Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη νοτιοδυτική Ινδία, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.
Οι διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων στις λάσπες και τα χαλάσματα, ενώ ο στρατός στέλνει αεροπορικώς είδη πρώτης ανάγκης.
Στο κρατίδιο Κεράλα πολλοί κάτοικοι έχουν βρεθεί αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω των βροχών, που εντάθηκαν από το βράδυ της Παρασκευής με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν οι ποταμοί και να πλημμυρίσουν οι δρόμοι. Έντεκα άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στην περιφέρεια Ιντούκι και άλλοι 15 στο Κοταγιάμ, δύο περιοχές όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και πλημμύρες.
Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και έχουν στηθεί τουλάχιστον 100 καταυλισμοί για να τους φιλοξενήσουν, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Κεράλα, Πιναραγί Βιτζαγιάν.
Στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν ο στρατός, το πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία. Δημόσιοι λειτουργοί που ρωτήθηκαν σήμερα είπαν ότι δεν γνωρίζουν πόσοι είναι οι αγνοούμενοι.
«Εδώ έβγαζα το ψωμί μου. Όλα παρασύρθηκαν», είπε ένας απελπισμένος άνδρας στο ενημερωτικό κανάλι Manorama TV στην πόλη Κουτίκαλ, όπου σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση του εδάφους. «Ο λόφος έπεσε πάνω μας. Υπάρχουν πολλές ζημιές και θύματα. Το σπίτι εξαφανίστηκε. Τα παιδιά εξαφανίστηκαν» είπε μια κάτοικος της περιοχής.
Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται λεωφορεία και αυτοκίνητα βυθισμένα στα νερά.
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων και διαβεβαίωσε ότι οι αρχές θα στηρίξουν τους πληγέντες.
Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι οι καταρρακτώδεις βροχές θα υποχωρήσουν από αύριο Δευτέρα. Όμως στη βόρεια Ινδία, σε ορισμένα κρατίδια όπως στο Ουταρακάντ και το Χιμασάλ Πραντές, τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες αναμένονται «ισχυρές έως και πολύ ισχυρές» βροχοπτώσεις.
Το 2018 περίπου 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κεράλα, στις χειρότερες πλημμύρες που σημειώθηκαν στο κρατίδιο αυτό εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ