Τα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια στην Ιταλία θα απαγορεύεται στο εξής να ρυθμίζουν τον κλιματισμό τους σε θερμοκρασία χαμηλότερη από 25 βαθμούς Κελσίου από τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που αποσκοπεί να βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει μια ενεργειακή κρίση που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η πρωτοβουλία για τον περιορισμό της ενέργειας, που ονομάζεται «θερμοστάτης λειτουργίας», έρχεται καθώς η Ιταλία υπέγραψε την Τετάρτη συμφωνία με την Αγκόλα για την αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη χώρα της Νότιας Αφρικής.
Ιταλοί υπουργοί ταξίδεψαν επίσης στην κεντρική Αφρική την Τετάρτη σε αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, από όπου η Ιταλία εισάγει περίπου το 45% του αερίου της.
Μια συζήτηση για την ενέργεια που σπαταλάται μέσω του κλιματισμού προέκυψε όταν ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, χρησιμοποίησε ειρωνικά τον κλιματισμό ως παράδειγμα, κάτι που οι Ιταλοί θα έπρεπε να «θυσιάσουν» σε αντάλλαγμα για την ειρήνη στην Ουκρανία.
«Θέλουμε να έχουμε ηρεμία ή θέλουμε να έχουμε ανοιχτό τον κλιματισμό;» είπε νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού δεσμεύτηκε ότι η Ιταλία θα συμμορφωθεί εάν η ΕΕ αποφασίσει να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου και θα ισχύει έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους, με τη θέρμανση σε δημόσια κτίρια κατά τη διάρκεια του χειμώνα να μην επιτρέπεται να υπερβαίνει τους 19 βαθμούς Κελσίου.
Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα επιτηρηθεί η τήρηση του μέτρου, αλλά επιθεωρητές από το υπουργείο Εργασίας θα μπορούσαν να αναλάβουν ελέγχους, με όσους παραβιάζουν τα όρια να δέχονται πρόστιμο μεταξύ 500 και 3.000 ευρώ. Το μέτρο δεν ισχύει για νοσοκομεία, αλλά μπορεί τελικά να επεκταθεί και σε ιδιωτικές κατοικίες.
Ο Ρενάτο Μπρουνέτα, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, είπε ότι η πρωτοβουλία, που εισήχθη από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, είναι ένα «θετικό» σημάδι και θα εξοικονομήσει 2-4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
(με πληροφορίες από Guardian)