Ισραήλ: Πάνω από 80.000 πολίτες διαμαρτυρήθηκαν κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης

Οι διαδηλωτές περιέγραψαν τις αλλαγές που πρότεινε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ως επίθεση στη δημοκρατία.
Ronen Zvulun via Reuters

Περισσότεροι από 80.000 Ισραηλινοί διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν στο Τελ Αβίβ ενάντια στα σχέδια της νέας κυβέρνησης του δεξιού συνασπισμού για τη αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.

Οι μεταρρυθμίσεις θα διευκολύνουν το κοινοβούλιο να ανατρέψει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μεταξύ άλλων.

Οι διαδηλωτές περιέγραψαν τις αλλαγές που πρότεινε ο πρωθυπουργός της πιο θρησκευτικής και σκληροπυρηνικής κυβέρνησης στην ισραηλινή ιστορία, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ως επίθεση στη δημοκρατία.

Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ιερουσαλήμ και στη βόρεια πόλη της Χάιφα, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μια ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με την αστυνομία ενώ προσπαθούσε να αποκλείσει έναν κύριο δρόμο, τον αυτοκινητόδρομο Αγιαλόν, στο Τελ Αβίβ.

Οι επικριτές λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα ακρωτηριάσουν τη δικαστική ανεξαρτησία, θα προωθήσουν τη διαφθορά, θα πλήξουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων και θα στερήσουν την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος του Ισραήλ.

Πλακάτ αναφέρονταν στον νέο συνασπισμό υπό τον κ. Νετανιάχου ως κυβέρνηση ντροπής.

Amir Cohen via Reuters

Μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται είναι η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, Εσθήρ Χαγιάτ, και ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Η Σαμάνθα Γκράνβιλ του BBC στο Τελ Αβίβ είδε διαδηλωτές ντυμένους με ισραηλινές σημαίες, να κρατούν αφίσες στα εβραϊκά και φωτογραφίες του κ. Νετανιάχου με ”Χ” στο στόμα του.

Υπήρχε μια ομάδα νεαρών κοριτσιών με αποτυπώματα χεριών με κόκκινο χρώμα στο στόμα τους. Ήθελαν μ΄αυτό τον τρόπο να πουν στην κυβέρνηση ότι δεν θα ησυχάσουν.

RONEN ZVULUN via REUTERS

Ο Πρόεδρος Χέρτζογκ προσπαθεί να αποτρέψει τη «συνταγματική κρίση» σχετικά με τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις

Την Κυριακή, ο πρόεδρος του Ισραήλ προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια «ιστορική συνταγματική κρίση» λόγω του αμφιλεγόμενου σχεδίου δικαστικής μεταρρύθμισης και είπε ότι μεσολαβεί μεταξύ των σχετικών μερών.

″Είμαστε στα χέρια μιας βαθιάς διαφωνίας που διαλύει το έθνος μας. Αυτή η σύγκρουση με ανησυχεί βαθιά, όπως ανησυχεί πολλούς σε ολόκληρο το Ισραήλ και την (εβραϊκή) Διασπορά”, δήλωσε ο Ισαάκ Χέρτζογκ.

Ο Χέρτζογκ, του οποίου η θέση στερείται εκτελεστικών εξουσιών και έχει σχεδιαστεί για να ενοποιήσει μια συχνά διχασμένη ισραηλινή κοινωνία, είπε ότι «εργάζεται με πλήρη απασχόληση, με κάθε μέσο, καταβάλλοντας ασταμάτητα προσπάθειες με τα σχετικά μέρη, με στόχο να δημιουργήσει ευρεία, προσεκτική, με σεβασμό συζήτηση και διάλογο».

«Τώρα επικεντρώνομαι σε... δύο κρίσιμους ρόλους που πιστεύω ότι έχω ως πρόεδρος αυτή την ώρα: την αποτροπή μιας ιστορικής συνταγματικής κρίσης και τον τερματισμό της συνεχιζόμενης ρήξης μέσα στο έθνος μας».

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, ο Νετανιάχου δεν έκανε καμία αναφορά στην πρόταση του Χέρτζογκ.

Ο Μπενγιαμίν Νετανιάχου (αριστερά) δίπλα στον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ
Ο Μπενγιαμίν Νετανιάχου (αριστερά) δίπλα στον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ
AMMAR AWAD via REUTERS

Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις, είπε, είχαν επιδιωχθεί και από προηγούμενες κυβερνήσεις «και κανείς τότε δεν σκέφτηκε να μιλήσει για το τέλος της δημοκρατίας».

Υποσχόμενος μια «διεξοδική συζήτηση» σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή αναθεώρησης όπου εκπροσωπείται η αντιπολίτευση, ο Νετανιάχου είπε: «Θα ολοκληρώσουμε τη μεταρρυθμιστική νομοθεσία που θα διορθώσει ό,τι χρειάζεται να διορθωθεί, θα προστατεύσει πλήρως τα ατομικά δικαιώματα και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο δικαστικό σύστημα. ”

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, κεντρώος επικεφαλής της αντιπολίτευσης, απέρριψε τέτοιους ισχυρισμούς, μιλώντας στο Ynet TV: «Αυτοί (ο συνασπισμός) προσποιούνται ότι πρόκειται για συνταγματικό ζήτημα».

Εξέφρασε, όμως, επίσης ότι είναι ανοιχτός σε κάποιες μεταρρθυμίσεις.

Ενώ ο Νετανιάχου θέλει να εξουσιοδοτήσει την Κνεσέτ (Βουλή) των 120 εδρών να παρακάμψει ορισμένες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με πλειοψηφία 61 ψήφων, ο Λάπιντ πρότεινε να αυξηθεί αυτό το όριο στις 70 ψήφους - συμπεριλαμβανομένων 10 δικηγόρων της αντιπολίτευσης. Ο συνασπισμός του Νετανιάχου ελέγχει 64 έδρες.

Ο Λάπιντ πρότεινε επίσης ένα δημοψήφισμα: ”Θα ήταν λογικό να πάμε και να διαβουλευθούμε με τον λαό πριν αποφασίσουμε να μετατρέψουμε το δημοκρατικό Ισραήλ σε μη δημοκρατικό, όχι;”

Πηγή: BBC, Reuters

Δημοφιλή