Το ενδεχόμενο συγκρότησης υπηρεσιακής κυβέρνησης με το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) απέκλεισε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, εν μέσω του κυβερνητικού αδιεξόδου που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ματέρο Σαλβίνι ανακοίνωσε την αποχώρηση της Λέγκας του Βορρά από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η ολομέλεια της ιταλικής Γερουσίας θα συνεδριάσει την Τρίτη για να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, ανακοίνωσαν οι αρχηγοί των κομμάτων, έπειτα από την αποτυχία μιας επιτροπής της Γερουσίας να καταλήξει σε συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.
Η ακροδεξιά Λέγκα, η οποία κυβερνά σε συνασπισμό με το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και απαίτησε πρόωρες εκλογές, πυροδοτώντας κυβερνητική κρίση.
Εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής συνέχισαν να διαφωνούν για το πότε θα διεξαχθεί η συζήτηση επί της πρότασης μορφής της Λέγκας.
Ο πρωθυπουργός Κόντε θα απευθύνει ομιλία στη Γερουσία κοντά στις 20 Αυγούστου, πρόσθεσαν.
Ο Σαλβίνι επιθυμεί πρόωρες εκλογές, αλλά καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που του βάζουν τόσο ο πρώην συνεργάτης του στον συνασπισμό, Νικόλα Τζινγκαρέτι, όσο και το κεντροαριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης (PD), με επικεφαλής τον Ματέο Ρέντσι.
Ο πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, προτείνει τη λύση μιας προσωρινής τεχνοκρατικής κυβέρνησης. Η τελική απόφαση για το επόμενο βήμα ανήκει στον πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα.
Η Λέγκα του Βορρά βρίσκεται στην εξουσία τους τελευταίους 14 μήνες, αλλά πλέον η κυβέρνηση περνά κρίση. Ειδικότερα, η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζουσέπε Κόντε, κρέμεται από μια κλωστή.
Ποιοι αμφισβητούν τον Σαλβίνι;
Ο Ρέντσι από την πλευρά του δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές: «Το να προσφύγουμε αμέσως στις κάλπες είναι τρελό», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία μίας κυβέρνησης «που θα αποτρέψει την αύξηση του ΦΠΑ» και συνέστησε στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την μείωση του αριθμού των βουλευτών-γερουσιαστών. Μάλιστα, ο Ρέντσι έχει απευθύνει κι έκκληση από χθες στον Ντι Μάγιο για συνεργασία πάνω σε αυτά τα σημεία, όμως η μόνη απάντηση που έχει λάβει είναι το ηχηρό «όχι σε συνεργασίες» από τον ηγέτη του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι, που βλέπει τον Ρέντσι έτοιμο να διασπάσει το κόμμα.
Από την άλλη, ο Ντι Μάγιο προκρίνει μία κυβέρνηση βραχείας διάρκειας, που θα επιλέξει ο πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα, με στόχο την ψήφιση του προϋπολογισμού και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών-γερουσιαστών.
Ακόμα και βουλευτές του Κινήματος Πέντε Αστέρων δήλωσαν ότι δεν αντιτίθενται στη διαμόρφωση συνασπισμού με την Κεντροαριστερά. «Έχοντας συμμαχήσει με τη Λέγκα, νομίζω ότι πλέον θα συγκυβερνούσαμε ακόμα και με τον Βελζεβούλη», δήλωσε η Ρομπέρτα Λομπάρντι στη La Repubblica.
Ωστόσο, ο κεντροαριστερός ηγέτης Νικόλα Τζινγκαρέτι διαψεύδει αυτά τασενάρια και εναποθέτει τις ελπίδες του στον πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα.
Τι θέλει ο Σαλβίνι
Εντυπωσιασμένος από το προβάδισμα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, ο εθνικιστής υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τον πρωθυπουργό νέες εκλογές και περιμένει τη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.
Η πρόταση δυσπιστίας θα μπορούσε να έρθει μετά από μια συζήτηση στη Γερουσία ήδη από την Τρίτη, με εκλογές τον Οκτώβριο, αν και είναι πιο πιθανό να συμφωνηθεί κάτι τέτοιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο Κόντε πρόκειται να επισκεφθεί τη Γένοβα την Τετάρτη για να τιμήσει τα θύματα από την πτώση της γέφυρας στην περιοχή τον περασμένο Αύγουστο και αναμένεται να κάνει σχετικές δηλώσεις.
Για να έχει κάθε ευκαιρία να κερδίσει κι άλλους ψήφους ο Σαλβίνι, χρειάζεται τη στήριξη της κεντροδεξιάς Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι καθώς και του ακροδεξιού κόμματος των Αδελφών της Ιταλίας.
Τι θα μπορούσε να σταματήσει τον Σαλβίνι
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το PD θα μπορούσαν να συνεργαστούν, αλλά αυτό θα έφερνε γκρίνια στην Κεντροαριστερά.
Το πρώτο επιθυμεί ιδιαίτερα να προωθήσει την προτεινόμενη πολιτική μεταρρύθμισή του, μειώνοντας τον αριθμό των εδρών στα δύο κοινοβούλια της Ιταλίας κατά 345 πολιτευτές(από 45) πριν από τις νέες εκλογές. Σε αυτό το σημείο θα μπορούσαν να τα βρουν τα δυο κόμματα.
Το αγκάθι είναι ότι υπάρχει έλλειμμα στον προϋπολογισμό της χώρας. Η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει να υποβάλει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου τον προϋπολογισμό της για το 2020 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τόσο το Κίνημα Πέντε Αστέρων όσο και ο Ματέο Ρέντσι είναι απελπισμένοι για να αποφύγουν την αύξηση στους φόρους, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο εάν δεν συμφωνηθεί προϋπολογισμός.
(Με πληροφορίες από BBC)