένε ότι αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει.