
Οι περισσότεροι από εμάς υποθέτουμε ότι το να ξυπνάμε στο μέσo της νύχτας για ενούρηση είναι καθαρά θέμα της ουροδόχου κύστης, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πάντα την αλήθεια. Οι συχνές νυχτερινές επισκέψεις στο μπάνιο μπορεί να οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές, φάρμακα ή ακόμη και σε μια αδιάγνωστη διαταραχή ύπνου.
Η νυχτερινή ενούρηση, γνωστή ιατρικά ως «νυκτουρία», είναι μία από τις πιο συχνές διαταραχές του ύπνου, η οποία επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Μπορεί ενίοτε να αποτελεί στάδιο της γήρανσης, μπορεί όμως και να είναι συνυφασμένη με βαθύτερα προβλήματα υγείας.
Πριν κατηγορήσουμε εξ ολοκλήρου την κύστη μας, ας ξεχωρίσουμε τους πιο συνηθισμένους λόγους εξαιτίας των οποίων προκαλείται η νυκτουρία.
Η κατανάλωση φαγητού ή ποτού πριν από τον ύπνο έχει σημαντικό ρόλο
Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά το τι και το πότε καταναλώνουμε έχει μεγάλη σημασία. Τα ροφήματα με καφεΐνη, το αλκοόλ, ακόμη και ορισμένα τσάγια από βότανα μπορούν να δράσουν ως διουρητικά. Ωστόσο, πολλοί επιλέγουν ένα «χαλαρωτικό» βραδινό τσάι, όπως το χαμομήλι ή η ρίζα βαλεριάνας, τα οποία έχουν ήπια διουρητική δράση.
Από την άλλη, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη νυχτερινή ούρηση. Φρούτα και λαχανικά όπως το καρπούζι, τα αγγούρια, το σέλινο, τα πορτοκάλια και τα σταφύλια μπορούν να αυξήσουν την πρόσληψη υγρών. Ένα μπολ με φρούτα πριν από τον ύπνο είναι αδιαμφισβήτητα υγιεινό, αλλά μπορεί επίσης να μας αναγκάσει να επισκεφθούμε πολλές φορές το μπάνιο κατά την διάρκεια της νύχτας.
Τα γεύματα με βάση τη σούπα και το ζωμό, ειδικά όταν καταναλώνονται αργά, μπορεί να επιφέρουν παρόμοιο αποτέλεσμα, υπερφορτώνοντας την ουροδόχο κύστη κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δοκιμάσουμε να κόψουμε τα υγρά δύο ώρες πριν τον ύπνο και να προσέχουμε ιδιαίτερα τι καταναλώνουμε. Παράλληλα, μπορούμε να σημειώνουμε κάθε βράδυ τι καταναλώνουμε και τι αποτέλεσμα είχε αργότερα μέσα στην νύχτα.
Οι ορμόνες σε πρώτο πλάνο
Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει λιγότερη αντιδιουρητική ορμόνη (ADH), την ορμόνη που δίνει σήμα στα νεφρά μας να κατακρατούν νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με χαμηλότερα επίπεδα ADH, αυτά παράγουν περισσότερα ούρα κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερες αφυπνίσεις.
Για τις γυναίκες, οι ορμονικές αλλαγές μετά την εμμηνόπαυση συμβάλλουν επίσης στη νυκτουρία. Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να μειώσουν την ικανότητα της ουροδόχου κύστης και να αποδυναμώσουν τους μύες του πυελικού εδάφους, αυξάνοντας την επείγουσα ανάγκη και νυχτερινή ούρηση.
Για τους άνδρες, οι ορμόνες επηρεάζουν τον προστάτη. Οι μεταβολές που σχετίζονται με την ηλικία στα επίπεδα τεστοστερόνης και διυδροτεστοστερόνης (DHT) διεγείρουν την ανάπτυξη του προστάτη, γνωστή ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH).
Ο διογκωμένος προστάτης συμπιέζει την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, προκαλώντας ατελή κένωση, επείγουσα ανάγκη και συχνότερες επισκέψεις στην τουαλέτα, ιδίως τη νύχτα.

Ίσως προμηνύεται κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα
Η κυμαινόμενη αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ούρων, διαταράσσοντας τον ύπνο μας. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να αποτελεί παράγοντα, καθώς τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αναγκάζουν το σώμα να ξεπλύνει την περίσσεια γλυκόζης μέσω των ούρων, αυξάνοντας τη συχνότητα.
Εάν η νυκτουρία επιμένει παρά τις αλλαγές που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε στον καθημερινή μας ρουτίνα, ειδικά εάν συνοδεύεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, δυνατό ροχαλητό ή ημερήσια κόπωση, αξίζει να το συζητήσουμε με το γιατρό μας.
Τα φάρμακα επηρεάζουν εξίσου την κατάσταση
Ορισμένα φάρμακα, ιδίως τα διουρητικά που συνταγογραφούνται για υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακές παθήσεις, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη νυχτερινή ούρηση. Τα φάρμακα αυτά μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο εάν τα έχουμε λάβει νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
Άλλα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών, των ηρεμιστικών, των μυοχαλαρωτικών και των φαρμάκων για το διαβήτη, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης ή την ισορροπία των υγρών, επιδεινώνοντας ακούσια τη νυκτουρία.
Η απλή λήψη διουρητικών νωρίτερα μέσα στην ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των νυχτερινών επισκέψεων στην τουαλέτα χωρίς να διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Ο κύκλος του ύπνου μεταβάλλεται όσο μεγαλώνουμε
Μερικές φορές, το να ξυπνήσουμε εν μέσω της νύκτας είναι και λίγο αναπόφευκτο. Καθώς γερνάμε, περνάμε λιγότερο χρόνο σε βαθύ ύπνο, με αποτέλεσμα να κοιμόμαστε ελαφρύτερα και να ξυπνάμε ευκολότερα. Μικρές διαταραχές, όπως ο θόρυβος, η κίνηση ή μια ελαφρώς γεμάτη κύστη, μπορούν πλέον να διακόψουν ακόμη πιο εύκολα τον ύπνο.
Η βελτίωση της συνολικής υγιεινής του ύπνου με τη διατήρηση μιας σταθερής ώρας ύπνου, φροντίζοντας το υπνοδωμάτιο να είναι σκοτεινό και δροσερό και να αποφεύγουμε τις οθόνες πριν από τον ύπνο μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε πιο βαθιά.
Η συχνή νυχτερινή ενούρηση δεν είναι απλώς ενοχλητική, αλλά διαταράσσει τον ύπνο μας, τη διάθεσή μας και ενδεχομένως τη συνολική εικόνα της υγείας μας.
Αν μικρές αλλαγές, όπως ο περιορισμός των υγρών πριν τον ύπνο ή η προσαρμογή των φαρμάκων, δεν βοηθούν, ήρθε η ώρα να ψάξουμε βαθύτερα. Το πραγματικό πρόβλημα μπορεί να είναι οι ορμόνες μας, ο προστάτης, η υγεία της καρδιάς ή η ίδια η ποιότητα του ύπνου.
Με πληροφορίες από CNN Health.