Οι βαρβαρότητα των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή δεν έχει αιματοκυλήσει μόνο τους λαούς του Ισραήλ και της Παλαιστίνης αλλά έχει σπείρει και την θρησκευτική διχόνοια στην Ευρώπη.
Σε μια από τις Συναγωγές στο Βόρειο Λονδίνο, ο Ραβίνος Τζέρεμι Γκόρντον βλέπει τις τελευταίες ημέρες τους πιστούς να μην προσέρχονται στις λειτουργίες, ενώ ορισμένα εβραϊκά σχολεία ζήτησαν από τους μαθητές να μην φορούν σύμβολα της θρησκείας τους στις σχολικές ποδιές.
Στην άλλη άκρη του Λονδίνου, κατά μήκος του Τάμεση, το μίσος απέναντι στο Ισλάμ και τους μουσουλμάνους φουντώνει στους δρόμους. Γκράφιτι με φράσεις όπως το «Islam is evil» (το Ισλάμ είναι διαβολικό) είναι γραμμένες σε τουλάχιστον 10 στάσεις λεωφορείων κατά μήκος μιας διαδρομής που περνά έξω από τα δημοτικά σχολεία της περιοχής.
Το Λονδίνο, η πόλη των 300 γλωσσών που θεωρείται από τις πιο πολυπολιτισμικές στον κόσμο, κινδυνεύει να γίνει αρένα αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ θρησκευτικών ομάδων.
Σύμφωνα με την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, οι αναφορές για αντισημιτικά επεισόδια έχουν επταπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα, ενώ για ισλαμοφοβία έχουν διπλασιαστεί.
Στο ανατολικό Λονδίνο, ο Άνταμ, ένας 25χρονος μουσουλμάνος που έχει οικογένεια στη Γάζα, είπε στο Bloomberg ότι η ισλαμοφοβία εκδηλώνεται πλέον περισσότερο στο διαδίκτυο και λιγότερο σε βίαιες πράξεις στο δρόμο.
Όπως ανέφερε, η λογοκρισία κατά όσων διατυπώνουν φιλοπαλαιστινιακές απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τεράστια, ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση της βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, στην αστυνομία ότι «το να κυματίζει μια παλαιστινιακή σημαία μπορεί να μην είναι πάντα μια «νόμιμη» διαμαρτυρία».
Ισλαμοφοβία Vs Αντισημιτισμός
Το γεγονός ότι πολλοί Βρετανοί έχουν φίλους και συγγενείς στην Μέση Ανατολή - ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Χάμζα Γιούσαφ έχει τα πεθερικά του στη Γάζα ενώ τουλάχιστον έξι βρετανοί σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς – κάνει το μίσος πιο προσωποποιημένο.
Η έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας που σκότωσε εκατοντάδες αμάχους, δεν τορπίλισε μόνο την μικρή ελπίδα για ειρήνη που διαφάνηκε λίγες ώρες νωρίτερα, αλλά έδειξε ότι τα περισσότερα θύματα και αυτού του πολέμου, θα είναι άμαχοι πληθυσμοί εντός κι εκτός της Γάζας.
Οι Βρετανοί Εβραίοι προσπαθούν να κρύψουν τα πολιτιστικά σύμβολα τους, ενώ οι μουσουλμάνοι κατηγορούν τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν φρόντισε με τον ίδιο ζήλο να προστατεύσει το περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους της Γάζας που απειλείται η ζωή τους.
Το Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές με Παλαιστινιακές σημαίες έφτασαν ως την Ντάουνινγκ Στριτ ζητώντας από την κυβέρνηση Σούνακ να προασπίσει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων που έχουν παγιδευτεί στην αποκλεισμένη περιοχή.
Μια μέρα αργότερα, εκατοντάδες Βρετανοί Εβραίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Κοινοβουλίου για μια αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων της Χαμάς, κυματίζοντας ισραηλινές σημαίες και τραγουδώντας στα εβραϊκά.
Κίνδυνος ανάφλεξης μέσα στην Ευρώπη
Η Ευρώπη, αν και χιλιάδες μίλια μακριά, κινδυνεύει να γίνει έδαφος σκληρών θρησκευτικών συγκρούσεων και τρομοκρατικών επιθέσεων, που θα πυροδοτήσει η άσβεστη έχθρα δεκαετιών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλασιτινίους.
Οι περισσότερες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, βρίσκονται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο συγκρούσεων ή επιθέσεων. Η Γαλλία έχει περάσει στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την τρομοκρατία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην κοινότητα.
Στη Γερμανία, μια χώρα με έντονο αντισημιτικό παρελθόν και μια πολυπληθή μουσουλμανική κοινότητα, ο κίνδυνος συγκρούσεων και επιθέσεων είναι μεγάλος.
Η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις για να βοηθήσει στην προστασία από την εξάπλωση του αντισημιτισμού είχε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η εβραϊκή κοινότητα του Βερολίνου δέχθηκε επίθεση με μολότοφ που εκτοξεύθηκαν σε συναγωγή. Η βία ξέσπασε και σε άλλα σημεία του Βερολίνου στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του Ισραήλ, με τους 700 περίπου διαδηλωτές να φτάνουν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.
Είχε προηγηθεί η προτροπή της Χεζμπολάχ του Λιβάνου σε μια «ημέρα οργής», για την αιματηρή έκρηξη σε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας και τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.
Η θολή ιστορία της Βρετανίας στην Μέση Ανατολή
Κι ενώ η Βρετανία, στο έδαφος της οποίας ζουν εκατομμύρια μουσουλμάνοι, προσπαθεί να διατηρήσει την απαραίτητη ισορροπία, η θολή ιστορία της χώρας στη Μέση Ανατολή περιπλέκει τα πράγματα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε μια δήλωση το 1917 υποστηρίζοντας την ίδρυση μιας πατρίδας για τον εβραϊκό λαό - γνωστή ως Διακήρυξη Μπάλφουρ. Ήταν τότε που η Βρετανία είχε υπό τον έλεγχό της την Παλαιστίνη ως αποικία, για περίπου τρεις δεκαετίες μέχρι την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.
Τα μεταναστευτικά κύματα που ακολούθησαν, έφεραν στη Βρετανία πρόσφυγες και των δύο πλευρών. Σήμερα ζουν 271.000 Εβραίοι και 3,9 εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε Αγγλία και Ουαλία σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Kαν - μουσουλμάνος και ο ίδιος- προσπάθησε να κατευνάσει τα μίση. Επισκέφτηκε μια συναγωγή, μίλησε με φιλανθρωπικές οργανώσεις που οργανώνουν βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους και έδωσε οδηγίες στους θρησκευτικούς ηγέτες για την ασφάλεια των χώρων λατρείας.
Ο Παλαιστίνιος πρέσβης Χουσάμ Ζόμλοτ προσπάθησε επίσης να μειώσει την ένταση λέγοντας ότι η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ Εβραίων και Μουσουλμάνων, αλλά μια σύγκρουση «πολιτικού και νομικού» χαρακτήρα, που δεν θα πρέπει να επιλυθεί στους δρόμους.
(με πληροφορίες από Bloomberg, BBC)