Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ εντόπισαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής σκαπάνης σε αρχαίο λάκκο φωτιάς στη Νεγκέβ οκτώ προϊστορικά αυγά στρουθοκαμήλου, που πιστεύεται ότι είναι μεταξύ 4.000 - 7.500 ετών.
Η Νεγκέβ είναι μια περιοχή της ερήμου στα νότια της χώρας, όπως ανακοίνωσε η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) και τα αυγά που εντοπίστηκαν δίπλα στον λάκκο φαίνεται ότι είχαν συλλεχθεί από προϊστορικούς νομάδες της ερήμου οι οποίοι είχαν στήσει καταυλισμό στην περιοχή.
Ωστόσο, οι περαιτέρω εργαστηριακές αναλύσεις θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση και την ακριβή τους ηλικία.
«Εντοπίσαμε έναν καταυλισμό, ο οποίος εκτείνεται σε σχεδόν 200 τ.μ. και χρησιμοποιούνταν από τους νομάδες της ερήμου από τους προϊστορικούς καιρούς» σημείωσε η Λόρεν Ντέιβις, η διευθύντρια ανασκαφών της IAA.
«Στην τοποθεσία βρήκαμε καμένες πέτρες, πυριτόλιθο και πέτρινα εργαλεία, αλλά και θραύσματα κεραμικών. Αλλά, το πραγματικά ιδιαίτερο εύρημα είναι μία συλλογή από αυγά στρουθοκαμήλου» επεσήμανε και συμπλήρωσε πως «παρότι οι νομάδες δεν έφτιαξαν μία μόνιμη δομή στο σημείο, οι ανακαλύψεις μάς επιτρέπουν να νιώθουμε την παρουσία τους στην έρημο».
Η Ντέιβις πρόσθεσε ότι οι κατασκηνώσεις καλύπτονταν από αμμόλοφους, με αποτέλεσμα να αυγά να έχουν διατηρηθεί εξαιρετικά.
Το IAA, σε δήλωσή του στο CNN, εξήγησε πως τα ζώα ήταν συνήθη στην περιοχή, μέχρι που εξαφανίστηκαν στη φύση κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.
Τα αυγά τους διακοσμούνταν περίτεχνα και αποτελούσαν πραγματικούς θησαυρούς για τους πολιτισμούς της Μεσογείου κατά τη διάρκεια των Εποχών του Χαλκού και του Σιδήρου.
Εκτώς της χρήσης τους ως διακοσμητικά, τ΄αυγά χρησιμοποιούνταν και σε κηδείες, ως δοχεία νερού, αλλά και καταναλώνονταν ως τροφή.
«Βρίσκουμε αυγά στρουθοκαμήλου σε αρχαιολογικούς χώρους σε ταφικά περιβάλλοντα, καθώς και ως αντικείμενα πολυτελείας και νεροδοχεία. Φυσικά, χρησιμοποιούνταν ως τροφή: ένα αυγό στρουθοκαμήλου έχει τη θρεπτική αξία περίπου 25 κανονικών αυγών κοτόπουλου» ανέφερε ο Αμίρ Γκορζάλνανι, ερευνητής αρχαιολόγος του ΙΑΑ.
«Είναι ενδιαφέρον ότι, παρότι δεν είναι ασυνήθιστος ο εντοπισμός αυγών στρουθοκαμήλου σε ανασκαφές, αλλά δεν βρίσκονται τα οστά των μεγάλων πουλιών» είπε και εξήγησε πως αυτό μπορεί να αποτελεί απόδειξη πως ο άνθρωπος απέφευγε τους «καυγάδες» με το ζώο και αρκούνταν απλά στο να παίρνει τ΄αυγά.