Ιράν: Ξεκίνησαν οι πρώτες συλλήψεις για τις δηλητηριάσεις μαθητριών

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τους υπόπτους, καθώς το καθεστώς αποσιωπά τις επικρίσεις που δέχεται για το χειρισμό του στις επιθέσεις.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
WANA NEWS AGENCY via Reuters

Το Ιράν ανακοίνωσε την Τρίτη τις πρώτες συλλήψεις που συνδέονται με μια σειρά ύποπτων δηλητηριάσεων εκατοντάδων μαθητριών που έχουν πλήξει τη χώρα.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την ταυτότητα των συλληφθέντων, τις συνθήκες της σύλληψής τους και τις υποψίες για την εμπλοκή τους καθώς το καθεστώς αποσιωπά τις επικρίσεις που δέχεται για το χειρισμό του στις επιθέσεις.

«Άτομα συνελήφθησαν σε πέντε επαρχίες και οι υπηρεσίες συνεχίζουν την έρευνά τους», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών του Ιράν, Μαζίντ Μιραχαντί μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση για τις δηλητηριάσεις μαθητριών.

Συνολικά «περισσότερες από 5.000 μαθήτριες έχουν πληγεί» από τα τέλη Νοεμβρίου σε «περίπου 230 σχολικά ιδρύματα» τα οποία βρίσκονται σε 25 από τις 31 επαρχίες της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Μοχαμάντ-Χασάν Ασαφαρί, ένα μέλος της κοινοβουλευτικής ερευνητικής επιτροπής στην οποία ανατέθηκε να ρίξει φως στις αιτίες αυτού του κύματος των δηλητηριάσεων.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν καθώς η Τεχεράνη καταπολεμά τις επικρίσεις για την απάντησή της στις ύποπτες επιθέσεις. Τη Δευτέρα, τρεις δημοσιογράφοι και τρεις αντιφρονούντες, μεταξύ των οποίων ένας συνταξιούχος ακαδημαϊκός, κλήθηκαν για ανάκριση αφού αμφισβήτησαν τον χειρισμό των επεισοδίων από την κυβέρνηση.

Περισσότερα κορίτσια διακομίσθηκαν από τα σχολεία τους με ασθενοφόρα σε νοσοκομεία την Τρίτη, καθώς πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις έξω από το υπουργείο Παιδείας στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των εκπαιδευτικών συνδικάτων συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι ιατρικές οργανώσεις ζήτησαν από τις αρχές να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τις μαθήτριες και είπαν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας μπορεί να έχουν κλείσει τα μάτια σε θρησκευτικούς εξτρεμιστές που φέρεται να τιμωρούν τα κορίτσια επειδή συμμετείχαν στο εθνικό κίνημα διαμαρτυρίας που πυροδότησε ο θάνατος της Mάχσα Αμινί το περασμένο Σεπτέμβριο.

Η παρέμβαση του ανώτατου ηγέτη ήταν μια σημαντική παραδοχή ότι το κοινό ανησυχούσε βαθιά για το τι συνέβαινε, δεδομένου ότι η κυβέρνηση προηγουμένως είχε πει ελάχιστα για τα περιστατικά δηλητηρίασης κοριτσιών, που ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή