Ιντρις, ένα μωρό ενός μήνα που γεννήθηκε και σκοτώθηκε εν μέσω του πολέμου στην Γάζα

"Aγάπη μου!" ουρλιάζει η γιαγιά καθώς ανοίγει το σάβανο και χαΪδεύει τον νεκρό Ιντρίς που στην σύντομη ζωή του πρόλαβε να γνωρίσει μονάχα τον θάνατο που έσπειραν οι βόμβες.
Anadolu via Getty Images

Ο μικρούλης Ιντρίς ήταν τυλιγμένος σε ένα λευκό σάβανο και μια γαλάζια κουβερτούλα με βούλες, με τη γιαγιά του να τον κρατά σφιχτά στο στήθος και να κλαίει χωρίς σταματημό ενώ ήταν γονατισμένη δίπλα σε σορούς που κείτονταν στο δάπεδο νοσοκομείου της Γάζας.

Ο Ιντρίς αλ-Ντμπάρι, που γεννήθηκε πριν από ένα μήνα ενώ γύρω του μαινόταν ο πόλεμος, ζούσε σε σκηνή στη Ράφα, στη νότια Γάζα, με την οικογένειά του που είχε εγκαταλείψει το σπίτι της όταν ο ίδιος και η μητέρα του, η Γουαφάα, σκοτώθηκαν σήμερα σε νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επίθεση.

Μετά την επίθεση, οι σοροί τουλάχιστον δέκα ενηλίκων και παιδιών είχαν τοποθετηθεί σε κουβέρτες που είχαν απλωθεί στο δάπεδο του νοσοκομείου Αμπού Γιοσέφ αλ-Νατζάρ στη Ράφα, όλες τυλιγμένες σε λευκά σάβανα με τα ονόματα των νεκρών και τις ημερομηνίες θανάτου να είναι γραμμένα πάνω τους.

Μεταξύ των συντετριμμένων συγγενών που με σκυμμένα τα κεφάλια βρίσκονταν γύρω από τους νεκρούς, ήταν η Ουμ Ζεγιάντ αλ-Ντμπάρι, η γιαγιά του Ιντρίς, που ξετύλιξε προσεκτικά το πάνω μέρος του σαβάνου για να δει το πρόσωπό του και χάιδεψε απαλά τα μαύρα του μαλλιά.

«Το μωρό γεννήθηκε στις αρχές του πολέμου, στις αρχές, γεννήθηκε πριν από ένα μήνα και κάτι», δήλωσε, με τη φωνή της σπασμένη από λυγμούς και την απόγνωσή της να είναι εμφανής στο πρόσωπό της.

«Αγάπη μου», είπε, φιλώντας το μέτωπο του Ιντρίς, πριν επαναλάβει ψιθυρίζοντας «αγάπη μου».

Η σορός του Ιντρίς τοποθετήθηκε επάνω στη μητέρα του, στης οποίας το σάβανο ήταν γραμμένες οι λέξεις «η μάρτυρας Γουαφάα αλ-Ντμπάρι» και η ημερομηνία θανάτου της –12 Δεκεμβρίου 2023. Η Ουμ Ζεγιάντ παρέμεινε γονατισμένη δίπλα τους, με το χέρι της ακουμπισμένο στον Ιντρίς.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των παιδιών που έχουν σκοτωθεί στην Γάζα κατά τους δύο μήνες πολέμου αντιστοιχεί σε άνω του 40% των 18.200 θυμάτων και έχει χαρακτηριστεί ως ένας ″πόλεμος κατά των παιδιών” από εκπρόσωπο της Unisef.

Πηγές: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή