Ιστορική στιγμή: Χαμάς- Φατάχ μετά από 17 χρόνια διαμάχης υπέγραψαν συμφωνία "εθνικής ενότητας"

Υπογράφουν 14 παλαιστινιακές οργανώσεις. Κρίσιμη απόφαση για την ίδρυση κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Γάζα και για ένα Παλαιστινιακό Κράτος. Διπλωματικό επίτευγμα της Κίνας.

Συμφωνία που βάζει τέλος στον διχασμό μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων και πρωτίστως μεταξύ Χαμάς και Φατάχ υπεγράφη στην Κίνα και εν μέσω του πολέμου που μαίνεται για επί εννέα και πλέον μήνες στην Γάζα.

Αν και συμφωνίες συμφιλίωσης έχουν υπογραφεί και στο παρελθόν, η συγκεκριμένη μπορεί να χαρακτηριστική ιστορική, δεδομένης της χρονική συγκυρίας, του στόχου και του εύρους της.

Όλοι δεσμεύονται να πράξουν τα δέοντα με στόχο την εθνική ενότητα και με το βλέμμα προφανώς στραμμένο στην επόμενη μέρα του πολέμου αφού η συμφωνία προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συμφυλίωσης για την διακυβέρνηση στον παλαιστινιακό θύλακα μετά την λήξη του πολέμου.

Επίσης όμως μπαίνουν τα θεμέλια για ένα κοινό παλαιστινιακό μέτωπο με στόχο την αξιοποίηση της παρούσας συγκυρίας για την ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, από το πολιτικό γραφείο τη Χαμάς αναφέρει: «Σήμερα, υπογράψαμε συμφωνία για την εθνική ενότητα και λέμε ότι ο δρόμος για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία είναι η εθνική ενότητα. Δεσμευόμαστε στην εθνική ενότητα και καλούμε για αυτή», τόνισε.

Νωρίτερα, επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως συνολικά 14 παλαιστινιακές παρατάξεις υπέγραψαν συμφωνία - τη ”Διακήρυξη του Πεκίνου” - σε επίσημη τελετή με την οποία ολοκληρώθηκε ο διάλογος για τη συμφιλίωση από προχθές Κυριακή 21η ως σήμερα Τρίτη 23η Ιουλίου.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι εξήρε τη συμφωνία τονίζοντας πως ”Το σημαντικότερο είναι η συμφωνία που προβλέπει σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας”.

Η επίτευξη συμφωνίας κυρίως μεταξύ Χαμάς και Φατάχ αποτελεί μέγιστο διπλωματικό επίτευγμα για το Πεκίνο, αλλά ακόμη πιο δύσκολο από το να ”πέσουν οι υπογραφές” είναι η συμφωνία να τηρηθεί. Ανάλογες συμφωνίες συμφιλίωσης Χαμάς-Φατάχ είχαν υπογραφεί και στο παρελθόν αλλά κατέρρευσαν.

Βέβαια η συγκεκριμένη συμφωνία αφορά το σύνολο των παλαιστινιακών παρατάξεων και έρχεται σε μια πολύ διαφορετική, εξαιρετικά οδυνηρή όσο και κρίσιμη όμως στιγμή για τον παλαιστινιακό λαό και το μέλλον του.

Αυτό καθώς διεθνής κοινότητα μετά από δεκατίες ασχολείται ξανά με το παλαιστινιακό και συνομολογούν πως οριστική επίλυση, ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή μπορεί να έρθει μόνο με την ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους. Αυτό όμως προϋποθέτει και συναινέσεις μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων. Η δε διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο είναι ζήτημα επείγον και εξαιρετικής σημασίας.

Η Χαμάς και η Φάταχ, είναι σε ανοικτή σύγκρουση εδώ και 17 χρόνια, αλλά είχαν αρχίσει διάλογο στην Κίνα τον Απρίλιο για να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και σε ένοπλες οργανώσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σημειώνεται πως η Φατάχ εκδιώχθηκε από τη Γάζα μετά την επικράτηση της Χαμάς που αποτελεί πολιτικό κόμμα με ισχυρό ένοπλο βραχίωνα που εξαπέλυσε και την επίθεση στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Σε πολλές χώρες η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί ως ”τρομοκρατική οργάνωση”.

H Χαμάς διατηρεί τον έλεγχο στη Γάζα και η Φατάχ στη Δυτική Όχθη.

Ισραήλ: Η Φατάχ αγκαλιάζει τους δολοφόνους

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, επέκρινε τη Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς.

″Η Χαμάς και η Φάταχ υπέγραψαν συμφωνία στην Κίνα για τον έλεγχο από κοινού της Γάζας μετά τον πόλεμο. Αντί να απορρίψει την τρομοκρατία, ο Μαχμούντ Αμπάς αγκαλιάζει τους δολοφόνους και τους βιαστές της Χαμάς, αποκαλύπτοντας το αληθινό του πρόσωπο”, ανέφερε σε ανακοίνωση ο Κατς. ”Στην πραγματικότητα, αυτό δεν θα συμβεί επειδή η Χαμάς θα συντριβεί και ο Αμπάς θα παρακολουθεί τη Γάζα από μακριά”, πρόσθεσε, έπειτα από εννέα και πλέον μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: Reuters, CNN

Δημοφιλή