Το Ιράν εκτέλεσε το Σάββατο έναν Σουηδο-Ιρανό αντιφρονούντα που καταδικάστηκε ως ηγέτης μιας αραβικής αυτονομιστικής ομάδας, η οποία κατηγορείται για επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια σε στρατιωτική παρέλαση το 2018, κατά την οποία σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι.
Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον αναπληρωτή πρεσβευτή του Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για την εκτέλεση του Χαμπίμπ Φαρατζόλα Τσαάμπ, η οποία επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα.
Ο Τσαάμπ είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή ήταν ”διεφθαρμένος επί της γης”, ένα θανατηφόρο αδίκημα σύμφωνα με τους αυστηρούς ισλαμικούς νόμους του Ιράν.
Το Ιράν τον παρέπεμψε σε δίκη το 2022 με την κατηγορία ότι ηγείτο του Αραβικού Αγωνιστικού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Αχβάζ, το οποίο επιδιώκει ένα ξεχωριστό κράτος στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Χουζεστάν στο νοτιοδυτικό Ιράν, και ότι σχεδίαζε και πραγματοποιούσε ”πολυάριθμες βομβιστικές επιθέσεις και τρομοκρατικές επιχειρήσεις”.
Σε ανακοίνωσή της, η ιρανική δικαιοσύνη κατηγόρησε τις υπηρεσίες ασφαλείας της Σουηδίας, του Ισραήλ και περιφερειακών χωρών ότι υποστήριζαν τον Τσαάμπ και την ομάδα του, η οποία, όπως είπε, είχε σκοτώσει ή τραυματίσει 450 Ιρανούς επί σειρά ετών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπάιας Μπίλστρομ αντέδρασε με ”αποτροπιασμό” στην εκτέλεση του Τσαάμπ, λέγοντας ότι η Σουηδία είχε παρακαλέσει το Ιράν να μην την εκτελέσει.
″Η θανατική ποινή είναι μια απάνθρωπη και μη αναστρέψιμη τιμωρία και η Σουηδία, μαζί με την υπόλοιπη ΕΕ, καταδικάζει την εφαρμογή της υπό οποιεσδήποτε συνθήκες”, δήλωσε.
Το Ιράν δήλωσε το 2020 ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του συνέλαβαν τον Τσαάμπ στη γειτονική Τουρκία και τον μετέφεραν στην Τεχεράνη, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τη σύλληψή του.
Η Σουηδία είχε εκφράσει την ανησυχία της για την υπόθεση του Τσάαμπ, ενώ οι διπλωματικές με το Ιράν είχαν επίσης κλονιστεί λόγω της καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη από σουηδικό δικαστήριο ενός πρώην Ιρανού αξιωματούχου για συμμετοχή στη μαζική εκτέλεση πολιτικών κρατουμένων το 1988 στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Το Ιράν έχει τεταμένες σχέσεις με τις εθνικές μειονότητες του, στις οποίες περιλαμβάνονται Άραβες, Κούρδοι, Αζέροι και Μπαλούχοι, και τις έχει κατηγορήσει ότι ευθυγραμμίζονται με γειτονικές χώρες.
Οι Άραβες και άλλες μειονότητες διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι αντιμετωπίζουν διακρίσεις στο Ιράν, κατηγορία που η Τεχεράνη αρνείται.