Ινδονησία: Τριανταδύο από τα 125 θύματα της τραγωδίας ήταν παιδιά

Η αστυνομία πέταξε δακρυγόνα ως απάντηση στην εισβολή οπαδών στο γήπεδο της πόλης Μαλάγκ το βράδυ του Σαββάτου, δημιουργώντας πανικό στους οπαδούς.
Μια γυναίκα παρηγορεί έναν άνδρα καθώς αποδίδουν συλλυπητήρια στα θύματα μετά απόσα έγιναν στον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Arema εναντίον Persebaya, έξω από το στάδιο Kanjuruhan στο Malang, στην επαρχία της Ανατολικής Ιάβας, Ινδονησία, 3 Οκτωβρίου 2022.
Μια γυναίκα παρηγορεί έναν άνδρα καθώς αποδίδουν συλλυπητήρια στα θύματα μετά απόσα έγιναν στον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Arema εναντίον Persebaya, έξω από το στάδιο Kanjuruhan στο Malang, στην επαρχία της Ανατολικής Ιάβας, Ινδονησία, 3 Οκτωβρίου 2022.
Willy Kurniawan via Reuters

Μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων θα ερευνήσει την ποδοσφαιρική τραγωδία στην Ινδονησία όπου το βράδυ του Σαββάτου 125 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 32 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους όταν ποδοπατήθηκαν ή πέθαναν από ασφυξία στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από το στάδιο Μαλάνγκ στην Ανατολική Ιάβα αφού η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους οπαδούς που είχαν εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο.

Τουλάχιστον 32 από τα θύματα ήταν παιδιά μεταξύ 3 και 17 ετών, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου ενδυνάμωσης των γυναικών και προστασίας των παιδιών. Νωρίτερα ο αριθμός των νεκρών παιδιών υπολογίζοταν σε 17.

Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας κατήγγειλε τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία καθώς θεωρεί πως προκάλεσε πανικό στους οπαδούς.

Το χάος ξεκίνησε με τη λήξη του αγώνα μεταξύ των ομάδων Αρέμα και Περσεμπάγιαμ όταν εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο 2-3 χιλιάδες οπαδοί. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα προκαλώντας πανικό στους οπαδούς που στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν ποδοπατήθηκαν ή πέθαναν από ασφυξία.

«Η οικογένειά μου και εγώ ποτέ δεν πιστεύαμε ότι τα πράγματα θα έπαιρναν αυτή την τροπή», είπε η Eντά Βαχιούνι, η μεγαλύτερη αδερφή δύο αγοριών, του Aχμάντ Καχίο, 15 ετών, και του Mουχάμαντ Φαρέλ, 14 ετών, που πέθαναν στις συμπλοκές.

«Αγαπούσαν το ποδόσφαιρο, αλλά ποτέ δεν είχαν παρακολουθήσει την Aρέμα ζωντανά στο στάδιο Kanjuruhan, αυτή ήταν η πρώτη τους φορά», πρόσθεσε στην κηδεία των αδελφών της την Κυριακή, αναφερόμενη στην γηπεδούχο ομάδα που υποστήριζαν τα αδικοχαμένα της αδέρφια.

Η FIFA αναφέρει ρητά στους κανονισμούς ασφαλείας της ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται «αέρια ελέγχου του πλήθους» στους αγώνες.

«Αν δεν υπήρχαν δακρυγόνα, ίσως να μην γινόταν αυτό», είπε ο Τσοϊρούλ Aνάμ, επίτροπος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ινδονησίας, γνωστή ως Komnas Ham.

Ένας αστυνομικός εκτοξεύει δακρυγόνα κατά τη διάρκεια ταραχών μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα πρωταθλήματος BRI Liga 1 μεταξύ Arema εναντίον Persebaya στο στάδιο Kanjuruhan, Malang, επαρχία Ανατολικής Ιάβας, Ινδονησία, 2 Οκτωβρίου 2022,
Ένας αστυνομικός εκτοξεύει δακρυγόνα κατά τη διάρκεια ταραχών μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα πρωταθλήματος BRI Liga 1 μεταξύ Arema εναντίον Persebaya στο στάδιο Kanjuruhan, Malang, επαρχία Ανατολικής Ιάβας, Ινδονησία, 2 Οκτωβρίου 2022,
Antara Foto Agency via Reuters

Αστυνομικοί και αθλητικοί αξιωματούχοι έχουν σταλεί στo Mαλάνγκ για να ερευνήσουν τα αίτια μιας από τις πιο θανατηφόρες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος της ινδονησιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας διέταξε την αναστολή όλων των αγώνων της Liga 1 μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Το 1964, 328 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συντριβή όταν το Περού φιλοξένησε την Αργεντινή στο Εστάδιο Νασιονάλ της Λίμα.

Το 1989, 96 οπαδοί της Λίβερπουλ ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου όταν μία υπερπλήρης και περιφραγμένη εξέδρα ορθίων κατέρρευσε στο στάδιο Χίλσμπορο του Σέφιλντ.

Willy Kurniawan via Reuters

Ο υπουργός Ασφάλειας της Ινδονησίας είπε ότι η κυβέρνηση θα σχηματίσει μια ανεξάρτητη ομάδα, αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς και ειδικούς του ποδοσφαίρου καθώς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, για να διερευνήσει τι ακριβώς συνέβη.

Η βία και ο χουλιγκανισμός αποτελούν εδώ και χρόνια κομμάτι του ινδονησιακού ποδοσφαίρου, ειδικά σε μέρη όπως η Τζακάρτα, αλλά το μέγεθος της τραγωδίας του Σαββάτου σε αυτήν την πόλη της Ιάβας έχει αφήσει αποσβολωμένη την τοπική κοινότητα.

«Η δική μας ποδοσφαιρική τραγωδία»

Η ινδονησιακή εφημερίδα Koran Tempo δημοσίευσε ένα μαύρο πρωτοσέλιδο τη Δευτέρα, με επικεφαλίδα: ”Η δική μας ποδοσφαιρική τραγωδία” τυπωμένη με κόκκινο χρώμα μαζί με μια λίστα με τους νεκρούς.

Η γηπεδούχος Aρέμα έχασε τον αγώνα με 3-2 από την Περσέμπαγια, αν και οι αρχές είχαν πει ότι δεν είχαν δοθεί εισιτήρια για τους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας για λόγους ασφαλείας.

Ο Υπουργός Ασφάλειας είπε την Κυριακή ότι το γήπεδο είχε γεμίσει πέρα από τη χωρητικότητά του. Περίπου 42.000 εισιτήρια είχαν εκδοθεί για ένα γήπεδο σχεδιασμένο να χωράει 38.000 άτομα, είπε.

Ο πρόεδρος της Αρέμα ζήτησε συγγνώμη τη Δευτέρα από τα θύματα και είπε ότι ανέλαβε πλήρως την ευθύνη.

«Οι ζωές είναι πιο πολύτιμες από το ποδόσφαιρο», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Σε ομιλία του την Κυριακή, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι προσευχήθηκε για όσους έχασαν τη ζωή τους και για τους τραυματίες.

Η FIFA χαρακτήρισε το περιστατικό ως μια ”σκοτεινή μέρα για όλους τους εμπλεκόμενους στο ποδόσφαιρο και μια τραγωδία που δε χωρά ο νους”.

Δημοφιλή