Ισπανία:Στους δρόμους ιδιοκτήτες οίκων ανοχής και σεξεργάτριες κατά νομοσχεδίου για την πορνεία

Το νομοσχέδιο για πρώτη φορά θα τιμωρεί τους πελάτες πορνείων, καθώς και τους ιδιοκτήτες των σεξ κλαμπ.
Other

Διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών οίκων ανοχής και των εργαζομένων του σεξ, διαδήλωσαν τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, μπροστά από το ισπανικό κοινοβούλιο, με αφορμή νομοσχέδιο που βρίσκεται προ των πυλών και θα τιμωρεί τους πελάτες πορνείων, καθώς και τους ιδιοκτήτες των σεξ κλαμπ ή τους μαστροπούς, με ποινές έως και τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

Μάλιστα, το νομοσχέδιο που υποστηρίζεται από το κυβερνών Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) προτείνει τη διεύρυνση του ορισμού της μαστροπείας, χωρίς πλέον να καθιστά αναγκαία την παράνομη εκμετάλλευση μιας πόρνης, αλλά και μια απλή εμπορική σχέση. Εκτός αυτού, για πρώτη φορά στην Ισπανία, θα τιμωρούνται και οι πελάτες των εργαζομένων του σεξ.

Other


Οι διαδηλωτές φορούσαν μάσκες προσώπου και χρησιμοποίησαν κόκκινες ομπρέλες, προκειμένου να αποκρύψουν την ταυτότητά τους.

«Ζητάμε από το σοσιαλιστικό κόμμα να αποσύρει το νομοσχέδιο, που ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση της πορνείας και μας καταδικάζει να εργαζόμαστε με υπόγειο τρόπο», δήλωσε η Σουζάνα Πάστορ, πρόεδρος της Πλατφόρμας κατά του νομοσχεδίου και ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος στη Βαλένθια, όπου γυναίκες νοικιάζουν δωμάτια, ώστε να προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες.

Other


«Ήρθα εδώ σήμερα για να προστατεύσω τη δουλειά μου», η Σάντρα, ανύπαντρη μητέρα που εργάζεται ως πόρνη επί δώδεκα χρόνια.

Ωστόσο, το νέο σωματείο εργαζομένων του σεξ (Otras) δεν στήριξε τη διαμαρτυρία της Δευτέρας, καθώς διενεργήθηκε από τους ιδιοκτήτες των σεξ κλαμπ.

«Δεν φροντίζουν καθόλου τα δικαιώματα των εργαζομένων του σεξ», δήλωσε στο Associated Press η γενική γραμματέας του σωματείου, Κόντσα Μπόρελ.

Η Μπορέλ απαιτεί νόμιμες συμβάσεις για εργάτριες του σεξ, που στην Ισπανία ο πληθυσμός τους αγγίζει τις 200.000.Άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φεμινιστριών, αντιτίθενται στην εξομάλυνση της πορνείας ως ρυθμιζόμενο εμπόριο.

Ο δικηγοόρος Τσάρο Καραθέντο, ο οποίος υποστηρίζει την πλήρη κατάργηση της πορνείας, θεωρεί το νέο νομοσχέδιο ένα τεράστιο βήμα για τη χώρα. Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να συνοδεύεται από διατάξεις που θα παρέχουν στις ευάλωτες γυναίκες καλύτερη πρόσβαση σε θέσεις εργασίας ή επιδοτήσεις.

Τόσο το σωματείο όσο και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στον τομέα του σεξ αμφισβητούν τα στοιχεία της κυβέρνησης που θέλουν το 90% της σεξουαλικής εργασίας στην Ισπανία είναι εξαναγκαστική. Η αστυνομία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι 491 θύματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης διασώθηκαν στην Ισπανία το 2021.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι υπάρχουν έως και 180.000 θύματα εμπορίας ανθρώπων, που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης της βιομηχανίας της πορνείας, τα κέρδη της οποίας αγγίζουν ετησίως τα 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ισπανία θεωρείται ότι διαθέτει ένα από τα πιο χαλαρά νομικά πλαίσια για την πορνεία στην Ευρώπη, τιμωρώντας τον πολίτη μόνο εφόσον μπορεί να αποδειχθεί η εκμετάλλευση ή η κατάχρηση. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει πρώτα να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο, θα τιμωρεί τόσο τους πελάτες όσο και τους επιχειρηματίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, στην Ισπανία απαγορεύτηκαν και οι διαφημίσεις που προωθούσαν την πορνεία.

Other

Το περιβόητο νομοσχέδιο συζητιέται από το 2019

Το 2019, το κόμμα του Σάντσεθ ανέφερε την απαγόρευση της πορνείας στο προεκλογικό του πρόγραμμα, κάτι που τότε θεωρήθηκε ως μια κίνηση για να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες ψηφοφόρους.

Το μανιφέστο χαρακτήριζε την πορνεία «μια από τις πιο σκληρές πτυχές της θηλυκοποίησης της φτώχειας και μια από τις χειρότερες μορφές βίας κατά των γυναικών».

Ωστόσο, τρία χρόνια μετά τις εκλογές, δεν είχε μέχρι πρότινος κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Οι υποστηρικτές του σημερινού συστήματος της Ισπανίας λένε ότι έφερε τεράστια οφέλη στις γυναίκες που εργάζονται στο εμπόριο και έκανε τη ζωή τους ασφαλέστερη.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ανησυχίες σχετικά με την εμπορία γυναικών για σεξουαλική εργασία. Το 2017, η ισπανική αστυνομία εντόπισε 13.000 γυναίκες σε επιχειρήσεις κατά του trafficking, δηλώνοντας ότι τουλάχιστον το 80% από αυτές τις εκμεταλλεύονταν παρά τη θέλησή τους τρίτα άτομα αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη.

Δημοφιλή