Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ένα βίντεο την Πέμπτη στο οποίο δύο Γάλλοι πολίτες που έχουν συλληφθεί από τον Μάιο και κατηγορούνται για «κατασκοπεία» στο Ιράν φαίνονται να ομολογούν ότι ενεργούσαν για λογαριασμό της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας της Γαλλίας (DGSE), εν μέσω εβδομάδων αναταραχής που η Τεχεράνη συνδέει με ξένους εχθρούς.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κατηγόρησε το Ιράν για τις πρακτικές των «χειρότερων δικτατορικών καθεστώτων» σχετικά με την ομολογία στο βίντεο και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι δύο Γάλλοι αποτελούν μέλη των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν δήλωσε τον Μάιο ότι είχε συλλάβει δύο Ευρωπαίους που φέρονται να υποδαυλίζουν την «ανασφάλεια» στο Ιράν. Η Γαλλία καταδίκασε τη σύλληψή τους και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση της Σεσίλ Κολέρ και του συντρόφου της Ζακ Παρί.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν μεταδίδιουν συχνά υποτιθέμενες ομολογίες υπόπτων σε πολιτικές υποθέσεις.
″Είμαι η Σεσίλ Kολέρ, είμαι πράκτορας πληροφοριών και επιχειρήσεων στην DGSE (Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας)... Ήμασταν στο Ιράν για να προετοιμάσουμε το έδαφος για την επανάσταση και την ανατροπή του καθεστώτος του Ισλαμικού Ιράν”, λέει η Kολέρ στο βίντεο, ενώ φορά μαντίλα.
Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι δύο Γάλλοι πολίτες εισήλθαν στο Ιράν με «πακτωλό χρημάτων... για να χρηματοδοτήσουν απεργίες και διαδηλώσεις».
«Στόχος μας στη γαλλική υπηρεσία ασφαλείας είναι να πιέσουμε την κυβέρνηση του Ιράν», λέει ο Παρί στο βίντεο.
Σε μια από τις πιο σκληρές ανακοινώσεις της Γαλλίας για το Ιράν εδώ και πολλά χρόνια, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Aν-Κλερ Λεζάντρ τονίζει: «Αυτές οι υποτιθέμενες ομολογίες που εξήχθησαν υπό πίεση, δεν έχουν καμία βάση, ούτε οι λόγοι που αναφέρθηκαν για την αυθαίρετη σύλληψή τους».
Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η οργάνωση Δικαιοσύνη για το Ιράν με έδρα το Λονδίνο ανέφεραν σε έκθεση τους το 2020 ότι τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει περισσότερες από 355 καταναγκαστικές ομολογίες την προηγούμενη δεκαετία. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι αρνούνται τις κατηγορίες.
Η εμφάνιση του γαλλικού ζευγαριού στην τηλεόραση συμπίπτει με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεων που διαδρματίζονται στο Ιράν εδώ και εβδομάδες μετά τον θάνατο της 22χρονης Mάχσα Αμινί από την αστυνομία τον περασμένο μήνα.
Τέσσερις Γάλλοι πολίτες είναι φυλακισμένοι στο Ιράν, ενώ η Γαλλία εξετάζει εάν ένας ακόμα ενδέχεται να έχει συλληφθεί κατά τη διάρκεια των πανεθνικών διαδηλώσεων. Το Ιράν ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι εννέα Ευρωπαίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών.
Δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τους κληρικούς ηγεμόνες του Ιράν ότι συλλαμβάνουν τους πολίτες τους αυθαίρετα.
Οι πανεθνικές διαδηλώσεις έχουν λάβει ευρεία διεθνή υποστήριξη, με αποτέλεσμα η Τεχεράνη να επιτεθεί στους επικριτές της κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύονται την αναταραχή για να προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία.