Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ που πλέει προς Καλαμάτα - Φωτογραφίες

Η σημαία του Ιράν, το όνομα που σβήστηκε και ξαναγράφτηκε στην πλώρη και οι βουτιές των νεαρών στο Γιβραλτάρ με φόντο το τάνκερ.
ASSOCIATED PRESS

«(Η απόφαση του δικαστηρίου του Γιβραλτάρ να απορρίψει το αίτημα των ΗΠΑ για κατάσχεση του τάνκερ) δείχνει ότι οι μονομερείς και παράνομες αμερικανικές ενέργειες , στερούμενες κάθε νομικής βάσης με βάση τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών, δεν παράγουν πλέον κανένα αποτέλεσμα. Θα έπρεπε να έχουν αντιληφθεί τώρα, η δύναμη της ισχύος και η μονομέρεια δεν έχουν θέση στον σημερινό κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Μουσαβί, σχολιάζοντας τον απόπλου του τάνκερ «Adrian Darya 1», που μετονομάστηκε από «Grace 1», ευρισκόμενο σε βρετανικό έδαφος στο Γιβραλτάρ.

ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Associated Press, το ιρανικό σουπερ-τάνκερ μεταφέρει αργό πετρέλαιο αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέει ήδη προς ανατολάς στη Μεσόγειο, έχοντας δηλώσει ως επόμενο προορισμό του την Ελλάδα και το λιμάνι της Καλαμάτας.

Προβλέπεται να καταπλεύσει στην Καλαμάτα στις 25 Αυγούστου, δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ωστόσο το γιατί επέλεξε ο καπετάνιος αυτό τον προορισμό, ή εάν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει προορισμό στα 24ωρα που μεσολαβούν.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Το «Grace 1» έπλεε με σημαία Παναμά όταν ακινητοποιήθηκε από τις βρετανικές αρχές στο Γιβραλτάρ, όπου παρέμεινε επί ένα μήνα. Εκεί μετονομάστησε σε «Adrian Darya 1» και ύψωσε σημαία του Ιράν. Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες, όπου φαίνονται οι εργάτες να καλύπτουν το παλιό όνομα και να βάφουν με άσπρη μπογιά το νέο πάνω στην πλώρη...

Οι αρχές του Γιβραλτάρ δηλώνουν ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις από μέρους της Τεχεράνης, ότι το φορτίο του τάνκερ δεν πρόκειται να καταλήξει στην Συρία, παραβιάζοντας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από την διεθνή κοινότητα.

PA Media: World News
Jon Nazca / Reuters

Η Ελλάδα καλύπτεται καταρχήν από την απόφαση του δικαστηρίου του Γιβραλτάρ, η οποία έχει εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παραμένει το ερώτημα, πού θα κατευθυνθεί το ιρανικό τάνκερ στην συνέχεια και μετά την Καλαμάτα, αφού θα βγει αναγκαστικά έξω από τα χωρικά ύδατα των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό σημαίνει, ότι η Τεχεράνη θα διεξάγει στο παρασκήνιο συνεννοήσεις με την Τουρκία ή με άλλη χώρα ώστε να διασφαλίσει ότι θα κινηθεί ανεμπόδιστα στο τάνκερ σε μία περιοχή που εποπτεύεται στενά από την αμερικανική βάση της Σούδας.

JORGE GUERRERO via Getty Images
Jon Nazca / Reuters

Δημοφιλή