Ισραήλ και Χαμάς στην λίστα χωρών και ένοπλων ομάδων που διαπράττουν εγκλήματα σε βάρος παιδιών

Οι επιθέσεις στην Γάζα συνεχίζονται, οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει ενώ στο Ισραήλ τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στον Γκατζ που αναμένεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Κοριτσάκι στην Γάζα που έχασε το χέρι του εξαιτίας ισραηλινών βομβαρδισμών (1 Ιουνίου 2024)
Κοριτσάκι στην Γάζα που έχασε το χέρι του εξαιτίας ισραηλινών βομβαρδισμών (1 Ιουνίου 2024)
Anadolu via Getty Images

O OHE πρόσθεσε το Ισραήλ και την Χαμάς στον παγκόσμιο κατάλογο των κρατών και των ένοπλων ομάδων που έχουν διαπράξει παραβιάσεις κατά των παιδιών, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της χώρας στον ΟΗΕ, Γκίλαντ Ερδνταν.

Τα νέα για τη συμπερίληψη του Ισραήλ στον κατάλογο έρχονται μετά από οκτώ μήνες πολέμου στη Γάζα, κατά τον οποίο περισσότερα από 13.000 παιδιά εκτιμάται ότι είναι μεταξύ των 36.500 νεκρών, και ήρθαν μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό σχολείου του ΟΗΕ στην κεντρική Γάζα, που σκότωσε περισσότερους από 40 Παλαιστίνιοι, κάποιοι από αυτούς παιδιά.

Σε ό,τι αφορά την Χαμάς κατονομάζεται επίσης στην έκθεση για τη δολοφονία και την απαγωγή παιδιών στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 1.200 Ισραηλινοί.

Ο Ερντάν είπε ότι ήταν «σοκαρισμένος και αηδιασμένος» από την «επαίσχυντη» απόφαση να συμπεριληφθεί το Ισραήλ στη φετινή λίστα, η οποία αποτελεί μέρος μιας έκθεσης για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις που πρόκειται να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επόμενη Παρασκευή.

Αφίσες με τα πρόσωπα παιδιών που μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αγνοούνταν και οι αρχές εκτιμούσαν πως είχαν απαχθεί (21 Νοεμβρίου 2023)
Αφίσες με τα πρόσωπα παιδιών που μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αγνοούνταν και οι αρχές εκτιμούσαν πως είχαν απαχθεί (21 Νοεμβρίου 2023)
via Associated Press

Η έκθεση, όπως αναφέρει ο Guardian αφορά δολοφονίες, ακρωτηριασμούς, σεξουαλικές κακοποιήσεις, απαγωγές ή στρατολόγηση παιδιών, την άρνηση πρόσβασης σε βοήθεια και τη στόχευση σχολείων και νοσοκομείων.

Συντάσσεται από την ειδική εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, Βιρτζίνια Γκάμπα. Ο κατάλογος που επισυνάπτεται στην έκθεση, έχει στόχο να κατονομάσει και να ντροπιάσει όσους διαπράττουν αυτές τις ενέργειες με την ελπίδα να αποτρέψει τη βία κατά των παιδιών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι ο ΟΗΕ «προστέθηκε στη μαύρη λίστα της ιστορίας όταν ενώθηκε με αυτούς που υποστηρίζουν τους δολοφόνους της Χαμάς».

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα

Στο μεταξύ, το Ισραήλ σφυροκοπά και σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αυτόπτες μάρτυρες και ομάδες του Γαλλικού Πρακτορείου έκαναν λόγο για χτυπήματα σε διαφορετικούς τομείς του παλαιστινιακού θύλακα συμπεριλαμβανομένου και του κεντρικού που υφίσταται σφοδρά πλήγματα τις τελευταίες ημέρες.

Ένα από αυτά πλήγματα αυτή την εβδομάδα σε σχολείο της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους, σύμφωνα με τοπικό νοσοκομείο. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα αυτό που είχε στόχο, όπως δήλωσε, «μια βάση της Χαμάς» και ανακοίνωσε χθες ότι σκότωσε εκεί «17 τρομοκράτες».

Ωστόσο η Χαμάς κατηγόρησε το βράδυ της Παρασκευής Σάββατο τον ισραηλινό στρατό για «ψευδείς πληροφορίες», δηλώνοντας ότι τρεις άνθρωποι που εμφανίζονται ως «νεκροί» από το Ισραήλ είναι «εν ζωή» και ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι είχαν σκοτωθεί αλλού.

Ο επικεφαλής της Unrwa Φιλίπ Λαζαρινί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έπληξε «χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση» το σχολείο αυτό που φιλοξενούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, «6.000 ανθρώπους που είχαν εκτοπιστεί» εξαιτίας των μαχών.

Συνεδριάζει η D8

Στο μεταξύ, μόλις μία εβδομάδα μετά τον πρόταση τριών σταδίων που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με στόχο την εκεχειρία, οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης πυρός μοιάζουν να βρίσκονται σε τέλμα παρά τις εντατικές συζητήσεις στην Ντόχα του Κατάρ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Κατάρ και την Ιορδανία.

Σε μια παράλληλη προσπάθεια για ειρήνευση στην περιοχή, συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας D8, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτερες σε πληθυσμό μη αραβικές ισλαμικές χώρες και η Αίγυπτος.

Στο τέλος της συνάντησης αναμένεται να υιοθετήσουν μια κοινή δήλωση σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, με την οποία θα καταδικάζουν το Ισραήλ για τις επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα. Θα ζητούν άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, θα καλούν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα συμμορφωθεί με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου για διακοπή των επιθέσεών στην Ράφα, θα καλεί τρίτες χώρες μετέχουν στην προσφυγή σε αυτό από την Νότιο ΑΦρική, με την κατηγορίες διάπραξης γενοκτονίας και θα σταλεί μήνυμα για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Η D-8 Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας ή απλά D-8 (Developing 8 Countries) αποτελεί υποομάδα χωρών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και συμμετέχουν σε αυτήν οι χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων. Η Ινδονησία βρίσκεται στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από το Πακιστάν, τη Νιγηρία και το Μπαγκλαντές, ακολουθεί η Αίγυπτος, μετά το Ιράν, η Τουρκία και η Μαλαισία. Όλες αυτές οι χώρες μαζί έχουν πληθυσμό που ξεπερνά τα 1,2 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για έναν οικονομικό οργανισμό, αλλά για πρώτη φορά θα συνέλθει εκτάκτως για ένα πολιτικό ζήτημα που αφορά στη Γάζα.

Θα παραιτηθεί ο Μπένι Γκαντζ;

Στο μεταξύ στο Ισραήλ όλοι αναμένουν σήμερα να δουν ποια θα είναι τελικά η επόμενη κίνηση του Μπέντι Γκαντζ, πολιτικού αντιπάλου του Νετανιάχου που όμως μετέχει μετά την 7η Οκτωβρίου στην διευρυμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ο Γκαντζ είχε στείλει τελεσίγραφο στον Νετανιάχου να απαντήσει μέχρι σήμερα σε σχέδιο για την ”επόμενη ημέρα” στην Γάζα το οποίο παρουσίασε και δεν προβλέπει στρατιωτική κατοχή αυτής, σε αντίθεση με τις θέσεις που έχει διατυπώσει ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο Γκαντζ απειλούσε με παραίτηση.

Μάλιστα, ισραηλινά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως θα ανακοινώσει αυτή απόψε ενώ ο Γκαντζ κατέθεσε επίσης την περασμένη εβδομάδα πρόταση νόμου για τη διάλυση του Κοινοβουλίου.

Πηγές: Guardian, AFP, Reutrers, ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή