Στον κατάλογο των αραβικών χωρών που αναγνωρίζουν το Ισραήλ και εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος προστέθηκε την Πέμπτη το Μαρόκο, μετά τις αντίστοιχες συμφωνίες που συνήφθησαν τους τελευταίους μήνες με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ μεταξύ του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα ανακοίνωσε την ισραηλινο-μαροκινή συμφωνία. «Μία ακόμη ΙΣΤΟΡΙΚΗ εξέλιξη σήμερα! Οι δύο ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ φίλοι μας, το Ισραήλ και το Βασίλειο του Μαρόκου συμφώνησαν σε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις - μια τεράστια πρόοδος για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή!», ήταν το tweet του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως στο πλαίσιο της συμφωνίας η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει μαροκινή κυριαρχία στην αμφισβητούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, λίγο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, την «ιστορική» συμφωνία της χώρας του με το Μαρόκο, ανακοινώνοντας το άνοιγμα διπλωματικών αποστολών και την έναρξη σύντομα απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Νετανιάχου «ευχαρίστησε» τον βασιλιά του Μαρόκου για αυτή τη «θερμή σχέση» μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τον Τραμπ για την πραγματοποίηση αυτών των συμφωνιών.
Η ισραηλινή αεροπορική εταιρεία El Al ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι εξετάζει απευθείας αεροπορικές πτήσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Μαρόκου. Ο Ισραηλινός υπουργός Ραφαέλ Πέρετζ χαρακτήρισε επίσης την συμφωνία «ιστορική και χαρμόσυνη».
Το Μαρόκο επιβεβαίωσε τη συμφωνία, ανακοινώνοντας ότι θα «αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις» με το Ισραήλ «το συντομότερο δυνατό» και χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Μαρόκου επί της αμφισβητούμενης περιοχής της Δυτικής Σαχάρας μια «ιστορική στάση».
Στην ανακοίνωση του μαροκινού προεδρικού μεγάρου, τονίζεται πως στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ′ δήλωσε πως η χώρα του θα «αποκαταστήσει επίσημες επαφές (...) και διπλωματικές σχέσεις το συντομότερο δυνατό» με το εβραϊκό κράτος.
Παράλληλα το Ραμπάτ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα ανοίξουν προξενείο στην Δυτική Σαχάρα στο πλαίσιο της συμφωνίας για την διασφάλιση της αμερικανικής αναγνώρισης της μαροκινής συμφωνίας στην περιοχή.
Ένας εκπρόσωπος του Μετώπου Πολισάριο, του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, εξέφρασε την «έντονη λύπη» του για την αμερικανική απόφαση, χαρακτηρίζοντας αυτή «περίεργη αλλά όχι αιφνίδια».
«Αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στο παραμικρό την πραγματικότητα της σύγκρουσης και το δικαίωμα του λαού της Δυτικής Σαχάρας στην αυτοδιάθεση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Μετώπου Πολισάριο στην Ευρώπη Ούμπι Μπαχράγια, διαμηνύοντας πως το Μέτωπο θα συνεχίσει την μάχη του.
Ο Μαροκινός βασιλιάς επικοινώνησε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τονίζοντας πως το Ραμπάτ εμμένει στην λύση των δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Το Μαρόκο και το Ισραήλ είχαν ήδη εγκαθιδρύσει γραφεία συνδέσμου στο Ραμπάτ και το Τελ Αβίβ τη δεκαετία του 1990, μέχρι το κλείσιμο τους στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν, το Μαρόκο γίνεται η τέταρτη αραβική χώρα από τον Αύγουστο που δεσμεύεται να εγκαθιδρύσει διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters)