Μεταξύ των πρώτων στην σειρά για το εμβόλιο του κατά του κορονοϊού στην Ινδονησία υπήρξε και μια ομάδα influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Καθώς η τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο ξεκίνησε τους εμβολιασμούς την Τετάρτη, πλάι στον πρόεδρο Τζόκο Ουιντόντο βρισκόταν ο Ράφι Αχμάντ, τηλεοπτική προσωπικότητα με πάνω από 50 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram.
«Δόξα τω θεώ, έχουμε εμβόλιο... Μην φοβάστε τα εμβόλια», έγραψε ο 33χρονος κάτω από το βίντεο του εμβολιασμού του, το οποίο ανάρτησε στα social media.
Η απόφαση για το ποιοι θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στις περιορισμένες για την ώρα δόσεις εμβολίων ήταν μια πρόκληση σε όλο τον κόσμο, με πολλές χώρες να βάζουν πρώτους από όλους τους υγειονομικούς υπαλλήλους και τους ηλικιωμένους.
Η ανώτερη αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, Σίτι Νάντια Ταρμίζι, δήλωσε ότι η απόφαση της χώρας να συμπεριληφθούν οι influencers μαζί με τους περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε αυτόν τον πρώτο γύρο εμβολιασμών ήταν μια σκόπιμη κυβερνητική επικοινωνιακή στρατηγική.
Παρόλο που η Ινδονησία αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή διασπορά κορονοϊού στη Νοτιοανατολική Ασία - με περισσότερα από 869.000 κρούσματα και 25.000 θανάτους - υπήρξε σκεπτικισμός σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου.
Οι Ινδονήσιοι είναι μεταξύ των κορυφαίων χρηστών παγκοσμίως στα social media όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram.
Το υπουργείο Υγείας δεν ανέφερε σε πόσους influencers δόθηκε προτεραιότητα για το εμβόλιο, αλλά επόμενοι στη λίστα είναι μουσικοί και καλλιτέχνες.
Ο Αχιανί Ρακσαναγκάρα, επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας της πόλης Μπαντούνγκ, δήλωσε στο Reuters ότι οι διάσημοι και οι καλλιτέχνες «ελπίζουμε ότι θα μεταδώσουν θετική επιρροή και μηνύματα» σχετικά με τα εμβόλια, ειδικά στους νέους.
Μια δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα έδειξε ότι μόλις το 37% των Ινδονήσιων ήταν πρόθυμοι να εμβολιαστούν, ενώ το 40% το σκέφτεται και το 17% αρνείται.
Ορισμένοι γιατροί έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την χρήση του εμβολίου CoronaVac της κινεζικής εταιρείας Sinovac Biotech - με αντικρουόμενες μελέτες από τη Βραζιλία, την Ινδονησία και την Τουρκία να δείχνουν αποτελεσματικότητα που κυμαίνεται από 50-91%.
Ωστόσο, η απόφαση να συμπεριληφθούν οι influencers στον κατάλογο με αυτούς που προηγούνται ξεσήκωσε αντιδράσεις καθώς ο Ράφι εθεάθη σε φωτογραφίες από πάρτι μόλις μερικές ώρες μετά τον εμβολιασμό του - είναι γνωστό ότι το εμβόλιο δεν παρέχει άμεση ανοσία.
Οι εικόνες τον κατέγραψαν να παραβίαζει τα πρωτόκολλα κοινωνικής αποστασιοποίησης με μια ομάδα ακολούθων του να του ασκούν έντονη κριτική, καλώντας τον δώσει ένα καλύτερο παράδειγμα.
«Δείχνει επίσης ότι η κυβέρνηση είναι ασυνεπής στην ιεράρχηση του ποιος πρέπει να κάνει πρώτα το εμβόλιο», δήλωσε η Ιρμα Χινταγιάνα, συνιδρύτρια της πρωτοβουλίας πανδημικών δεδομένων LaporCOVID-19. «Θα έπρεπε να το είχαν προβάλει με κάποιον εργαζόμενο στον τομέα της υγείας, όχι με έναν influencer» τόνισε.
Η αστυνομία είπε ότι ερευνά αν ο Ράφι παραβίασε το νόμο, ενώ ο ίδιος ζήτησε δημόσια συγγνώμη.