Η επανεμφάνιση της χολέρας είχε αποτέλεσμα τον πρώτο θάνατο την Τρίτη στο Ιράκ, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 17 νέα κρούσματα της νόσου, που προκαλεί οξεία διάρροια.
Η επαρχία Κιρκούκ«κατέγραψε σήμερα (σ.σ. χθες Τρίτη) τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της ασθένειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σάιφ αλ Μπαντρ.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, καταγράφηκαν 17 νέα κρούσματα, που αυξάνουν το σύνολο στα 76 επιβεβαιωμένα στο Ιράκ από την αρχή της χρονιάς», συνέχισε.
Η επανεμφάνιση της χολέρας στο Ιράκ ανακοινώθηκε επίσημα πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες, στην αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν, Σουλεϊμανίγια, με δέκα κρούσματα, στην αλ Μουτάνα, με δύο κρούσματα, και στο Κιρκούκ, με ένα.
Ο Μπαντρ δεν εξήγησε τους λόγους της αναζωπύρωσης της χολέρας στη χώρα.
Η πιο πρόσφατη επιδημία χολέρας είχε πλήξει το Ιράκ το 2015, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Χτύπησε κυρίως τη Βαγδάτη και την επαρχία της Βαβυλωνίας, νότια της πρωτεύουσας, μολύνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.
Η χολέρα, ασθένεια που προκαλεί οξεία διάρροια και αφυδάτωση και μπορεί να σκοτώσει μέσα σε ώρες, ελλείψει θεραπείας, εξαπλώνεται μέσω της κατάποσης ή της απορρόφησης μολυσμένου νερού ή της βρώσης τροφίμων μολυσμένων από το βακτήριο vibrio cholerae. Εμφανίζεται συχνά σε κατοικημένες περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή έλλειψη επαρκών δικτύων αποχέτευσης.
Στις αρχές του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολόγιζε πως κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα καταγράφονται 1,3 ως 1,4 εκατομμύρια κρούσματα της χολέρας και 21.000 ως 143.000 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας.
Πηγή: ΑΠΕ