«Σύσταση» με την οποία υπενθυμίζει ότι οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να αποφεύγουν απαξιωτικά ή υποτιμητικά σχόλια που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν διακρίσεις βάσει φύλου, θρησκείας, καταγωγής ή σεξουαλικού προσανατολισμού, υπογραμμίζει την ανάγκη διασφάλισης της ισότιμης μεταχείρισης όλων των πολιτών, απέστειλε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η πρόεδρος υπογραμμίζει πως η δικαστική ανεξαρτησία δεν είναι προνόμιο των δικαστών, αλλά εγγύηση για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Αυτό καθιστά σαφές ότι η δικαιοσύνη δεν πρέπει να εμφανίζει διακρίσεις ή προκαταλήψεις, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, καταγωγής ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
Η κίνηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί και ως μήνυμα ενάντια σε συμπεριφορές που ενδεχομένως ενισχύουν στερεότυπα ή υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του κοινού στη δικαστική διαδικασία. Οποιαδήποτε απόκλιση από τις αρχές της αμεροληψίας και της σεβαστικότητας όχι μόνο βλάπτει το κύρος της δικαιοσύνης, αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτήν.
Τέτοιες παρεμβάσεις είναι κρίσιμες για τη διατήρηση ενός δικαστικού συστήματος που διασφαλίζει ίση μεταχείριση και προστασία των δικαιωμάτων όλων, ιδιαίτερα σε υποθέσεις με ευρύτερη κοινωνική και ηθική απήχηση.
Συστάσεις Ι. Κλάπα σε δικαστές: Όλη η ανακοίνωση
«Κάθε δικαστικός λειτουργός συμβάλλει με τη συμπεριφορά του στη διατήρηση της ανεξαρτησίας σε θεσμικό και ατομικό επίπεδο, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης του στο κοινωνικό σύνολο», τονίζει η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και σημειώνει με έμφαση:
«Καθίσταται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη για υψηλού επιπέδου συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών προκειμένου να εμπεδωθεί η δημόσια εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Η ακεραιότητα και η ευπρέπεια της συμπεριφοράς των δικαστικών λειτουργών εντός της υπηρεσίας συνίσταται στην άσκηση των καθηκόντων τους χωρίς ευνοιοκρατία, μεροληψία ή διακρίσεις, με ψυχραιμία και σεβασμό στα διάδικα μέρη, χωρίς να εκφέρουν σχόλια, παρατηρήσεις ή συμπεράσματα που ερείδονται σε ατομικές αντιλήψεις ή προτιμήσεις τους».
Η παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα έρχεται μετά τις αντιδράσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τοποθετήσεις της έδρας του εισαγγελέα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, στο εδώλιο του οποίου κάθεται ο Πέτρος Φιλιππίδης κατηγορούμενος για δύο απόπειρες βιασμών συναδέλφων του ηθοποιών.
Σημειώνεται ότι κατά την εξέταση της καταγγέλλουσας οι ερωτήσεις και τα σχόλια του εισαγγελέα προκάλεσαν την αντίδραση της υποστήριξης της κατηγορίας, η οποία ζήτησε να προστατευθεί η μάρτυρας από συμπεριφορές “επαναθυματοποίησης”.
Ο εισαγγελικός λειτουργός κάποια στιγμή σχολίασε πως «στη Γαλλία έχουμε 51 βιασμούς (σ.σ. υπόθεση Πελικό) εδώ έχουμε μία απόπειρα… Μην τρελαθούμε κιόλας».
Ζήτησε επίσης να καθίσει η μάρτυρας δίπλα στον κατηγορούμενο στο εδώλιο για να αναπαραστήσει την σκηνή στο καμαρίνι, κάτι που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της πλευράς των θυμάτων που είπε στην πρόεδρο να προστατεύσει την μάρτυρα.
Φέρεται, επίσης, να ρώτησε την καταγγέλλουσα τι εσώρουχο φορούσε τη μέρα που έγινε το περιστατικό για το οποίο κατηγορεί τον Π. Φιλιππίδη για απόπειρα βιασμού της.
Ακολούθησαν αντιδράσεις, αλλά και δημόσια επιστολή των συνηγόρων του Πέτρου Φιλιππίδη που ζητούσαν να διασφαλιστεί το κράτος δικαίου και η δίκαιη δίκη, που κατοχυρώνουν τα δικονομικά και ουσιαστικά δικαιώματα του θύματος και του κατηγορουμένου.
Στο πλαίσιο αυτό η ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου αναφέρει: «Κατά την εκδίκαση υποθέσεων στις οποίες διάδικοι είναι πρόσωπα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν θύματα διακριτικής μεταχείρισης λόγω φύλου, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να εντοπίζουν αυτές τις καταστάσεις και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου η συμπεριφορά τους να ενισχύει τη δημόσια εμπιστοσύνη και το σεβασμό προς τη δικαιοσύνη και τους δικαστές».