Ισραηλινό στρατοδικείο απήγγειλε την Κυριακή κατηγορίες σε βάρος μιας τουρκάλας υπηκόου, που φέρεται να μετέφερε χρήματα και εξοπλισμό σε μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης-της ισλαμιστικής παράταξης Χαμάς- ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ.
Η υπόθεση προκαλεί οργή στην Άγκυρα, όπου η κυβέρνηση της Τουρκίας απειλεί να προχωρήσει σε αντίποινα.
Η Εμπρού Οζκάν, 27 ετών, συνελήφθη την 11η Ιουνίου στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, ενώ ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει το Ισραήλ και να επιστρέψει στην πατρίδα της έπειτα από διαμονή τριών ημερών στην Ιερουσαλήμ.
«Τη βαρύνουν υποψίες ότι αποτελεί απειλή για την (ισραηλινή) εθνική ασφάλεια και ότι διατηρεί δεσμούς με μια τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε η Σιν Μπετ, η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ, χωρίς να διευκρινίσει ποια οργάνωση.
Η Τουρκάλα υπήκοος, η οποία οδηγήθηκε δεμένη με χειροπέδες ενώπιον του στρατοδικείου, κατηγορείται κυρίως ότι μετέφερε εκατοντάδες δολάρια και φορτιστές κινητών τηλεφώνων.
Σύμφωνα με ΜΜΕ, τα χρήματα και ο εξοπλισμός προορίζονταν για ακτιβιστές της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις αρχές του Ισραήλ.
Ερωτηθείς για την υπόθεση της Οζκάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι η χώρα του έχει επικοινωνήσει με τις ισραηλινές αρχές.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι θέτει σε εφαρμογή «αποτρεπτικά μέτρα εναντίον συμπολιτών μας, ειδικά στην Ιερουσαλήμ» και διεμήνυσε «θα δώσουμε απάντηση σε όλα αυτά», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Αποκαλώντας την Οζκάν «αδελφή μας», ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως «το Ισραήλ πρέπει να αποκηρύξει αυτή την λανθασμένη και απάνθρωπη πολιτική και τους ανελέητους διωγμούς» του και πρόσθεσε ότι οι διμερείς σχέσεις θα εξομαλυνθούν μόνον αφού συμβεί αυτό.
Ανάμεσα στις κατηγορίες σε βάρος της Οζκάν είναι ότι μετέφερε λαθραία στη χώρα πέντε φιαλίδια με άρωμα, που υποτίθεται πως θα πωλούνταν για να αποκομίσει έσοδα η Χαμάς, κάτι που η συνήγορός της στο στρατοδικείο αντιμετώπισε με αγανάκτηση και ειρωνεία. «Σοβαρά τώρα;», είπε η δικηγόρος έξω από την αίθουσα σε δημοσιογράφους εκφράζοντας την ελπίδα πως το δικαστήριο θα πάρει τη «γενναία» απόφαση να την αθωώσει και να την αποφυλακίσει.
Σύμφωνα με τη συνήγορο, δεν υπήρχε διερμηνεία από τα τουρκικά στις ανακρίσεις της κατηγορούμενης και οι απαντήσεις που έδωσε πιθανότατα έχουν διαστρεβλωθεί.
Ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο τις τελευταίες εβδομάδες περί ανησυχίας λόγω των προσπαθειών της Άγκυρας να αυξήσει την επιρροή της στην Ιερουσαλήμ, μέσω της δραστηριότητας ανθρωπιστικών οργανώσεων στην ιερή πόλη.
Οι διμερείς σχέσεις διέρχονται περίοδο νέας έντασης. Τη 17η Μαΐου, ο πρεσβευτής του Ισραήλ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πόστο του στην Άγκυρα, μετά την εντολή της τουρκικής κυβέρνησης να φύγει προσωρινά. Η διπλωματική κρίση ακολούθησε τον θάνατο, τρεις ημέρες νωρίτερα, 60 και πλέον Παλαιστίνιων από σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στις διαδηλώσεις εναντίον της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Εάν καταδικαστεί, η Οζκάν είναι αντιμέτωπη με πολυετή φυλάκιση ή ακόμα και κάθειρξη.
Δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από τη Χαμάς.
Οι μουσουλμάνοι αποτελούν μικρό ποσοστό των τουριστών στο Ισραήλ. Το 2016 πάντως οι περισσότεροι -περίπου 100.000 -προήλθαν από την Τουρκία.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ, Reuters, AFP)