Ινδία: Πως η Mουσκάαν Kαν έγινε το πρόσωπο της αντίστασης για τις Ινδές μουσουλμάνες

"Αυτά τα αγόρια δεν με άφηναν να εκπαιδευτώ επειδή φοράω χιτζάμπ. Επομένως, απλώς υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου".
Μια Ινδή μουσουλμάνα κρατά ένα πλακάτ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της απαγόρευσης στις μουσουλμάνες να φορούν χιτζάμπ σε ορισμένα σχολεία στη νότια ινδική πολιτεία Καρνατάκα, στην Καλκούτα της Ινδίας, Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022. (AP Photo/Bikas Das)
Μια Ινδή μουσουλμάνα κρατά ένα πλακάτ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της απαγόρευσης στις μουσουλμάνες να φορούν χιτζάμπ σε ορισμένα σχολεία στη νότια ινδική πολιτεία Καρνατάκα, στην Καλκούτα της Ινδίας, Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022. (AP Photo/Bikas Das)
via Associated Press

Η Mουσκάαν Kαν έχει γίνει άθελα της το πρόσωπο της αντίστασης για τις νεαρές Ινδές μουσουλμάνες εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαμάχης για τα χιτζάμπ στη χώρα.

Σε ένα βίντεο που έχει γίνει viral, φαίνεται η 19χρονη φοιτήτρια να μπαίνει στο κολέγιό της καθώς την πλησιάζει ένας όχλος ανδρών. Φορώντας σαφράν σάλια -ένα χρώμα που συνδέεται με τον Ινδουισμό και τις ινδουιστικές εθνικιστικές ομάδες- άρχισαν να φωνάζουν «Τζάι Σρι Ραμ» (σ.σ.«νίκη στον Κύριο Ραμ», ο Ραμ είναι ινδουιστική θεότητα).

Καθώς συνέχιζαν να την παρενοχλούν, η Μουσκάαν, η οποία φορούσε χιτζάμπ και μάσκα προσώπου μαζί με ένα μακρύ μαύρο φόρεμα, στάθηκε στο ύψος της - φώναξε «Αλλάχου Ακμπάρ» (σ.σ ο Θεός είναι μεγάλος) ως απάντηση. Τελικά, αρμόδιοι του κολεγίου τη συνόδευσαν εντός του κτηρίου.

«Το μόνο που θέλω είναι να σταθώ για τα δικαιώματα και την εκπαίδευσή μου», είπε στο BBC από το σπίτι της στην πόλη Mάντια της πολιτείας Καρνατάκα, όπου γυρίστηκε το βίντεο.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το τι φοράνε αυτοί», είπε, προσθέτοντας ότι μπορούν να φορούν εσάρπες ή τουρμπάνια στο κολέγιο, ακριβώς όπως η ίδια φορούσε το χιτζάμπ.

Η Mουσκάαν και εκατομμύρια μουσουλμάνες στην Ινδία φορούν χιτζάμπ και μπούρκα καθημερινά - αλλά η επιλογή τους έχει γίνει αμφιλεγόμενη, αν όχι επικίνδυνη τις τελευταίες εβδομάδες.

Ολα ξεκίνησαν όταν φοιτήτριες σε ένα προπανεπιστημιακό κολέγιο, στην περιοχή Ουντούπι της Καρνατάκα, άρχισαν να διαμαρτύρονται τον περασμένο μήνα για την απαγόρευση της μαντίλας - το κολέγιο είπε ότι οι φοιτήτριες μπορούν να φορούν χιτζάμπ στην πανεπιστημιούπολη αλλά όχι και στην τάξη.

Έκτοτε, το θέμα πήρε διαστάσεις καθώς κι άλλες σχολές άρχισαν να εφαρμόζουν παρόμοια απαγόρευση - με τους υποστηρικτές ινδουιστικών εθνικιστικών ομάδων να ξεκινούν διαμαρτυρίες υπέρ της απαγόρευσης.

Καθώς οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες σε ορισμένα μέρη, η κυβέρνηση της Καρνατάκα έκλεισε λύκεια και κολέγια - και το θέμα έφτασε ακόμη και στο ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας. Τριμελές συνταγματικό δικαστήριο πρόκειται να εκδικάσει την υπόθεση την Πέμπτη (10/12).

TWITTER

Η Μουσκάαν, κόρη ενός τοπικού επιχειρηματία, ισχυρίζεται ότι στην περίπτωσή της, η παρενόχληση ενορχηστρώθηκε κυρίως από άνδρες που ήταν εξωπανεπιστημιακοί και όχι φοιτητές.

«Έφτασα στο κολέγιό μου για να παρακολουθήσω το μάθημα και διαπίστωσα ότι υπήρχαν πολλοί νέοι που φορούσαν σαφράν σάλια», είπε.

«Μου έκλεισαν το δρόμο και μου είπαν ότι δεν μπορώ να μπω στις εγκαταστάσεις του κολεγίου».

Όταν έφτασε στην πύλη, είπε ότι είδε τρεις-τέσσερις φοιτήτριες, που φορούσαν μπούρκες, να εμποδίζονται να μπουν στο κολλέγιο από τους νεαρούς.

″Κρατάγαν τα κασκόλ τους και φώναζαν Τζάι Σρι Ραμ. Μου είπαν να βγάλω το χιτζάμπ μου και μόνο τότε θα μου επέτρεπαν να μπω στο κολέγιό μου. Με απείλησαν”.

Αλλά η Μουσκάαν είπε ότι ήταν αποφασισμένη να μην μείνει άπραγη.

Πάρκαρε το σκούτερ της και προχώρησε στην τάξη της, όταν, όπως είπε, ήρθαν προς το μέρος της «κάπου 30-40 νεαροί» φωνάζοντας «Τζάι Σρι Ραμ».

«Για άλλη μια φορά, μου είπαν να βγάλω το χιτζάμπ μου αν θέλω να μπω μέσα», είπε. ”Ναι, πράγματι φώναξα Allahu Akbar. Όταν φοβάμαι, επικαλούμαι τον Αλλάχ και μου δίνει δύναμη.”

Τότε ήταν που ο διευθυντής και οι καθηγητές βγήκαν αποφασιστικά έξω και τη συνόδευσαν μέσα.

Η Μουσκάαν δηλώνει χαρούμενη που βλέπει την εκτίμηση που έχει λάβει στα social media: ”Η αγάπη που μου δείχνουν μου δίνει δύναμη. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ”.

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι «δεν κάνει διάκριση μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων».

«Αυτά τα αγόρια δεν μου επέτρεπαν να εκπαιδευτώ επειδή φοράω χιτζάμπ», είπε. «Λοιπόν, απλώς υπερασπίζομαι τα δικαιώματά μου».

Πηγή: BBC

Δημοφιλή