Με το προαναγγελθέν μαζικό και ογκωδέστατο χτύπημα των Ιρανών στο Ισραήλ αργά το βράδυ του Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής 14 Απριλίου 2024, το οποίο απετράπη επιτυχώς, φαίνεται πως αποκαθίσταται - προς το παρόν - μια ισορροπία τρόμου, μεταξύ των δύο χωρών.
Το Ιράν απέδειξε πως μπορεί και έχει τη δύναμη πυρός, αφενός ν′ αποτρέψει επιθέσεις προς αυτό, έχοντας, πέραν των πυρηνικών βαλλιστικών και μέσα σύγχρονης τεχνολογίας (drones), αφετέρου μπορεί να επιτεθεί σε χώρες όπως το Ισραήλ ή ακόμα και άλλες, παρά τη χιλιομετρική απόσταση.
Ομοίως, το Ισραήλ κατέδειξε την ισχυρότερη αεράμυνα παγκοσμίως, αφού μια χώρα στο μέγεθος της Πελοποννήσου, δέχθηκε και απέτρεψε το 99% των επιθέσεων, μέσα σε λίγες ώρες, μιας καταιγιστικής δύναμης πυρός τριακοσίων και πλέον πτητικών βομβών.
Το ερώτημα είναι εάν ξεφύγει αυτή η ισορροπία, που μπορεί να φτάσει η κατάσταση τοπικά και παγκόσμια;
Όπως έγραφα ήδη από τις 7 Οκτωβρίου 2023, το ”Ισραήλ του Νετανιάχου”, έχει αποφασίσει να τελειώσει το ”Παλαιστινιακό” θέμα, με κάθε κόστος, παρά τις ενστάσεις των συμμάχων του για το τίμημα της λύσης. Θα μπορούσα να πιθανολογήσω πως, ο δυτικός και ο αραβικός κόσμος, μάλλον ” εξυπηρετούνται” απ′ αυτό, τελειώνοντας, μέσω του Ισραήλ, μ′ ένα χρόνιο πρόβλημα.
Εν τούτοις, το διετές και πλέον, ανοιχτό μέτωπο της Ουκρανίας, το Ναγκόρνο Καραμπάχ/ Αρτσάχ, η διαχρονική αντιπαλότητα Ισραήλ - Ιράν και των πληρεξουσίων του (proxy), συν οι δεκάδες συρράξεις και εντάσεις ανά τον κόσμο, δημιουργούν ένα περιβάλλον Αρμαγεδδώνα σ′ όλα τα επίπεδα • απώλειες ζωών, οικονομική φτωχοποίηση στα μεσαία και χαμηλά στρώματα, πλουτισμό των ισχυρών, μεταναστευτική και δημογραφική κρίση, επιβάρυνση του περιβάλλοντος κ.ά .
Η όλο και εντονότερη εγωτική συμπεριφορά των ισχυρών του κόσμου, η έλλειψη κατανόησης και συνεργασίας, η αποχώρηση χωρών από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις (CFE) - ακόμα και της Τουρκίας την 8η Απριλίου 2024 - δεν προμηνύουν ειρηνικό μέλλον.
Η Ελλάδα και ο λαός της οφείλουν μεν να βαδίζουν στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης, διατηρώντας καλές σχέσεις με όλες εί δυνατόν τις χώρες, όμως igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum / αν θέλετε ειρήνη, προετοιμασία για πόλεμο (Epitoma Rei Militaris instituta, Publius Flavius Vegetius Renatus).
Θεωρώ πως ο Τρίτος Παγκόσμιος έχει ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2022 και συνεχίζεται. Έστω και εάν δεν ονομάζεται σήμερα έτσι, ο ιστορικός του μέλλοντος, σίγουρα θα τον ονομάσει.
Τα στοιχεία που αποτελούν το εκρηκτικό μίγμα του υπάρχουν και είναι ενεργά, όπως και στους δύο προηγούμενους παγκοσμίους πολέμους:
1. Οικονομία
2. Ενέργεια
3. Αναθεωρητισμός. Ειδικά στα καθ’ ημάς , ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης κ.ά
4. Ολοκληρωτικές τάσεις με ενεργό φασισμό και ναζισμό σε πολλές χώρες. Δεσποτισμός
5. Παγκόσμια Λαϊκή δυσαρέσκεια
6. Αδυναμία εκλεγμένωνΔημοκρατικών ηγετών να βρουν βιώσιμες λύσεις . Αύξηση Λαϊκισμού
7. Αδυναμία διεθνών οργανισμών, ΟΗΕ, Ε.Ε , ΝΑΤΟ κ.ά να βρουν διέξοδο.
8. Περιβαλλοντολογικά και διατροφικά προβλήματα.
9. Προσφυγικό – μεταναστευτικό, Human Trafficking.
10. Ορατή σύγκρουση πολιτισμών, με δημογραφική παρακμή του παλαιού Δυτικού κόσμου, έλλειψη εργατικών χεριών, δημογραφική αύξηση των υπολοίπων και υπερσυγκέντρωση πυρηνικών και λοιπών καταστροφικών όπλων στα χέρια μη Δυτικών, διατεθειμένων ( προς το παρόν στα λόγια ) να τα χρησιμοποιήσουν.
- Γνωρίζουμε ότι η Ειρήνη είναι η κατάσταση κάτω από την οποία η ανθρωπότητα προοριζόταν να ανθίσει. Ωστόσο, η Ειρήνη δεν υπάρχει με δική της βούληση. Εξαρτάται από εμάς, από το θάρρος μας να την οικοδομήσουμε, να την φυλάξουμε και να την μεταδώσουμε στις μελλοντικές γενιές»
(Πρόεδρος Ντ.Ρήγκαν).
- Το άρθρο επ’ουδενί έχει σκοπό τον πανικό, τουναντίον, πιθανολογεί, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, απεύχεται και ταυτόχρονα εύχεται να πρυτανεύσει η λογική, η ηθική και η ειρήνη στον κόσμο, με πρόταγμα τον άνθρωπο κατά του τέρατος (Σφίγγας), όπως είπε ο Γ. Σεφέρης στις 24 Οκτ. 1963 κατά την απονομή του Νόμπελ του.
――――――――――――
Του Δημήτρη Σταθακόπουλου Δρα Παντείου Πανεπιστημίου, Συνεργάτη του Εργαστηρίου Τουρκικών & Ευρασιατιών Μελετών ( ΕΤΕΜ) του Παν. Πειραιά, Δικηγόρου στον Άρειο Πάγο.