Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος του ζήτησε να παραμείνει στο αξίωμα ως υπηρεσιακός, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Σε αυτή ωστόσο δεν αναφέρεται εάν ο Ματαρέλα θα διαλύσει το κοινοβούλιο ή εάν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Εκτιμάται ωστόσο πως αυτές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο- για πρώτη φορά στην μεταπολεμική ιστορία της Ιταλίας καθώς οι μήνες αυτοί αφιερώνονται στην κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού.
Ο Ματαρέλα προγραμματίζει συναντήσεις με τους προέδρους και των δύο βουλών το απόγευμα της Πέμπτης.
Σύμφωνα με την La Repubblica, οι εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν για τις 2 ή 9 Οκτωβρίου αν και η κρατική τηλεόραση αναφέρει επίσης ως πιθανή ημερομηνία την 25η Σεπτεμβρίου. Όπως τονίζει το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, Το άρθρο 61 του Ιταλικού Συντάγματος προβλέπει ότι οι εκλογές διεξάγονται εντός 70 ημερών από την διάλυση των κοινοβουλευτικών σωμάτων.
Η πολιτική κρίση στην Ιταλία, που είναι μια εκ των μεγαλύτερων οικονομικών της Ευρώπης και μέλος της G7 και η αποχώρηση ενός αξιόπιστου τεχνοκράτη που έχει επιτύχει να σταθεροποιήσει την ταραχώδη συχνά πολιτική ζωή της χώρας, εγείρει μεγάλες ανησυχίες στην Γηραιά Ήπειρο και ενέχει και κινδύνους για την οικονομά της χώρας. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, που εκδηλώθηκε η πολιτική κρίση, το σπρεντ των ιταλικών ομολόγων άρχισε να ανεβαίνει.
Νωρίτερα, ο Ντράγκι είχε διακόψει την συζήτηση στην Βουλή, δηλώνοντας πως «Υπό το φως της χθεσινής (Τετάρτη) ψήφου της γερουσίας ζητώ να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου» και συμπλήρωσε «Ευχαριστώ, και η καρδιά των κεντρικών τραπεζιτών κάποιες φορές χρησιμοποιείται», είπε τέλος ο Ντράγκι συγκινημένος από τα χειροκροτήματα.
Τι συνέβη το τελευταίο 24ωρο
Την Τετάρτη, η κυβέρνηση Ντράγκι έλαβε μεν ψήφο εμπιστοσύνης αλλά μόνο 95 ψήφους έναντι 38 καθώς από την διαδικασία απείχαν το Κίνημα των 5 Αστέρων, η Λέγκα, και το Φόρτσα Ιτάλια, τρία εκ των μεγαλύτερων σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
H συζήτηση στην Γερουσία την Τετάρτη και το αίτημα για ανανέωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ήρθε μετά την πολιτική κρίση που προκάλεσε το Κίνημα των 5 Αστέρων το οποίο απείχε την περασμένη εβδομάδα από την ψηφοφορία επί κρίσιμου νομοσχεδίου που ισοδυναμούσε με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Ακολούθως, ο Ντράγκι υπέβαλλε την παραίτησή του στον ΠτΔ ο οποίος δεν την έκανε δεκτή και του ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και να συζητήσει με τα κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει δυνατότητα να ”επιζήσει” η κυβέρνηση και η χώρα να μην οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Η συζήτηση όμως έδειξε πως όχι μόνο το Κίνημα των 5 Αστέρων αλλά και τα άλλα δύο κόμματα που απείχαν της ψηφοφορίας την Τετάρτη δεν συναινούν με τους όρους που θέτει ο Ντράγκι ο οποίος αφενός έριξε γέφυρες προς αυτά με αναφορές σε ζητήματα που είναι ψηλά στην ατζέντα τους αλλά αφετέρου ζήτησε πλήρη στήριξη και για πολιτικές, κυρίως σε θέματα οικονομίας, που μπορεί να έχουν πολιτικό κόστος.
Βέβαια, ούτε το Κίνημα των 5 Αστέρων, ούτε τα άλλα δύο κόμματα που ακολούθησαν το παράδειγμά του πηγαίνουν καλά δημοσκοπικά και δεδομένου μάλιστα ότι πολλοί θέλουν η κυβέρνηση Ντράγκι να συνεχίσει το έργο της, οι πρόωρες εκλογές μπορεί να τους στοιχίσουν ακριβά. Σε αντίθεση βέβαια με το ακροδεξιό και με φασιστική ιδεολογία κόμμα Αδέρφια της Ιταλίας που επί του παρόντος έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις.
Mε πληροφορίες από Reuters, La Republica, Ansa