Ιρακινοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο ιρανικό προξενείο στην πόλη της Βάσρα, στο νότιο Ιράκ, στρέφοντας την οργή τους προς την ισχυρή γειτονική χώρα μετά από πέντε ημέρες διαδηλώσεων κατά τις οποίες λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν κυβερνητικά κτίρια.
Διαδηλωτές εισέβαλαν και άρχισαν να βανδαλίζουν τα γραφεία, φωνάζοντας συνθήματα κατά αυτού που πολλοί Ιρακινοί αντιλαμβάνονται ως επιρροή του Ιράν στα ιρακινά πολιτικά κόμματα. Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, το προξενείο ήταν άδειο όταν μπήκε μέσα το πλήθος.
Το συμβάν έλαβε χώρα ώρες αφού ο πιο αξιοσέβαστος σιίτης κληρικός του Ιράκ ζήτησε πολιτική αλλαγή στη Βαγδάτη και τερματισμό της βίας σε βάρος των διαδηλωτών.
Ο αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, που αποτελεί την υπέρτατη αρχή για τα πιο θρήσκα μέλη της σιιτικής πλειονότητας, κατηγόρησε τους πολιτικούς ηγέτες για την αναταραχή και είπε ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί νέα κυβέρνηση, «διαφορετική από τους προκατόχους της».
Τουλάχιστον 10 διαδηλωτές έχουν βρει τον θάνατο, κυρίως σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, από τη Δευτέρα στη Βάσρα, μια πόλη δύο εκατομμυρίων κατοίκων. Οι κάτοικοι λένε ότι έχουν βγει στους δρόμους εξαιτίας της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης, που επέφεραν κατάρρευση των υποδομών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ρεύμα ή ασφαλές πόσιμο νερό στη μέση του καλοκαιριού.
Η αναταραχή ενδεχομένως να έχει βαθύτερες επιπτώσεις για τη χώρα, που εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων της: Από την Πέμπτη διαδηλωτές έχουν αποκλείσει το μοναδικό μεγάλο λιμάνι του Ιράκ, στο Ουμ Κασρ, 60 χλμ νότια της Βάσρα. Παρέμεινε κλειστό την Παρασκευή, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι και πηγές ασφαλείας, αν και οι εξαγωγές πετρελαίου, που γίνονται από υπεράκτιες πλατφόρμες, δεν έχουν επηρεαστεί.
Μικρότερες διαδηλώσεις, σε αλληλεγγύη προς τους διαδηλωτές στη Βάσρα, έγιναν σε άλλες πόλεις, περιλαμβανομένης της Καρμπάλα και της Βαγδάτης.