Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι η χώρα του θα πλήξει νέους στόχους, αν οι ΗΠΑ αρχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Αν δοθούν τέτοιου είδους πύραυλοι στο Κίεβο, ”θα εξάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας (...) για να πλήξουμε στόχους που δεν έχουμε πλήξει ακόμη”, τόνισε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1.
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν διευκρίνισε σε ποιους στόχους αναφέρεται.
Η Ουκρανία ζητεί από τη Δύση να της δώσει πυραυλικά συστήματα πολλαπής εκτόξευσης, όπως τα Μ270 και τα Μ142 HIMARS, για να πλήξει στρατεύματα και όπλα στην οπισθοφυλακή της Ρωσίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αποφάσισε να προσφέρει στην Ουκρανία HIMARS, αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από το Κίεβο ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει για να πλήξει στόχους στο έδαφος της Ρωσίας.
Αν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η αμερικανική απόφαση να δοθούν τέτοιου είδους προηγμένα πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία απλώς θα οξύνει τη σύγκρουση, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να φέρει σημαντικές αλλαγές στο πεδίο της μάχης.
″Κατανοούμε ότι η παροχή (προηγμένων πυραυλικών συστημάτων) από τις ΗΠΑ και κάποιες άλλες χώρες έχει στόχο να αντισταθμίσει τις απώλειες αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού”, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
″Δεν είναι κάτι καινούργιο”, τόνισε. ”Ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι”.
Βομβαρδισμοί ξανά στα περίχωρα του Κιέβου
Σε επίπεδο στρατιωτικών επιχειρήσεων, σειρήνες προειδοποίησης για αεροπορικές επιδρομές ήχησαν σήμερα μετά από αρκετό καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας περιλαμβανομένου του Κιέβου όπου νωρίς το πρωί ακούστηκαν εκρήξεις.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο αφορούσαν τις περιοχές Νταρνίτσκι και Ντνιπρόβσκι της πρωτεύουσας.
Λίγο αργότερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως βομβάρδισε και κατέστρεψε θέσεις που βρίσκονταν άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που είχαν παραδοθεί στην Ουκρανία από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
«Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς, που εκτοξεύτηκαν από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου κατέστρεψαν άρματα μάχης T-72 που παραδόθηκαν από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που βρίσκονταν σε χώρους συντήρησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Ο δε δήμαρχος της πόλης Μπρόβαρι, περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου, κάλεσε επίσης τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς υπάρχει μυρωδιά αιθάλης στον αέρα μετά τις εκρήξεις.
Παρά τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή, τις τελευταίες εβδομάδες δεν είχαν σημειωθεί επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα, αφού η Μόσχα έχει επικεντρωθεί στις ανατολικές και νότιες επαρχίες της χώρας.
Η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στις δύο περιφέρειες της περιοχή του Ντονμπάς όπου συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες και οι βομαρδισμοί.
Στην περιφέρεια Λουχάνσκ που οι Ρώσοι ελέγχουν ήδη το 95% οι Ρώσοι συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην κατάκτηση της πόλης Σεβεροντονέτσκ. Ελέγχουν όλο το ανατολικό τμήμα της πόλης ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να αντεπιτεθούν.
Στην δε περιφέρεια του Ντονέτσκ ο δήμαρχος του Κραματόρσκ, δεύτερος υψηλής σημασίας στόχος για τους Ρώσους, ο δήμαρχος αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της νύκτας εξαπολύθηκαν επιθέσεις με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες ζημιές.
Οι θέσεις Μακρόν ταπεινώνουν τη Γαλλία, λέει Κουλέμπα
Παράλληλα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα επέκρινε τις εκκλήσεις του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν περί «μη ταπείνωσης» της Ρωσίας, κρίνοντας ότι αυτή η θέση θα μπορούσε «μόνο να ταπεινώσει τη Γαλλία».
«Οι εκκλήσεις για αποφυγή ταπείνωσης της Ρωσίας μπορούν μόνο να ταπεινώσουν τη Γαλλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Επειδή η Ρωσία αυτοταπεινώνεται. Καλύτερα να επικεντρωθούμε στο πώς να βάλουμε τη Ρωσία στη θέση της. Αυτό θα φέρει ειρήνη και θα σώσει ζωές», ανέφερε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο twitter.
Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε πως «δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία» - μια τοποθέτηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ανατολική Ευρώπη - «ώστε τη μέρα που θα σταματήσουν οι μάχες, να μπορέσουμε να βρούμε μια διέξοδο μέσω της διπλωματίας».
Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ένας από τους λίγους ηγέτες της Δύσης που προσπαθεί να διατηρήσει ένα διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμρι Πούτιν.
Η Γαλλία παρέχει οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, αλλά ο Μακρόν δεν έχει επισκεφτεί ακόμη το Κίεβο, ενώ πολλοί από τους Ευρωπαίους ομολόγους του το έχουν πράξει ήδη.
Πιεσμένος να πάει στην Ουκρανία, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 30 Ιουνίου, απάντησε χθες Παρασκευή: «Σήμερα, δεν αποκλείω τίποτα».
Πηγές: Reuters, ΒΒC