Ιταλία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν «μνημειώδη νεκρόπολη» της Εποχής του Σιδήρου

Το αρχαίο νεκροταφείο που βρέθηκε «άθικτο» στην πόλη Τρέντο της Βόρειας Ιταλίας περιλαμβάνει τουλάχιστον 200 ατομικούς τάφους με κτερίσματα.
Η αντιπρόεδρος και σύμβουλος πολιτισμού του Τρέντο, Francesca Gerosa, επισκέπτεται τον χώρο των ανασκαφών.
Η αντιπρόεδρος και σύμβουλος πολιτισμού του Τρέντο, Francesca Gerosa, επισκέπτεται τον χώρο των ανασκαφών.
Γραφείο Τύπου του Επαρχιακού Συμβουλίου του Τρέντο

Αξιωματούχοι της επαρχίας του Τρέντο στη βόρεια Ιταλία ανακοίνωσαν ότι Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια «μνημειώδη νεκρόπολη», οποία κατά τα φαινόμενα προοριζόταν για μία ισχυρή οικονομικά ελίτ που έζησε πριν από χιλιάδες χρόνια.

Το αρχαίο νεκροταφείο που βρέθηκε στο Τρέντο, μια πόλη των βόρειων Άλπεων, περιλαμβάνει τουλάχιστον 200 ατομικούς τάφους, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρονολογούνται στην πρώιμη Εποχή του Σιδήρου και συγκεκριμένα σε μια προ-ρωμαϊκή περίοδο, μεταξύ 9ου και 6ου αιώνα π.Χ.

Οι ανασκαφείς ανακάλυψαν τη νεκρόπολη, ενώ εκτελούσαν εργασίες αποκατάστασης ενός ιστορικού κτιρίου στην περιοχή, ένα έργο με μεγάλη σημασία για την αρχαιολογική κληρονομιά του τόπου.

Σύμφωνα με το τοπικό συμβούλιο της πόλης, «ένα τέτοιο έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους τους κατοίκους και έρχεται να προστεθεί σε αυτό ένα εξαιρετικό νέο εύρημα».

Οι ανασκαφές στην επαρχιακή πόλη του Τρέντο, βόρεια της Ιταλίας.
Οι ανασκαφές στην επαρχιακή πόλη του Τρέντο, βόρεια της Ιταλίας.
Γραφείο Τύπου του Επαρχιακού Συμβουλίου του Τρέντο

«Οι προϊστορικές πλημμύρες από τα κοντινά ποτάμια πιθανότατα συνέβαλαν στη διατήρηση του εκτεταμένου χώρου ταφής, σφραγίζοντας αποτελεσματικά τα ιζήματα και επιτρέποντας στο νεκροταφείο να παραμείνει εντυπωσιακά άθικτο κατά τη διάρκεια χιλιετιών», αναφέρει το συμβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τάφους με κτερίσματα, αγαπημένα αντικείμενα των νεκρών τα οποία θάβονταν μαζί τους, όπως έχουμε συναντήσει σε πολλούς πολιτισμούς και ιδιαίτερα στην αρχαία Ελλάδα. Βρέθηκαν επίσης, αποτεφρωμένα ανθρώπινα λείψανα σε βάθος περίπου οκτώ μέτρων.

Η Francesca Gerosa, αντιπρόεδρος και σύμβουλος πολιτισμού στο Τρέντο, δήλωσε ότι η νεκρόπολη «μας δείχνει μια νέα ιστορία της πόλης». Όπως σημείωσε «η ανακάλυψη προσφέρει μια βαθύτερη ματιά στο παρελθόν του Τρέντο, ως κάτι περισσότερο από απλώς μια ρωμαϊκή πόλη».

Η διάρθρωση της νεκρόπολης

Η πολυπλοκότητα του νεκροταφείου κίνησε ιδιαίτερα την περιέργεια των αρχαιολόγων και των ερευνητών που το μελετούν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ψηλές κολώνες από ασβεστόλιθο ήταν τοποθετημένες κάθετα ώστε να σηματοδοτούν μεμονωμένους τάφους, σαν επιτύμβιες στήλες. Καθεμία από αυτές αντιστοιχούσε σε ένα λιθόκτιστο κιβώτιο το οποίο χρησίμευε ως ο πραγματικός τάφος.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν έναν «κύριο» τάφο - όπως ονομάστηκε-, ο οποίος ήταν καλυμμένος από μια δομή τύμβου σε συνδυασμό με τους άλλους τάφους που κατέκλυσαν την γύρω περιοχή με την πάροδο των χρόνων.

Στο εσωτερικό των λιθόκτιστων κιβωτίων, βρέθηκαν χώμα και καμένα οστά. Ωστόσο, οι ρωμαϊκοί πολιτισμοί είναι γνωστό ότι συνήθως χρησιμοποιούσαν οστεοφυλάκια για τα αποτεφρωμένα λείψανα. Σε ορισμένους τάφους επίσης, οι αρχαιολόγοι βρήκαν ίνες οι οποίες πιθανότατα προέρχονται από τα υφάσματα με τα οποία τύλιγαν τις στάχτες των νεκρών.

Τα κτερίσματα που βρέθηκαν, περιλάμβαναν διακοσμητικά αντικείμενα, όπλα κατασκευασμένα από μέταλλο και άλλα αντικείμενα από κεχριμπάρι και γυαλί, τα οποία υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που έχτισαν τη νεκρόπολη του Τρέντο ήταν πολιτισμικά επηρεασμένοι από άλλες ιταλικές κοινότητες της εποχής.

Ο Franco Marzatico, επικεφαλής της ανασκαφής, υπέδειξε ότι οι άγνωστοι ακόμη άποικοι μπορεί να συνέβαλαν στην άνοδο του πολιτισμού των Ετρούσκων ο οποίος άνθισε αργότερα στις Άλπεις τον 8ο αιώνα π.Χ.

Προς το παρόν, δίνεται η δυνατότητα στους ερευνητές να αναγνωρίσουν ότι τα ταφικά τελετουργικά που βρέθηκαν, αντιπροσωπεύουν την εξουσία, τα προνόμια και το κύρος.

Με πληροφορίες από Trentino, CBS News, ARTnews

Δημοφιλή