Ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά από εκτόξευση ρουκέτας από τη Χαμάς

Ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά από εκτόξευση ρουκέτας από τη Χαμάς
ASSOCIATED PRESS

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε δύο θέσεις της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος το οποίο ασκεί την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκέτας από τον παλαιστινιακό θύλακα προς το Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, την επομένη των νέων αιματηρών επεισοδίων κατά μήκος του συνοριακού τείχους.

«Νωρίτερα το βράδυ μια ρουκέτα εκτοξεύθηκε από τη Γάζα προς το ισραηλινό έδαφος. Σε αντίδραση, δύο καταδιωκτικά (...) στοχοθέτησαν δύο υπόγειες δομές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός μέσω Twitter.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα δεν προκάλεσαν τραυματισμούς.

Προχθές Παρασκευή, μια Παλαιστίνια σκοτώθηκε από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των επεισοδίων στα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα με το Ισραήλ.

Η Άμαλ ατ Ταράμσι, 43 ετών, έγινε η τρίτη γυναίκα που σκοτώθηκε από την έναρξη, τον Μάρτιο του 2018, των διαδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν κάθε εβδομάδα χιλιάδες Παλαιστίνιοι, κατά μήκος των αυστηρά φρουρούμενων συνόρων.

Άλλοι τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από σφαίρες την Παρασκευή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός υπολόγισε ότι 13.000 Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις και βίαια επεισόδια σε διάφορα σημεία στα σύνορα.

Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των στρατιωτών στην άλλη πλευρά των συνόρων, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός. Ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε δύο στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς στον θύλακα, συμπλήρωσε το επιτελείο.

Από τον Μάρτιο του 2018, τουλάχιστον 241 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά, στη μεγάλη πλειονότητά τους κατά μήκος των συνόρων, άλλοι σε πλήγματα αρμάτων μάχης ή αεροσκαφών του Ισραήλ. Έχουν επίσης σκοτωθεί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες.

Πέραν του τερματισμού του ισραηλινού αποκλεισμού που επιβάλλεται στον θύλακα εδώ και πάνω από 10 χρόνια, η κινητοποίηση έχει ταυτόχρονα σκοπό να διατρανωθεί το δικαίωμα των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν μετά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ και το ξέσπασμα του πρώτου αραβοϊσραηλινού πολέμου το 1948.

Η ένταση της κινητοποίησης που αποκαλείται «Πορεία της Επιστροφής» είχε γενικά αποκλιμακωθεί μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη τον Νοέμβριο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 2008.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή