Τουλάχιστον 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και 12 παιδιά, όταν ένα ξύλινο ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν μετανάστες προσέκρουσε σε βράχους στη νότια ιταλική ακτή της Καλαβρίας τα ξημερώματα της Κυριακής, δήλωσαν οι αρχές.
Οι νεκροί σύμφωνα με τον τελευταίο προσωρινό απολογισμό που έδωσε η ιταλική κυβέρνηση ανήλθε στους 59, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους η υφυπουργός Εσωτερικών, Βάντα Φέρο.
Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, πρόσθεσε.
Το θανατηφόρο περιστατικό ανοίγει ξανά τη συζήτηση για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη και την Ιταλία, όπου η πρόσφατα εκλεγμένη δεξιά κυβέρνηση εισήγαγε σκληρούς νέους νόμους για φιλανθρωπικές οργανώσεις διάσωσης μεταναστών, κάτι που έχει προκαλέσει κριτική από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους.
Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία πριν από αρκετές ημέρες με μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράν και πολλές άλλες χώρες και συνετρίβη υπό θυελλώδεις καιρικές συνθήκες κοντά στο Κούτρο, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην ανατολική ακτή της Καλαβρίας.
Νωρίτερα, ο προσωρινός απολογισμός των νεκρών ανήλθε σε 58, δήλωσε στο Reuters η Mανουέλα Κούρα, αξιωματούχος της επαρχιακής κυβέρνησης. Ογδόντα ένα άνθρωποι επέζησαν, ενώ 20 νοσηλεύονται, εκ των οποίων ένα άτομο στην εντατική, πρόσθεσε. Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που επέβαιναν στο σκάφος.
Καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εξακολουθούσαν να επιχειρούν έρευνες στη θάλασσα και την ακτογραμμή εν μέσω θυελλωδών καιρικών συνθηκών, η Κούρα ανέφερε ότι οι επιζώντες είπαν ότι περίπου 140 με 150 επέβαιναν στο σκάφος - υποδηλώνοντας ότι κάποιοι μετανάστες εξακολουθούν να αγνοούνται.
Ένας επιζών, τουρκικής υπηκοότητας συνελήφθη με την κατηγορία της διακίνησης μεταναστών, δήλωσε η τελωνειακή αστυνομία της Guardia di Finanza.
«Φρικιαστικό θέαμα»
Ο δήμαρχος του Κούτρο, Aντόνιο Τσεράζο, δήλωσε ότι μεταξύ των νεκρών υπάρχουν γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν επίσης δύο δίδυμα αγόρια και ένα μωρό λίγων μηνών. Οι σοροί των διδύμων ανασύρθηκαν από τη θάλασσα, ενώ το βρέφος βρέθηκε στην παραλία. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου είκοσι παιδιά διαφόρων ηλικιών ενδέχεται να έχουν πεθάνει στο ναυάγιο.
Ο Τσεράζο εμφανώς κλονισμένος, είπε στο ειδησεογραφικό κανάλι SkyTG24 ότι αντίκρισε ”ένα θέαμα που δεν θα ήθελε κανείς να δει ποτέ στη ζωή του... ένα φρικιαστικό θέαμα ... που σου μένει αξέχαστο για πάντα”.
Η Κούρα δήλωσε ότι το σκάφος αναχώρησε από τη Σμύρνη πριν από τρεις ή τέσσερις ημέρες.
Οι επιζώντες ήταν ως επί το πλείστον από το Αφγανιστάν, καθώς και λίγοι από το Πακιστάν και ένα ζευγάρι από τη Σομαλία, είπε, προσθέτοντας ότι η αναγνώριση της εθνικότητας των νεκρών ήταν πιο δύσκολη.
«Πολλοί από αυτούς τους μετανάστες ήρθαν από το Αφγανιστάν και το Ιράν, διαφεύγοντας από συνθήκες μεγάλης δυσκολίας», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα.
Ο Ιγκνάτσιο Μαντζιόνε, ένας Ιταλός αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού, είπε στο SkyTG24 ότι πολύ λίγα από τα παιδιά που πιστεύεται ότι επέβαιναν στο σκάφος κατάφεραν να επιζήσουν.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε «βαθιά θλίψη» για τους θανάτους. Κατηγορώντας τους εμπόρους ανθρώπων, υποσχέθηκε να εμποδίσει τις θαλάσσιες αναχωρήσεις μεταναστών για να αποτρέψει τέτοιες καταστροφές.
Η δεξιά κυβέρνησή της έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή για τη μετανάστευση από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Οκτώβριο, περιορίζοντας κυρίως τις δραστηριότητες των φιλανθρωπικών οργανώσεων διάσωσης μεταναστών με σκληρούς νέους νόμους που ψηφίστηκαν στο ιταλικό κοινοβούλιο την Πέμπτη.
Η Μελόνι κατηγορεί τις φιλανθρωπικές οργανώσεις ότι ενθαρρύνουν τους μετανάστες να κάνουν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι προς την Ιταλία, λειτουργώντας ως οι λεγόμενοι «παράγοντες έλξης».
Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της Μελόνι, λέγοντας ότι οι μετανάστες ξεκινούν ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ή όχι σωστικά σκάφη στην περιοχή.
«Η διακοπή και η παρεμπόδιση του έργου των ΜΚΟ (μη κυβερνητικών οργανώσεων) θα έχει μόνο ένα αποτέλεσμα: τον θάνατο ευάλωτων ανθρώπων που έμειναν χωρίς βοήθεια», έγραψε στο Twitter η ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση διάσωσης μεταναστών Open Arms ως αντίδραση στο ναυάγιο της Κυριακής.
Σε ξεχωριστή δήλωση, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι είπε ότι είναι απαραίτητο να σταματήσουν οι θαλάσσιες διελεύσεις που, όπως ανέφερε, προσφέρουν στους μετανάστες τον «απατηλό αντικατοπτρισμό μιας καλύτερης ζωής» στην Ευρώπη, εμπλουτίζουν τους διακινητές και προκαλούν τέτοιες τραγωδίες.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, γιος Ιταλών μεταναστών στην Αργεντινή και επί μακρόν ένθερμος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μεταναστών, είπε ότι προσεύχεται για όλους όσους εμπλέκονται στο ναυάγιο.
Η Ιταλία αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία άφιξης μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης, με πολλούς να επιδιώκουν να ταξιδέψουν σε πλουσιότερα έθνη της Βόρειας Ευρώπης. Η λεγόμενη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου είναι γνωστή ως μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.
Το έργο των Ηνωμένων Εθνών για τους αγνοούμενους μετανάστες έχει καταγράψει περισσότερους από 17.000 θανάτους και εξαφανίσεις στην κεντρική Μεσόγειο από το 2014. Περισσότεροι από 220 έχουν πεθάνει ή εξαφανιστεί φέτος, εκτιμά.
Πηγή: Reuters, Ansa