Ισχυρός σεισμός 5,3 ρίχτερ στη Φλώρινα, στους δρόμους ξενύχτησαν οι κάτοικοι

Εντονη μετασεισμική ακολουθία, κλειστά τα σχολεία στην περιοχή. Αισθητός και στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία.
Kozanimedia.gr

Σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χαρακτηρίζεται «ισχυρή», σημειώθηκε στις 23:43 την Κυριακή με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης της Φλώρινας, σύμφωνα με την μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο κύριος σεισμός, ακολουθήθηκε από αρκετούς μετασεισμούς, με τον ισχυρότερο να είναι μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και να καταγράφεται από τους σεισμογράφους στις 23:53.

Kozanimedia.gr

Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών- ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Μετά τον πρώτο σεισμό, οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους, ενώ ακολούθησαν και αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».

Kozanimedia.gr

Ο δήμαρχος Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης, σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας κι ότι μέχρι στιγμής «δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις».

Kozanimedia.gr

Κάτοικοι της Φλώρινας, συγκεντρώθηκαν στις πλατείες, ενώ κάποιοι μετακίνησαν τα οχήματά τους σε ανοικτούς χώρους ακόμη κι έξω από την πόλη, προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία Φλώρινας, αμέσως μετά τον σεισμό τέθηκε σε γενική επιφυλακή.

Αισθητός και στη Βόρεια Μακεδονία

Αισθητός μέχρι τη Βόρεια Μακεδονία έγινε ο σεισμός των 5,3 βαθμών Φλώρινας, ιδιαίτερα αισθητή στο νοτιοδυτικό τμήμα της γειτονικής χώρας, πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Μοναστηρίου (Μπίτολα).

Αρκετοί κάτοικοι της πόλης 75.000 κατοίκων, που βρίσκεται 33 χιλιόμετρα βόρεια της Φλώρινας, βγήκαν αναστατωμένοι στους δρόμους, σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Δεν έχουν αναφερθεί πάντως σοβαρές υλικές ζημιές ή τραυματισμοί στη Βόρεια Μακεδονία από τον σεισμό.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα, οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας, εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία.

Τη σχετική απόφαση πήραν, για προληπτικούς λόγους, οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σχετικά επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ως προς την εξέλιξη του σεισμού στη Φλώρινα.

«Πάει καλά. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ένα με δύο 24ωρα ακόμη», δήλωσε ο κ. Λέκκας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, όπως πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα στις παρυφές της πεδιάδας της Φλώρινας.

Για το φαινόμενο μίλησε στην ΕΡΤ ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, λέγοντας ότι βαίνει προς εκτόνωση.

Οπως ανέφερε, ο χάρτης της σεισμικότητας δείχνει την εκτόνωση του φαινομένου τις πρώτες ώρες.

«Φαίνονται γύρω στις 30 μικρότερες δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να είναι 4,2 Ρίχτερ μετά τον σεισμό των 5,4 (σ.σ. αργότερα αναθεωρήθηκε σε 5,3) Ρίχτερ, όπως είναι το επιθυμητό», δήλωσε ο κ. Χουλιάρας ο οποίος σχολίασε ότι το μήκος του ρήγματος δεν είναι πολύ μεγάλο.

«Πάμε καλά τις πρώτες ώρες και ας ελπίζουμε ότι θα περιοριστεί σε αυτό το μέγεθος» είπε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μιλώντας για τη σεισμικότητα της περιοχής, ανέφερε ότι δεν μας έχει συνηθίσει σε μεγάλους σεισμούς. «Κάθε ρήγμα έχει διαφορετική γεωμετρία. Η βοή, που είναι συνηθισμένο γεγονός, ακούγεται συνήθως σε επιφανειακούς σεισμούς».

Την εκτίμηση ότι θα σημειωθεί πλούσια μετασεισμική ακολουθία και ορθώς ελήφθη η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων, έκανε ο καθηγητής Γεωφυσικής, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι η μετασεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη κι επειδή το επίκεντρο είναι πολύ κοντά στη Φλώρινα, οι σεισμοί γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί.

«Η περιοχή είναι χαμηλής σεισμικότητας και έχει πάρα πολλά ρήγματα που είναι παντελώς άγνωστα, όπως και το συγκεκριμένο που έδωσε τον χθεσινό σεισμό και το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο», τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ)

Δημοφιλή