Ιράκ: Η κυβέρνηση διέταξε τα ΜΜΕ να μην χρησιμοποιούν τον όρο "ομοφυλοφιλία" ή "φύλο"

Kαι αντ' αυτού να λένε "σεξουαλική παρέκκλιση".
Μια ιρακινή εθνική σημαία διακρίνεται κοντά στην ιρακινή πρεσβεία πριν από μια διαδήλωση στη Στοκχόλμη, Σουηδία 20 Ιουλίου 2023.
Μια ιρακινή εθνική σημαία διακρίνεται κοντά στην ιρακινή πρεσβεία πριν από μια διαδήλωση στη Στοκχόλμη, Σουηδία 20 Ιουλίου 2023.
TT NEWS AGENCY via via REUTERS

Η επίσημη ρυθμιστική αρχή του Ιράκ για τα μέσα ενημέρωσης διέταξε την Τρίτη όλες τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης που δραστηριοποιούνται στο αραβικό κράτος να μην χρησιμοποιούν τον όρο ”ομοφυλοφιλία” και αντ′ αυτού να λένε ”σεξουαλική παρέκκλιση”, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος και από έγγραφο της ρυθμιστικής αρχής προκύπτει.

Το έγγραφο της ιρακινής Επιτροπής Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (CMC) αναφέρει ότι απαγορεύεται επίσης η χρήση του όρου ”φύλο”. Απαγόρευσε σε όλες τις τηλεφωνικές και διαδικτυακές εταιρείες που έχουν λάβει άδεια από αυτήν να χρησιμοποιούν τους όρους σε οποιαδήποτε εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας τους.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε αργότερα ότι η απόφαση απαιτεί ακόμη τελική έγκριση.

Η ρυθμιστική αρχή ”κατευθύνει τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης ... να μην χρησιμοποιούν τον όρο ”ομοφυλοφιλία” και να χρησιμοποιούν τον ορθό όρο ”σεξουαλική παρέκκλιση”″, ανέφερε η δήλωση.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ποινή για την παραβίαση του κανόνα δεν έχει ακόμη οριστεί, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει πρόστιμο.

Το Ιράκ δεν ποινικοποιεί ρητά το ομοφυλοφιλικό σεξ, αλλά οι χαλαρά καθορισμένες ρήτρες περί ηθικής στον ποινικό του κώδικα έχουν χρησιμοποιηθεί για να στοχοποιήσουν μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Σημαντικά ιρακινά κόμματα έχουν εντείνει τους τελευταίους δύο μήνες την κριτική τους στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, ενώ σημαίες με ουράνιο τόξο καίγονται συχνά σε διαμαρτυρίες σιιτικών μουσουλμανικών παρατάξεων που αντιτίθενται στις πρόσφατες καύσεις του Κορανίου στη Σουηδία και τη Δανία.

Περισσότερες από 60 χώρες ποινικοποιούν το ομοφυλοφιλικό σεξ, ενώ οι σεξουαλικές πράξεις του ίδιου φύλου είναι νόμιμες σε περισσότερες από 130 χώρες, σύμφωνα με το Our World in Data.

Δημοφιλή