Ινδοί επιστήμονες ανακάλυψαν νέος είδος φυτού στην Ανταρκτική

Χρειάστηκαν πέντε χρόνια προκειμένου να ολοκληρώσουν την μελέτη τους.

Βιολόγοι από την Ινδία ανακάλυψαν ένα νέο είδος βρύου κατά την διάρκεια αποστολής στην Ανταρκτική το 2017.

Η αναγνώριση ήταν ιδιαίτερα επίπονη και χρειάστηκαν πέντε χρόνια προκειμένου οι επιστήμονες να ολοκληρώσουν την μελέτη τους και να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα κάτι που έγινε αποδεκτό από το διεθνούς κύρους κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Journal of Asia-Pacific Biodiversity.

Οι βιολόγοι, με έδρα το Κεντρικό Πανεπιστήμιο του Πουντζάμπ, έχουν ονομάσει το είδος Bryum Bharatiensis. Η Μπαράτι είναι η ινδουιστική θεά της μάθησης και το όνομα ενός από τους ερευνητικούς σταθμούς της Ινδίας στην Ανταρκτική.

Ο καθηγητής βιολογίας Φέλιξ Μπαστ, που ήταν μέρος της εξάμηνης αποστολής - η 36η από Ινδούς επιστήμονες - ανακάλυψε το σκούρο πράσινο είδος στο Λέιζερμαν Χίλς, με θέα στον Νότιο Ωκεανό, τον Ιανουάριο του 2017.

Αυτό βρίσκεται κοντά στο Μπαράτι, ένας από τους πιο απομακρυσμένους ερευνητικούς σταθμούς στον κόσμο. Τα φυτά χρειάζονται άζωτο, μαζί με κάλιο, φώσφορο, ηλιακό φως και νερό για να επιβιώσουν. Μόνο το 1% της Ανταρκτικής είναι χωρίς πάγο. «Το μεγάλο ερώτημα ήταν ότι πώς επιβιώνουν τα βρύα σε αυτό το μέρος μεταξύ βράχων και πάγου», δήλωσε ο καθηγητής Φέλιξ Μπαστ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτό το βρύο αναπτύχθηκε κυρίως σε περιοχές όπου οι πιγκουίνοι εκτρέφονταν σε μεγάλο αριθμό. Τα περιτώματα τους έχουν άζωτο. «Τα φυτά εδώ επιβιώνουν χάρη στα περιτώματα των πιγκουίνων. Βοηθά το γεγονός ότι το λίπασμα δεν αποσυντίθεται σε αυτό το κλίμα», εξήγησε ο καθηγητής Φέλιξ Μπαστ.

Τι γίνεται όμως με το φως του ήλιου; Οι επιστήμονες ακόμα δεν καταλαβαίνουν πλήρως πώς επιβιώνουν τα φυτά κάτω από παχύ χιόνι κατά τους έξι χειμερινούς μήνες χωρίς ηλιακό φως με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους -76 βαθμούς.

Οι επιστήμονες λένε ότι είναι πιθανό τα βρύα να «αφυδατώνονται μέχρι το απόλυτο στάδιο αδράνειας, καταλήγοντας να γίνουν σαν σπόροι» και ανθίζουν ξανά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τον Σεπτέμβριο όταν αρχίζουν να παίρνουν ξανά το ηλιακό φως. Το ξηρό βρύο απορροφά στη συνέχεια νερό από το χιόνι που λιώνει.

Μετά τη συλλογή των δειγμάτων, οι Ινδοί επιστήμονες πέρασαν πέντε χρόνια παρακολουθώντας το DNA του φυτού και συγκρίνοντας την μορφή του με άλλα. Περισσότερα από 100 είδη βρύων έχουν τεκμηριωθεί από την Ανταρκτική, την πιο ξηρή, πιο κρύα και πιο ανεμοδαρμένη ήπειρο.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή