Χατζηδάκης: Επτά παρεμβάσεις για την προστασία της ελληνικής οικονομίας

«Στους οικονομικούς πολέμους υπάρχουν μόνο χαμένοι», η θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης – Προαναγγελία για μειώσεις φόρων και επιστροφή κοινωνικού μερίσματος στους πολίτες.
Τους τρόπους με τους οποίους θα προστατευθεί η ελληνική οικονομία παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης
Τους τρόπους με τους οποίους θα προστατευθεί η ελληνική οικονομία παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης
Eurokinissi

Με στόχο τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας απέναντι στη διεθνή αστάθεια μετά την επιβολή δασμών που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε επτά άξονες παρεμβάσεων, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου, την Πέμπτη 3 Απριλίου.

«Έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος παγκόσμιος οικονομικός και εμπορικός πόλεμος. Θέλω να ελπίζω ότι θα τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία. Στους οικονομικούς πολέμους δεν υπάρχουν κερδισμένοι. Υπάρχουν μόνο χαμένοι», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και υπογράμμισε την ανάγκη προσεκτικών κινήσεων, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Ελλάδα, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της αυτονομίας και της ανθεκτικότητας τους.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι επτά άξονες που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ειδικότερα:

  1. Προσέλκυση ακόμα περισσότερων επενδύσεων, μεταξύ άλλων, με αναμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου για την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Παράλληλα, προχωρούν οι δράσεις για:
  • Περαιτέρω απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με στόχο τη μείωση των διοικητικών βαρών κατά 25%.
  • Περαιτέρω επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.
  • Ολοκλήρωση φέτος του Εθνικού Κτηματολογίου, προώθηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
  • Εφαρμογή του νέου νόμου για κίνητρα στην καινοτομία και τις συγχωνεύσεις.
  1. Ενίσχυση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, μέσω των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, που συζητείται στη Βουλή, για περαιτέρω ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη στήριξη ιδιαίτερα της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  2. Ενίσχυση της εξωστρέφειας. Βασικός στόχος, όπως εξήγησε, είναι η διείσδυση σε δυο πολύ μεγάλες αγορές, που είναι η Ινδία και η Κίνα, με απλοποίηση και περαιτέρω ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών και κίνητρα για εξαγωγές.
  3. Αναβάθμιση των υποδομών. Πέρα από τις υποδομές στην ενέργεια, που επέτρεψαν μετά από πολλά χρόνια το 2024 να γίνει η Ελλάδα καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, προχωρούν κρίσιμα έργα όπως: η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης, η κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, η αξιοποίηση περιφερειακών λιμανιών, η προώθηση του δικτύου οπτικών ινών.
  4. Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας. «Η Ελλάδα αλλάζει σταδιακά. Και στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί αυτή η αλλαγή σε τομείς, όπως οι τεχνολογίες και εφαρμογές υγείας, η ρομποτική, η αμυντική βιομηχανία και η επισκευή και ναυπήγηση πλοίων», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
  5. Ανθρώπινο δυναμικό. «Οι αλλαγές αντικατοπτρίζονται και στη μείωση της ανεργίας, η οποία έχει μειωθεί στο 8,6%. Ενισχύουμε αυτή την προσπάθεια με μαζικά προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων, με έμφαση στην πιστοποίηση των δεξιοτήτων, έτσι ώστε οι πόροι που δαπανώνται να πιάνουν τόπο και στην ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών, των νέων και των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας», τόνισε.
  6. Δημοσιονομική πολιτική και φορολογία. «Είμαι περήφανος, γιατί φεύγοντας από το Υπουργείο Οικονομικών παρέδωσα στο διάδοχό μου όχι μόνο πρωτογενές, αλλά κανονικό πλεόνασμα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Η πολιτική αυτή συνδυάζει τη μείωση του χρέους με ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και χωρίς προηγούμενη προσπάθεια για περιορισμό της φοροδιαφυγής. Και μας επέτρεψε μέχρι τώρα - και θα μας επιτρέψει και από εδώ και πέρα ακόμα πιο πολύ- να έχουμε μειώσεις φόρων και ένα κοινωνικό μέρισμα που επιστρέφει στους πολίτες».

«Η Ελλάδα», κατέληξε, «από μαύρο πρόβατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μετατραπεί σε παράδειγμα επιτυχίας. Όσο και αν κάποιοι θέλουν να μειώσουν την προσπάθεια αυτή, η πραγματικότητα, οι διεθνείς οργανισμοί, οι διεθνείς αναλυτές, όλα τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Αυτό που υποσχόμαστε είναι ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, διορθώνοντας λάθη όπου χρειάζεται, αλλά χωρίς να υποσχόμαστε θαύματα».

Δημοφιλή