Ιράκ: Ιστορική συνάντηση του πάπα Φραγκίσκου με τον Μεγάλο Αγιατολάχ αλ Σιστάνι

Η πρώτη συνάντηση που έχει γίνει ποτέ ανάμεσα στους ηγέτες της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και του σιιτικού ισλάμ.
.
.
Reuters

Ο πάπας Φραγκίσκος έφtασε το Σάββατο στην κατοικία του κορυφαίου σιίτη μουσουλμάνου ιερωμένου στο νότιο Ιράκ για την πρώτη συνάντηση που έχει γίνει ποτέ ανάμεσα στους ηγέτες της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και του σιιτικού ισλάμ.

Ο Μεγάλος Αγιατολάχ, Αλί αλ-Σιστάνι, θρησκευτικός ηγέτης της πλειονότητας των σιιτών του Ιράκ και του κόσμου, δήλωσε στον πάπα Φραγκίσκο ότι οι χριστιανοι του Ιράκ πρέπει «να ζήσουν με ειρήνη και ασφάλεια» και να απολαμβάνουν «όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων».

Ο πάπας Φραγκίσκος, από την πλευρά του, κατήγγειλε «την τρομοκρατία που καταχράται τη θρησκεία», υπερασπίσθηκε την «ελευθερία της συνείδησης» και τη «θρησκευτική ελευθερία» και προσευχήθηκε για την «ειρήνη» και την «ενότητα» στη Μέση Ανατολή, «ιδιαίτερα στη Συρία», κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα της ιστορικής επίσκεψής του στο Ιράκ.

«Η εχθρότητα, ο εξτρεμισμός και η βία (...) αποτελούν προδοσία της θρησκείας. Και εμείς, οι πιστοί, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε όταν η τρομοκρατία καταχράται τη θρησκεία. Αντιθετως εμείς είμαστε που θα πρέπει να διαλύσουμε με σαφήνεια τις παρεξηγήσεις», δήλωσε ο πάπας ενώπιον μουσουλμάνων, γιαζίντι, ζωροαστρών και σαβαίων αξιωματούχων στη διάρκεια οικουμενικής προσευχής στην Ουρ, τη γενέτειρα του Αβραάμ, σύμφωνα με την παράδοση.

Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε ακόμη «να αναγνωρίζονται και να γίνονται παντού σεβαστές η ελευθερία της συνείδησης και η θρησκευτική ελευθερία». «Είναι θεμελιώδη δικαιώματα επειδή κάνουν τον άνθρωπο ελεύθερο να ατενίζει τον Ουρανό για τον οποίο δημιουργήθηκε», πρόσθεσε.

Πρέπει «να βαδίσουμε από τη σύγκρουση στην ενότητα» σε «όλη τη Μέση Ανατολή» και «ιδιαίτερα στη μαρτυρική Συρία», δήλωσε ακόμη ο πάπας Φραγκίσκος.

«Η ειρήνη δεν απαιτεί ούτε νικητές ούτε ηττημένους, αλλά αδελφούς και αδελφές που, παρά την έλλειψη κατανόησης και τα τραύματα του παρελθόντος, θα βαδίσουν από τη σύγκρουση στην ενότητα», δήλωσε.

«Ας το ζητήσουμε στην προσευχή για όλη τη Μέση Ανατολή, σκέφτομαι ιδιαίτερα τη γειτονική, μαρτυρική Συρία», πρόσθεσε.

Με τη θρησκευτική αυτή συνάντηση κορυφής, μία από τις σημαντικότερες της ιστορίας, ο Αργεντινός πάπας θέλησε να τείνει το χέρι στο σιιτικό ισλάμ, αλλά και να υποστηρίξει την υπόθεση των χριστιανών του Ιράκ ―αποτελούν το 1% του πληθυσμού αυτής της μουσουλμανικής χώρας― που υπογραμμίζουν ότι γίνονται τακτικά θύματα διακρίσεων.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ο ηγέτης του 1,3 δισεκατομμυρίου καθολικών του κόσμου συζήτησε με τον Μεγάλο Αγιατολάχ της Νατζάφ.

Όμως απ′ αυτή τη συνάντηση κορυφής δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα παρά μόνο μια φωτογραφία των δύο ανδρών και, κυρίως, μια ανακοίνωση του γραφείου του Μεγάλου Αγιατολάχ.

Ο 90χρονος Σιστάνι δεν εμφανίζεται δημόσια. Απαντάει γραπτά στις ερωτήσεις που του απευθύνονται και τα κηρύγματά του διαβάζουν κάθε Παρασκευή εκπρόσωποί του.

Ωστόσο αυτή τη φορά εξέδωσε μια ανακοίνωση, ευχαριστώντας προσωπικά τον πάπα Φραγκίσκο που ήρθε στη Νατζάφ.

Ο Μεγάλος Αγιατολάχ διαβεβαίωσε τον πάπα ότι «προσέχει πολύ ώστε οι χριστιανοί πολίτες να ζουν όπως όλοι οι Ιρακινοί με ειρήνη και ασφάλεια, απολαμβάνοντας όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων τους», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Μετά την 55λεπτη συνάντησή του με τον Σιστάνι, ο Φραγκίσκος κατευθύνθηκε προς τα ερείπια της αρχαίας Ουρ στο νότιο Ιράκ, η οποία θεωρείται γενέτειρα του Αβραάμ, πατέρα του ιουδαϊσμού, του χριστιανισμού και του ισλάμ. Πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία σε μια διαθρησκευτική συνάντηση.

Αφού επιστρέψει στη Βαγδάτη, ο πάπας αναμένεται να χοροστατήσει σε λειτουργία στον χαλδαϊκό καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωσήφ.

Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον Σιστάνι τη δεύτερη ημέρα της ιστορικής περιοδείας του στο Ιράκ, στην ταπεινή κατοικία που νοικιάζει ο τελευταίος εδώ και δεκαετίες σ′ ένα στενό δρομάκι της ιερής σιιτικής πόλης Νατζάφ. Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Σιστάνι, ένας ασκητικός ιερωμένος που σπανίως εμφανίζεται δημόσια, έχει τεράστια επιρροή στην πολιτική. Τα διατάγματά του έστειλαν τους Ιρακινούς στις κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές το 2005, συσπείρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος το 2014 και ανέτρεψαν μια ιρακινή κυβέρνηση που δεχόταν πίεση λόγω των μαζικών διαδηλώσεων το 2019.

Ο 90χρονος Σιστάνι σπάνια κάνει συναντήσεις και έχει αρνηθεί να συνομιλήσει με τον σημερινό και με τους προηγούμενους πρωθυπουργούς του Ιράκ, σύμφωνα με αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά του. Ο Σιστάνι συμφώνησε να συναντηθεί με τον πάπα με τον όρο ότι δεν θα είναι παρόντες ιρακινοί αξιωματούχοι, δήλωσε πηγή στο γραφείο του ιρακινού προέδρου.

Ο 84χρονος πάπας Φραγκίσκος άρχισε χθες, Παρασκευή, το πιο επικίνδυνο ταξίδι που έχει πραγματοποιησει μέχρι τώρα στο εξωτερικό, φθάνοντας αεροπορικώς στο Ιράκ εν μέσω των αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας, που έχουν ληφθεί ποτέ σε παπική επίσκεψη, για να απευθύνει έκκληση στους ηγέτες και τον λαό της χώρας να τερματίσουν τη βία και τις θρησκευτικές διαμάχες.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή