Επιφυλακτικός για το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τις γυναίκες που δεν φορούν σωστά τη μαντήλα και δεν σέβονται τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της χώρας εξέφρασε ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν.
Μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 οι γυναίκες στο Ιράν είναι υποχρεωμένες να κρύβουν τα μαλλιά τους με την μουσουλμανική μαντήλα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.
Όμως ολοένα και περισσότερες γυναίκες εμφανίζονται πλέον στο Ιράν με ακάλυπτο το κεφάλι στον δρόμο μετά το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε έπειτα από τον θάνατο πριν από 2 χρόνια της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης Κούρδισσας που συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2022 για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα του Ιράν.
Σκληρά πρόστιμα και απαγόρευση εξόδου
Το νέο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το ιρανικό κοινοβούλιο προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες, όμως ο νέος πρόεδρος της χώρας, που πρέπει να το υπογράψει στις 13 Δεκεμβρίου, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.
«Ως το πρόσωπο που είναι αρμόδιο για να επικυρώσει τον νόμο αυτόν έχω πολλές επιφυλάξεις», σχολίασε ο Ιρανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες Δευτέρα το πρωί σε κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Το νομοσχέδιο που έχει την ονομασία «χιτζάμπ και αγνότητα» προβλέπει υψηλά πρόστιμα ― τα οποία σε περίπτωση υποτροπής ενδέχεται να φτάσουν να είναι εικοσαπλάσια από τον μέσο μισθό—για τις γυναίκες που είτε δεν φορούν καθόλου μαντίλα ή δεν την φορούν σωστά και βρίσκονται σε δημόσιους χώρους ή σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο.
Το κείμενο του νομοσχεδίου δεν έχει δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα.
Τα πρόστιμα πρέπει να αποπληρώνονται μέσα σε 10 ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση θα απαγορεύεται στις γυναίκες να βγαίνουν από τη χώρα, ενώ θα στερούνται και κάποιων δημόσιων υπηρεσιών, όπως η παροχή διπλώματος οδήγησης.
Λόγω του νομοσχεδίου αυτού «κινδυνεύουμε να προκαλέσουμε αναταραχή» στην κοινωνία, εκτίμησε ο Πεζεσκιάν. «Δεν πρέπει να κάνουμε κάτι που θα μπορούσε να δυσαρεστήσει το έθνος», πρόσθεσε.
Ο Πεζεσκιάν είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα αποσύρει από τους δρόμους την αστυνομία ηθών, η οποία είναι αρμόδια να ελέγχει αν τηρείται ο ενδυματολογικός κώδικας.
Η μονάδα αυτή της αστυνομίας, η οποία είχε συλλάβει την Αμινί, αποσύρθηκε από τους δρόμους μετά την έναρξη των διαδηλώσεων τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά δεν έχει καταργηθεί επισήμως.
Την εποχή εκείνη ο Πεζεσκιάν είχε επικρίνει έντονα την αστυνομία για τον θάνατο της Αμινί.