Τα θέρετρα στην Costa Brava στα βορειοανατολικά της Ισπανίας αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις μέδουσες, αφού η άνοδος στη θερμοκρασία της θάλασσας διευκολύνει την αναπαραγωγή τους και οδηγεί τα είδη να ταξιδεύουν πιο βόρεια.
Μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου, σχεδόν 7.500 άνθρωποι στις ακτές της Καταλονίας ζήτησαν ιατρική βοήθεια για τσιμπήματα μέδουσας. Πρόκειται για μια αύξηση 41% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα τσιμπήματα είναι επώδυνα και μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Το MedusApp, μια τηλεφωνική εφαρμογή που επιτρέπει στους πολίτες να αναφέρουν θεάσεις και τσιμπήματα από μέδουσες, έχει καταγράψει εκατοντάδες περιστατικά καθημερινά το φετινό καλοκαίρι. Δημοσιεύει, ταυτόχρονα, έναν χάρτη που ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποφεύγουν παραλίες με πολλές μέδουσες, αναφέρει ο Guardian.
Σημειώνεται πως πλειονότητα των μεδουσών στις ακτές της Καταλονίας είναι σχετικά ακίνδυνες, όπως η καφέ μέδουσα ή σαλούφα (Cotylorhiza tuberculata) που μοιάζει με τηγανητό αβγό και η barrel, η γαλάζια μέδουσα (Rhizostoma pulmo). Τα δύο είδη υπάρχουν στη Μεσόγειο και συναντώνται και στη χώρα μας.
Ωστόσο, δύο παραλίες στην Ταραγόνα της νότιας Καταλονίας έκλεισαν τον Ιούλιο, αφού εντοπίστηκε στο νερό η μέδουσα πορτογαλική καραβέλα ή Πορτογάλος πολεμιστής (Physalia physalis). Το τσίμπημα του συγκεκριμένου σιφωνοφόρου, καθώς τεχνικά δεν είναι μέδουσα, αλλά έχουν στενή συγγένεια, είναι ιδιαίτερα επώδυνο.
Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας φάνηκε να είναι οι κρίσιμοι παράγοντες πίσω από την αύξηση, δήλωσε η Macarena Marambio, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών της Βαρκελώνης.
«Οι μέδουσες γίνονται όλο και πιο συχνές και αυξάνουν τόσο την εποχιακή όσο και την περιφερειακή κατανομή τους», δήλωσε η Marambio, επικεφαλής του προγράμματος Jellyfish Alert. «Οι θερμότερες θάλασσες βοηθούν την αναπαραγωγή και ως εκ τούτου βλέπουμε αυξανόμενο αριθμό της μωβ barrel μεδουσών».
Άλλος ένας παράγοντας φαίνεται να είναι η υπεραλίευση, η οποία μειώνει τα αρπακτικά θαλάσσια είδη. Ταυτόχρονα, η κατασκευή κυματοθραυστών, λιμανιών, τεχνητών παραλιών και μαρίνων παίζουν επίσης ρόλο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανθρώπινη δραστηριότητα μειώνει την ποιότητα του νερού και οι μέδουσες είναι από τα λίγα είδη που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε περιοχές όπως το λιμάνι της Βαρκελώνης.
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες αλλάζουν και μπορούμε να μοντελοποιήσουμε αυτό που πιστεύουμε ότι θα συμβεί, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα προσαρμοστεί το υπόλοιπο οικοσύστημα», είπε η Marambio.
«Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστούν νέα αρπακτικά. Προς το παρόν, γνωρίζουμε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας είναι ευνοϊκή για την άνθηση των μεδουσών, αλλά δεν θα ξέρουμε τι θα συμβεί εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν περαιτέρω».
Ο Josep Maria Gili, συνάδελφος της Marambio στο ινστιτούτο, δήλωσε: «Δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη λύση γιατί έχει να κάνει με το κλίμα. Θα πρέπει να συνηθίσουμε να μοιραζόμαστε τις παραλίες μας με μέδουσες».