Ιστορική απόφαση για τα δικαιώματα των γυναικών και επιτυχής κορύφωση ενός πολυετούς σκληρού αγώνα στην δεύτερη μεγαλύτερη καθολική χώρα της Λ.Αμερικής αποτελεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Μεξικού που αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο.
Η απόφαση έρχεται δύο χρόνια αφότου το δικαστήριο είχε αποφανθεί, κατόπιν προσφυγής, πως η σχετική νομοθεσία κατά των αμβλώσεων στην πολιτεία της της Κοαχουίλα, ήταν αντισυνταγματική, όπως αναφέρει το BBC.
Τόσο όμως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και πολλές πολιτείες απέφευγαν να προχωρήσουν στην κατάργηση των σχετικών διατάξεων της ποινικής νομοθεσίας.
Τώρα, η νέα απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έρχεται να νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις και στις 32 πολιτείες του Μεξικού, επισημαίνοντας πως άρνηση της δυνατότητας διακοπής της κύησης παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών.
″Περιμένουν να πεθάνει το μωρό μέσα μου ή να πάθω σήψη”, Ιζαμπέλα, 30 ετών, νεκρή, Πολωνία
H ιστορία της Λουτσία. 11 ετών γέννησε το παιδί του βιαστή της γιατί έτσι ήθελε η Εκκλησία στην Αργεντινή.
Φραν Λίμποβιτς: Αν οι άντρες κυοφορούσαν, θα μοίραζαν τις αμβλώσεις δωρεάν στο δρόμο
Παράλληλα, η ιστορική απόφαση ανοίγει τον δρόμο ώστε το ομοσπονδιακό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης να παρέχει αμβλώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν όλο και πιο σημαντικές καθώς το Μεξικό επιδιώκει να αναδειχθεί σε κέντρο παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στην ευρύτερη περιοχή, όπως σχολιάζουν στο Reuters, υπερασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση.
Βέβαια, πρώτα θα πρέπει να βρεθούν ιατροί πρόθυμοι να τελούν την ιατρική πράξη, κάτι διόλου εύκολο καθώς το ποσοστό των συντηρητικών και ”σληρών” καθολικών είναι υψηλό και πολιτικοί, όσο και ιερείς αναμένεται να αντεπιτεθούν.
Η Πόλη του Μεξικού ήταν η πρώτη από τις πολιτείες της χώρας που αποποινικοποίησε τις αμβλώσεις το 2007, σε πολιτειακό επίπεδο και δώδεκα άλλες ακολούθησαν το παράδειγμά της. Αλλά εκτός από την έλλειψη υποδομών για την τέλεση της ιατρικής πράξης ”πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι έχουν αυτό το δικαίωμα επειδή οι τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν πραγματοποιήσει σχετικές διαφημιστικές εκστρατείες σχετικά” όπως σχολίασε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Σάρα Λοβέρα. ”Γι’ αυτό είναι σημαντική η σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου”.
Φυσικά η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών γενικότερα και για το δικαίωμα στην άμβλωση ειδικότερα, και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο.
Επίσης, η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μια σειρά ανάλογων θετικών αποφάσεων για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και για το δικαίωμα στο να ορίζουν το σώμα τους σε χώρες της Λατινικής Αμερικής τη στιγμή που βέβαια που ΗΠΑ πήγαν 50 χρόνια πίσω με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2022 που έδωσε το δικαίωμα στις Πολιτείες να νομοθετήσουν υπέρ ακόμη και της καθολικής απαγόρευσης της άμβλωσης.
Σε αρκετές χώρε της Λ.Αμερικής, η νομοθεσία κατά των αμβλώσεων χαλαρώνει χάρη και στις επίμονες μάχες που δίνουν οι γυναίκες σε αυτές, οι οποίες συχνά συντονίζουν την δράση τους με αποτέλεσμα ο αγώνας τους να αποκαλείται διεθνώς ως “Green Wave” (”Πράσινο Κύμα” από τις πράσινες σημαίες και τα πράσινα μαντίλια που έχουν γίνει σύμβολο του κινήματος υπέρ των αμβλώσεων).
Οι αμβλώσεις μερικώς έχουν γίνει νόμιμες στην Κολομβία, την Κούβα, την Ουρουγουάη και την Αργεντινή όπου όμως ο υποψήφιος που προηγείται δημοσκοπικά ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, Χαβιέ Μιλέι, θέλει να τις απαγορεύσει και πάλι.
Ορισμένες χώρες επιτρέπουν τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις όπως ο βιασμός ή εάν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της μητέρας ενώ καθολική απαγόρευση ισχύει στο Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα, την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία.