Ινδονησία: Συναγερμός για τσουνάμι μετά την έκρηξη ηφαιστείου (Βίντεο και Εικόνες)

Περισσότεροι από 11.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τις γύρω περιοχές ενώ έκλεισε το αεροδρόμιο στην επαρχιακή πρωτεύουσα Μανάντο εξαιτίας της στάχτης.
Το ηφαίστειο Ruang φαίνεται κατά τη διάρκεια της έκρηξης από το νησί Tagulandang, Ινδονησία, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024. Οι αρχές της Ινδονησίας έκλεισαν ένα αεροδρόμιο και οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κοντά σε ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται την Πέμπτη, λόγω των κινδύνων από τη διασπορά τέφρας, την πτώση βράχων, τα καυτά ηφαιστειακά σύννεφα και την πιθανότητα τσουνάμι.
Το ηφαίστειο Ruang φαίνεται κατά τη διάρκεια της έκρηξης από το νησί Tagulandang, Ινδονησία, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024. Οι αρχές της Ινδονησίας έκλεισαν ένα αεροδρόμιο και οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κοντά σε ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται την Πέμπτη, λόγω των κινδύνων από τη διασπορά τέφρας, την πτώση βράχων, τα καυτά ηφαιστειακά σύννεφα και την πιθανότητα τσουνάμι.
via Associated Press

Οι διασώστες στην Ινδονησία σπεύδουν να απομακρύνουν χιλιάδες ανθρώπους την Πέμπτη μετά τις πέντε συνολικά εκρήξεις ενός ηφαιστείου.

Ηδη οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν ένα κοντινό αεροδρόμιο και να εκδώσουν προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο κρατήρας του όρους Ρουάνγκ φλέγεται από λάβα με φόντο αστραπές κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού ξέσπασε τέσσερις φορές την Τετάρτη, αναγκάζοντας τις αρχές να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού στο υψηλότερο ενός συστήματος τεσσάρων βαθμίδων.

Το ηφαίστειο στην απομακρυσμένη περιοχή της Ινδονησίας εξακολουθούσε να αναδύει στήλες καπνού το πρωί της Πέμπτης, αναγκάζοντας τις αρχές να κλείσουν το πλησιέστερο διεθνές αεροδρόμιο στην πόλη Μανάδο στο νησί Σουλαουέζι για 24 ώρες.

Οι αρχές δήλωσαν ότι έσπευσαν να απομακρύνουν 11.000 κατοίκους από την κοντινή περιοχή που περιλάμβανε το απομακρυσμένο νησί Ταγκουλαντάνγκ, όπου ζουν περίπου 20.000 άνθρωποι.

Ορισμένοι κάτοικοι προσπαθούσαν ήδη να διαφύγουν πανικόβλητοι, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

via Associated Press

Πανικόβλητη έξοδος κατοίκων

″Χθες το βράδυ οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν μόνοι τους αλλά χωρίς προσανατολισμό λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου και των υλικών με τη μορφή μικρών βράχων που έπεσαν, οπότε οι άνθρωποι διασκορπίστηκαν για να βρουν οδούς εκκένωσης”, δήλωσε την Πέμπτη ο Τζάντρι Παεντόνγκ, αξιωματούχος της τοπικής υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης.

Είπε ότι 20 υπάλληλοι βοηθούσαν στην απομάκρυνση των κατοίκων κατά μήκος της ακτογραμμής κοντά στο ηφαίστειο με λαστιχένιες βάρκες.

Ζήτησε περισσότερες βάρκες και εξοπλισμό, ώστε η ομάδα του να μπορεί να ”πραγματοποιήσει την εκκένωση όσων ανθρώπων βρίσκονται στην ακτή ή κοντά στην ακτή” και αντιμετωπίζουν κίνδυνο από το ηφαίστειο.

Οι τουρίστες και οι κάτοικοι προειδοποιήθηκαν να παραμείνουν εκτός ζώνης αποκλεισμού 6 χιλιομέτρων.

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι μεταφέρθηκαν αρχικά σε ασφαλές μέρος από το Ρουάνγκ στο κοντινό νησί Ταγκουλαντάνγκ μετά την πρώτη έκρηξη το βράδυ της Τρίτης, πριν από τέσσερις ακόμη εκρήξεις την Τετάρτη.

Οι αρχές προειδοποίησαν επίσης για πιθανό τσουνάμι ως αποτέλεσμα των εκρήξεων.

″Οι κοινότητες στο νησί Ταγκουλαντάνγκ, ιδίως όσοι κατοικούν κοντά στην παραλία, (πρέπει) να βρίσκονται σε επιφυλακή για την πιθανή εκτόξευση πυρακτωμένων βράχων, τις εκφορτίσεις θερμών νεφών και το τσουνάμι που θα προκληθεί από την κατάρρευση του σώματος του ηφαιστείου στη θάλασσα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη ο Χέντρα Γκουναουάν, επικεφαλής της ηφαιστειολογικής υπηρεσίας της Ινδονησίας.

Οι φόβοι των αρχών ενισχύθηκαν από προηγούμενες εμπειρίες.

Το 2018, ο κρατήρας του όρους Anak Krakatoa μεταξύ των νησιών Ιάβα και Σουμάτρα κατέρρευσε εν μέρει όταν μια μεγάλη έκρηξη έστειλε τεράστια κομμάτια του ηφαιστείου να γλιστρήσουν στον ωκεανό, προκαλώντας ένα τσουνάμι που σκότωσε περισσότερους από 400 ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες.

Η Ινδονησία, ένα τεράστιο αρχιπέλαγος, βιώνει συχνή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα λόγω της θέσης της στο ”Δαχτυλίδι της Φωτιάς” του Ειρηνικού, ένα τόξο όπου συγκρούονται τεκτονικές πλάκες που εκτείνεται από την Ιαπωνία μέσω της Νοτιοανατολικής Ασίας και σε όλη τη λεκάνη του Ειρηνικού.

Οι επιπτώσεις της έκρηξης του όρους Ρουάνγκ οδήγησαν στο κλείσιμο του διεθνούς αεροδρομίου Σαμ Ρατουλάνγκι στην πόλη Μανάδο, που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων από το ηφαίστειο, για 24 ώρες μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου έκλεισαν ”λόγω της εξάπλωσης ηφαιστειακής τέφρας που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Άμπαρ Σουριόκο, επικεφαλής του γραφείου της αρχής αεροδρομίου της περιοχής Μανάδο.

Το αεροδρόμιο φιλοξενεί αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις προς τη Σιγκαπούρη και πόλεις της Νότιας Κορέας και της Κίνας.

Πηγή: Japan Times

Δημοφιλή