Πλοίο ιταλικής ανθρωπιστικής οργάνωσης διέσωσε τη Δευτέρα 49 μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης, ωθώντας τη Ρώμη να απευθύνει νέα προειδοποίηση προς όλα τα ιδιωτικά πλοία που σπεύδουν να βοηθήσουν μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο στα ανοικτά των ακτών της βόρειας Αφρικής ότι θα τα εμποδίσει.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι, επαναλαμβάνει συχνά ότι τα ιταλικά ύδατα είναι κλειστά για τα σκάφη των ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες και έχει εμποδίσει πολλά από αυτά, απαγορεύοντάς τους την πρόσβαση στα ιταλικά λιμάνια, με πρόθεση όπως λέει να αναγκάσει την υπόλοιπη Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της ως προς την υποδοχή αιτούντων άσυλο.
«Τα λιμάνια ήταν και συνεχίζουν να είναι κλειστά», ανέφερε ο Σαλβίνιμέσω Twitter, πληκτρολογώντας τη λέξη «κλειστά» με κεφαλαία. Παράλληλα, το υπουργείο του δημοσιοποίησε μια οδηγία οκτώ σελίδων υπ′ όψιν όλων των ΜΚΟ που τις αφορά, υπενθυμίζοντας τη νομοθεσία που τελεί σε ισχύ όσον αφορά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα ― νομοθεσία που ο Σαλβίνι διατείνεται πως ορισμένα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων παραβιάζουν.
Μολονότι αναγνωρίζει σε αυτή την οδηγία ότι το να προσφέρεται βοήθεια σε ανθρώπους η ζωή των οποίων διατρέχει κίνδυνο αποτελεί «προτεραιότητα», ο Σαλβίνι απειλεί με «κυρώσεις» όλους όσοι «παραβιάζουν σαφώς τους διεθνείς, ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανονισμούς όσον αφορά τις διασώσεις».
«Το Mare Jonio διέσωσε τους επιβαίνοντες σε φουσκωτό που κινδύνευε και βυθιζόταν» οι οποίοι είναι 49, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η συλλογικότητα Mediterranea, στην οποία συμμετέχουν διάφορες οργανώσεις αρωγής.
Το σκάφος κατευθύνεται προς το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, «το κοντινότερο ασφαλές λιμάνι», υπό μετεωρολογικές συνθήκες που επιδεινώνονται, πρόσθεσε η συλλογικότητα.
«Ζητήσαμε επίσημα από την Ιταλία, υπό τη σημαία της οποίας πλέει το σκάφος μας και η οποία είναι υπεύθυνη από νομική και γεωγραφική άποψη, να μας υποδείξει ένα λιμάνι για να αποβιβάσουμε» τους μετανάστες, πρόσθεσε η Mediterranea.
Οι εθελοντές της διέσωσαν τους 49 μετανάστες, μεταξύ των οποίων είναι δώδεκα ανήλικοι, περίπου σαράντα ναυτικά μίλια από τις ακτές της Λιβύης.
Ένα πλοίο της ακτοφυλακής της Λιβύης πλησίασε το σημείο καθώς η επιχείρηση ολοκληρωνόταν.
Δεν έγινε σαφές εάν το πλήρωμα του Mare Jonio έλαβε υπόψη του ή όχι την εντολή του κέντρου διοίκησης και συντονισμού επιχειρήσεων διάσωσης της Ρώμης, που του έδωσε εντολή να αφήσει τη διάσωση των μεταναστών στο λιβυκό λιμενικό.
«Οι άνθρωποι που επέβαιναν [στο φουσκωτό] βρίσκονταν στη θάλασσα σχεδόν δύο ημέρες (...) Είναι εξαντλημένοι και αφυδατωμένοι», ανέφερε η Mediterranea.
Η Ιταλία, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπαιδεύει και εξοπλίζει από το 2017 το λιμενικό σώμα της Λιβύης ώστε να αναχαιτίζει τα πλεούμενα που μεταφέρουν μετανάστες, στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά αμφιλεγόμενης συμφωνίας μετά την οποία οι αφίξεις μεταναστών στις ιταλικές ακτές μειώθηκαν δραστικά.
Τα πλοία των ΜΚΟ έχουν προκαλέσει επανειλημμένα την οργή της σημερινής ιταλικής κυβέρνησης διότι έχουν προσπαθήσει σε πολλές περιπτώσεις να εμποδίσουν την επιστροφή των μεταναστών στη Λιβύη, χώρα που όπως λένε οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής για τον επαναπατρισμό μεταναστών και προσφύγων.
Εάν το αίτημα του Mare Jonio να ελλιμενιστεί απορριφθεί, αυτή θα είναι η πρώτη σύγκρουση του είδους ανάμεσα στην κυβέρνηση και ένα πλοίο υπό ιταλική σημαία.
Το Mare Jonio είναι πλέον το μοναδικό ιδιωτικό πλοίο ανθρωπιστικών οργανώσεων που πλέει το τρέχον διάστημα στην κεντρική Μεσόγειο για να εκτελεί επιχειρήσεις διάσωσης.
Τα υπόλοιπα είτε βρίσκονται σε φάση συντήρησης, αλλάζουν πλήρωμα, ή αδυνατούν να επιχειρήσουν λόγω των διοικητικών ή των δικαστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Συνολικά, 348 μετανάστες μπόρεσαν να αποβιβαστούν στην Ιταλία από την αρχή του έτους, ενώ το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 6.161.
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)