Με τα πανεπιστήμια σε Αμερική και Ευρώπη να «φλέγονται» από τις φοιτητικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Γάζα, όπου εκατοντάδες φοιτητές έχουν συλληφθεί και κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα φοίτησης, στο ιστορικό πανεπιστήμιο Trinity του Δουβλίνου η κατάληψη έληξε με ειρηνικό τρόπο.
Όπως αναφέρει ο Guardian, μετά από πέντε ημέρες κατάληψης και διαμαρτυρίας στο προαύλιο του πανεπιστημίου, οι φοιτητές αποχώρησαν όταν η Πρυτανεία αποδέχθηκε το βασικό τους αίτημα.
Να ακυρώσει τις όποιες επενδύσεις ή δωρεές «που προέρχονται από ισραηλινές εταιρείες που έχουν δραστηριότητες στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και εμφανίζονται στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Ο κατάλογος προμηθευτών του Trinity ωστόσο, περιέχει μόνο μία ισραηλινή εταιρεία, η οποία θα παραμείνει μέχρι τον Μάρτιο του 2025 για συμβατικούς λόγους, ανέφερε η δήλωση.
Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας και πόλεμο
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 3 Μαΐου όταν φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές έστησαν δεκάδες σκηνές στην Πλατεία Fellows, ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.
Η πανεπιστημιούπολη του Δουβλίνου, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας, έκλεισε για το κοινό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δέχεται επισκέπτες που θέλουν αν θαυμάσουν το «Book of Kells», ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο που συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Υπολογίζεται, ότι το Πανεπιστήμιο έχασε περίπου 350.000 ευρώ τις μέρες αυτές από τα έσοδα των εισιτηρίων.
«Νομίζω ότι η απώλεια εσόδων ήταν το κλειδί», είπε η Ρούμπι Τοπαλιάν, αρχισυντάκτρια του Trinity News, της φοιτητικής εφημερίδας του Πανεπιστημίου.
Σε δήλωση του ωστόσο το Trinity ανέφερε, ότι «η Πρυτανεία κατανοεί το σκεπτικό της κατάληψης του Πανεπιστημίου που καταδικάζει τη φρίκη για τα γεγονότα στη Γάζα αλλά και κάθε μορφή βίας και πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των φρικαλεοτήτων της 7ης Οκτωβρίου, της σύλληψης ομήρων και της συνεχιζόμενης άγριας και δυσανάλογης επίθεσης στη Γάζα. Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και η απανθρωποποίηση του λαού της είναι άσεμνη».
Το Trinity ανακοίνωσε ακόμη, ότι θα δεχθεί έξι μεταπτυχιακούς και δύο προπτυχιακούς φοιτητές από τη Γάζα τα έξοδά των οποίων θα καλυφθούν από το Sanctuary Fund.
Επίσης, μια νέα ομάδα εργασίας με εκπροσώπους φοιτητών και καθηγητών θα επανεξετάσει τις ανταλλαγές φοιτητών του Trinity με το Ισραήλ.
Βρετανία: Σε άλλο μήκος κύματος
Σε αντίθεση με την εξέλιξη που είχαν τέτοιες διαδηλώσεις στα Αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, όπου η βίαιη παρέμβαση της αστυνομίας οδήγησε σε εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών και διαδηλωτών, στο Δουβλίνο η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική.
Ο Eoin O’Sullivan, κοσμήτορας του Πανεπιστημίου, που ηγήθηκε τις συνομιλίες με τους φοιτητές, τους ευχαρίστησε για την «αλληλεγγύη» τους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι αντιπρυτάνεις ορισμένων από τα κορυφαία πανεπιστήμια θα συναντηθούν σήμερα με τον βρετανό πρωθυπουργό για να συζητήσουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια και την ομαλή συνέχιση των μαθημάτων.
«Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώροι συζήτησης αλλά και προπύργια ανεκτικότητας και σεβασμού για κάθε μέλος της κοινότητάς τους» είπε ο Rishi Sunak , πριν από τη συνάντηση λέγοντας ότι «μια μειοψηφία στις πανεπιστημιουπόλεις μας διαταράσσει τις ζωές και τις σπουδές των συμφοιτητών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, προπαγανδίζει την απόλυτη παρενόχληση και την αντισημιτική κακοποίηση. Αυτό πρέπει να σταματήσει».
Η στάση της Βρετανίας, δεν φαίνεται να συμβαδίζει με εκείνη της Ιρλανδίας καθώς ο πρωθυπουργός σε συνεννόηση με τους υπουργούς Παιδείας και τάσσεται υπέρ της μηδενικής ανοχής στην αντισημιτική στάση στα πανεπιστήμια.
Να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία είναι μαζί με την Ισπανία στα κράτη της ΕΕ που εξετάζουν το ενδεχόμενο αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης στις 21 Μαΐου.