Από τις 13 Αυγούστου μέχρι και σήμερα, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διάγουν έναν πολύμηνο ”μήνα του μέλιτος” σε διπλωματικό επίπεδο. Σήμερα, το ειδύλλιο αυτό έφτασε και στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Εδώ και τρεις εβδομάδες έβγαιναν στο φως της δημοσιότητας διαφόρων ΜΜΕ στο Ισραήλ ότι επιχειρηματίες από τα Εμιράτα εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον να αγοράσουν σημαντικό αριθμό μετοχών μίας από τις πιο εμβληματικές ομάδες του ισραηλινού ποδοσφαίρου, της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ.
Τότε οι φήμες είχαν προκαλέσει ποικίλα σχόλια, δεδομένου ότι η φυσιογνωμία της συγκεκριμένης ομάδας έχει επανειλημμένως αποτελέσει στόχο πολιτικών αξιωματούχων- μεταξύ των οποίων του Προέδρου της χώρας, Ρεουβέν Ρίβλιν, αλλά και του πρώην Πρωθυπουργού, Εχούντ Όλμερτ - επειδή τόσο ο σύλλογος των οπαδών της, γνωστότερη με το παρώνυμό της ”Λα Φαμίλια”, όσο και το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας, κατά την τελευταία οκταετία κυρίως, τηρούν μια καθαρά αντι-αραβική στάση, που φτάνει στα όρια του ρατσιστικού λόγου. Έτσι, εκδηλώσεις εθνικιστικού φανατισμού εκτυλίσσονται στην εξέδρα της ”Λα Φαμίλια” κάθε φορά .που η ομάδα τους αγωνίζεται με την μοναδική αμιγώς αραβική ομάδα της Α′ εθνικής κατηγορίας ”Μπνέι Σαχνίν”. Παράλληλα, πάγια θέση του δ.σ. της ομάδας είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί παίκτες αραβικής καταγωγής.
Tο απόγευμα της Τρίτης οι φήμες των τελευταίων τριών εβδομάδων επιβεβαιώθηκαν και το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ ανήκουν πλέον στον Σεΐχη Χάμαντ Μπεν Χαλίφα του Ντουμπάι. Η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Εμιρατινός επιχειρηματίας με τον Ισραηλινό πρόεδρο και ιδιοκτήτη της ομάδας, Μοσέ Χογκέγκ, μεταδόθηκε ζωντανά από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας σε απ’ευθείας μετάδοση και η ερώτηση προς τον Μπεν-Χαλίφα που κέντρισε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ήταν ”Πώς θα αντιμετωπίσει τα φαινόμενα εθνοθρησκευτικού φανατισμού των οπαδών της ”Λα Φαμίλια”. Η απάντησή του ήταν η εξής : ”Είναι παιδιά το πολύ 22 χρονών που έχουν παρασυρθεί από πλύση εγκεφάλου όλα αυτά τα χρόνια . Θα πρέπει να τους δείξουμε το φως”. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος Μοσέ Χογκέγκ δήλωσε ότι ”τα φαινόμενα ρατσιστικού λόγου οργανωμένης μερίδας οπαδών της ομάδας είναι απαράδεκτα και θα εξαλειφθούν” και ότι η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ θα ανοίξει τις πόρτες της και για παίκτες αραβικής καταγωγής. Παράλληλα, μετά από τη σημερινή συμφωνία, η ΜπεΊτάρ Ιερουσαλήμ θα κλείσει όλες τις οικονομικές της εκκρεμότητες χάρη στα Εμιρατινά κεφάλαια, καθιστώντας την ισχυρότερη οικονομικά ομάδα του Ισραήλ.
Ωστόσο, το θέμα μάλλον δεν τελειώνει εδώ. Την ερχόμενη Παρασκευή, ημέρα προπόνησης της ομάδας, οι οπαδοί της ”Λα Φαμίλια” έχουν προγραμματίσει διαδήλωση κατά την υπογραφής της συμφωνίας με τον Εμιρατινό Σεΐχη ενώ την ίδια στιγμή οπαδοί της ομάδας που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας έχουν και εκείνοι δηλώσει ότι θα διαδηλώσουν την ίδια μέρα - με τον Μοσέ Χογκέγκ να δηλώνει σήμερα ότι ”δεν θα φοβηθεί τους τραμπουκισμούς”. Πρόκειται για μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη για την Ιστορία του ισραηλινού ποδοσφαίρου, με τις ποικίλες ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η πραγματικότητα της χώρας.
Πάντως, η διείσδυση των Εμιρατινών επιχειρηματιών στον χώρο του ισραηλινού αθλητισμού φαίνεται πως βρίσκεται μόνο στα αρχικά της στάδια. Και άλλες ισραηλινές ομάδες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να προσελκύσουν χρηματοδότες από τις χώρες του Κόλπου, και φήμες αναφέρουν ότι ανάλογες συμφωνίες πρόκειται να ανακοινωθούν και για άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες που ανήκουν τόσο στον ”αριστερό” όμιλο ”Χαποέλ” (μτφ. Ο Εργάτης) όσο και στον δεξιότερο όμιλο ”Μακάμπι” (μτφ. Ο Μακκαβαίος), αναδεικνύοντας μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πτυχή του διπλωματικού ‘μήνα του μέλιτος’ που ζουν τελευταία το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Από την άλλη πλευρά, ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι καθ′ όλη τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, τα ΜΜΕ των Εμιράτων τήρησαν επίμονη σιωπή για αυτήν την εξέλιξη. Προφανώς η πολιτική ηγεσία των ΗΑΕ διστάζει να προκαλέσει τα.. ποδοσφαιρικά αισθήματα των υπηκόων της. Πλην όμως, είναι θέμα χρόνου να γίνει γνωστό το γεγονός και εκεί - με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο πώς θα εκλάβει η Εμιρατινή κοινή γνώμη ότι μία ισραηλινή ποδοσφαιρική ομάδα ξέφυγε από έναν κυκεώνα χρεών με σωσίβιο πολλά εμιρατινά δηνάρια.