Ισραήλ: Κινήσεις συνασπισμού κομμάτων της αντιπολίτευσης για ανατροπή της κυβέρνησηςΝετανιάχου

Αύριο η κρίσιμη συνάντηση κομμάτων της αντιπολίτευσης και ο ρόλος κλειδί του Μπένι Γκατζ και η "κακή χημεία" με τις ΗΠΑ.
SOPA Images via Getty Images

Ζημώσεις για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, φαίνεται πως βρίσκονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ με τους επικεφαλής αυτών να συναντώνται αύριο Τετάρτη, με θέμα την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Η κίνηση αυτή, αν και εν καιρώ πολέμου, μάλλον δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη.

Η αντιδημοφιλία του Νετανιάχου εντός της χώρας είναι στα ύψη αφού κατηγορείται από τους πολίτες τόσο για ευθύνες που αφορούν στην εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου όσο και για επιλογές και τακτικές που δεν εξυπηρετούν την επιστροφή των ομήρων.

Πολίτες και πολιτικοί στο Ισραήλ όσο και σε σύμμαχες χώρες υποστηρίζουν πως ακολουθεί μια ατελέσφορη, άκαμπτη τακτική στον πόλεμο στην Γάζα προκειμένου όμως πρωτίστως να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία. Και εν προκειμένου αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την κριτική που του ασκείται, πως είναι δέσμιος της γραμμής των ”σκληροπηρηνικών” κομμάτων με τα οποία σχημάτισε κυβέρνηση.

Διαδήλωση στο Ισραήλ γαι την επιστροφή των ομήρων (18 Μαϊου 2024)
Διαδήλωση στο Ισραήλ γαι την επιστροφή των ομήρων (18 Μαϊου 2024)
via Associated Press

Παράλληλα υπάρχουν οι πιέσεις που δέχεται το Ισραήλ από τους συμμάχους του, η πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης και μια διάχυτη αίσθηση πως το προφίλ της χώρας έχει πληγεί βαθύτατα.

Και μόλις το τελευταίο 24ωρο η αποκάλυψη πως οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν καταυλισμό εκτοπισμένων,στην Ράφα σκοτώνοτας τουλάχιστον 45 αμάχους και τραυματίζοντας περίπου 250, γεγονός που προκάλεσε νέα διεθνή κατακραυγή από τις ηγεσίες χωρών της Δύσης που εξέφρασαν την ”φρίκη” τους.

Διαδήλωση στη Νέα Υόρκη (27 Μαϊου 2024)
Διαδήλωση στη Νέα Υόρκη (27 Μαϊου 2024)
Anadolu via Getty Images

Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης και ρόλος κλειδί του Γκατζ

Όπως αναφέρει το ΚΑΝ και αναπαράγει σε δημοσίευμα της η Jerusalem Post o αρχηγός του φιλελεύθερου κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιαϊρ Λαπιντ (Yesh Atid, Υπάρχει Μέλλον -24 από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ), θα έχει συνάντηση με τον συντηρητικό Αβιγντορ Λίμπερμαν (Yisrael Beytenu,Το Ισραήλ Είναι το Σπίτι μας- 6 έδρες) και τον Γκίντεον Σαάρ (New Hope, Νέα Ελπίδα-4 έδρες).

Υπάρχουν επίσης αναφορές πως οι τρεις αρχηγοί κομμάτων θα προσεγγίσουν για τον σκοπό τους και τον Μπένι Γκατζ, νυν υπουργού του Πολεμικού Συμβουλίου και μέλος της κυβέρνησης ενότητας (που συστάθηκε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς που όμως είναι και πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου.

O Μπένι Γκάντζ στην Γερουσία των ΗΠΑ (4 Μαϊου 2023)
O Μπένι Γκάντζ στην Γερουσία των ΗΠΑ (4 Μαϊου 2023)
via Associated Press

Ο Γκατζ μάλιστα έχει απευθύνει τελεσίγραφο στον ισραηλινό πρωθυπουργό, πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση ενότητας εάν μέχρι την 8η Ιουνίου δεν συναινέσει στο σχέδιο που παρουσίασε για την επόμενη ημέρα στην Γάζα. Σε αυτό δεν προβλέπεται ισραηλινή κατοχή μετά την λήξη του πολέμου, αλλά μαι πολιτική μεταβατική διακυβέρνηση από δυνάμεις της Δύσης και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Νετανιάχου απέρριψε το τελεσίγραφο αφού τα υπεροθόδοξα, ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του (αφού το κόμμα του, Λικούντ δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Κνεσέτ) αντιδρούν σε ”πολιτικές λύσεις” και επιθυμούν τον στρατιωτικό έλεγχο της Γάζας.

Σημειώνεται πως με τα σχέδια του Νετανιάχου και των εταίρων του στην κυβέρνηση διαφώνησε ανοιχτά και ο Υπ.Αμυνας, Γιοαβ Γκαλαντ που μάλιστα προέρχεται από το κόμμα Λικουντ, του ισραηλινού πρωθυπουργού.

O Γιαίρ Λάπιντ στην Ουάσιγκτον (7 Απριλίου 2024)
O Γιαίρ Λάπιντ στην Ουάσιγκτον (7 Απριλίου 2024)
via Associated Press

″Κακή χημεία”

Επίσης, ο Γκατζ είχε κάνει πρόσφατα ένα ταξίδι στις ΗΠΑ όπου είχε επαφές με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Κατά πολλούς, η Ουάσιγκτον βλέπει σε αυτόν έναν πιθανό διάδοχο του Νετανιάχου και αυτό δεν διαφεύγει της προσοχής του ισραηλινού πρωθυπουργού. Κατά πληροφορίες μάλιστα διαπληκτίστηκε με τον Γκατζ για το ταξίδι και φέρεται να του ξεκαθάρισε πως ”το Ισραήλ έχει μόνο έναν πρωθυπουργό”.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, γενικότερα το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τον Νετανιάχου, αλλά πολλά δεν λέγονται δημόσια καθώς προέχει η στήριξη του Ισραήλ ως χώρα - σύμμαχος.

Η χημεία με τον Τζο Μπάιντεν δεν ήταν ποτέ καλή και μάλιστα ο αμερικανός πρόεδρος είχε κάνει δημόσια πολύ επικριτικές δηλώσεις για τον Νετανιάχου τη περίοδο των μεγάλων διαδηλώσεων στην χώρα κατά των μεταρρυθμίσεων που ”παρέλυαν” την ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης.

Πιο πρόσφατα, τον Μάρτιο, ο επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας, Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ (που είναι και ο πλέον υψηλόβαθμος εκλεγμένος εβραίος στις ΗΠΑ) χαρακτήρισε τον Νετανιάχου ″εμπόδιο για την ειρήνη” και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών.

Μερίδα δε των Δημοκρατικών ζητούν από τον Μπάιντεν να διακοπεί η διάθεση όπλων στο Ισραήλ όσο συνεχίζει να ακολουθεί την ίδια τακτική στον πόλεμο στην Γάζα, αδιαφορώντας για τις ζωές των αμάχων.

Δημοφιλή